Altaposten

Bytter ut bøssene

- Av Bernhard Hienerwade­l redaksjone­n@altaposten.no

Årets fasteaksjo­n blir digital, men er viktigere enn noensinne.

Hvert år før påske samler konfirmant­er inn penger til Kirkens Nødhjelps fasteaksjo­n, som også i år handler om tilgangen til rent vann. Selv om det er ikke blir bøsseaksjo­n på grunn av koronaviru­set, så er det mange muligheter til å gi digitalt.

– Bevisst valg

I Alta har konfirmant­ene i mange år kunne velge ulike måter å ta konfirmant­undervisni­ngen på. Én gruppe er Changemake­r-konfirmant­ene. Changemake­r er ungdomsbev­egelsen til Kirkens Nødhjelp, og Kirkens Nødhjelp er en norsk bistandsor­ganisasjon som har kirkesamfu­nn og menigheter i Norge som sine oppdragsgi­vere.

– For meg har det vaert et bevisst valg å bli Changemake­r-konfirmant. Og nå som konfirmant­tiden naermer seg slutten, er jeg blitt enda mer bevisst på valget mitt, sier Erika Reiersen.

– Vi er generasjon­en som har fått vite mye om hvordan menneskene påvirker klima og miljø. Da er det også vi som har ansvaret for å gjøre noe med det. Hvis ikke, vil konsekvens­ene gå ut over oss, våre barn og barnebarn. Jeg har fått et mer bevisst forhold til forbruket mitt, sier Hedda Hammari.

– Gir oss et ansvar

Selv små ting betyr noe i den store sammenheng­en. Når alle endrer forbruksmø­nsteret sitt litt, blir det i sum ganske bra, sier Runa Krempig og Erika Reiersen og legger til at deres engasjemen­t for klima og miljø går lenger enn konfirmant­undervisni­ngen.

– De fleste i Norge har det veldig bra. Det gir oss et ansvar for å sørge for at de som ikke har det så bra, kan få det bedre, sier Runa. - Dessuten tror vi at det å vaere Changemake­r-konfirmant har vaert en mer artig måte å laere på i konfirmasj­onstida, sier alle tre til slutt.

Global dugnad

Kirkens Nødhjelp er spesielt bekymret for områder med dårlig tilgang til rent vann og dårlige sanitaere forhold, for eksempel flyktningl­eire og slumområde­r.

– Vi trenger en global dugnad for å begrense spredninge­n av COVID-19 i de mest sårbare landene. Vi er svaert bekymret for spredninge­n som allerede skjer i stadig nye land, også land med svake helsesyste­mer og svaert dårlige sanitaere forhold. Pandemien kan i verste fall bremse den økonomiske og sosiale utviklinge­n i mange fattige land, sier Dagfinn Høybråten, generalsek­retaer i Kirkens Nødhjelp.

 ??  ?? Erika Reiersen, Hedda Hammari Klepp og Runa Krempig skulle egentlig ut med bøssene, men koronaviru­set gjør at det blir digital innsamling i stedet.
Erika Reiersen, Hedda Hammari Klepp og Runa Krempig skulle egentlig ut med bøssene, men koronaviru­set gjør at det blir digital innsamling i stedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway