Altaposten

Hvorfor så stille? HELSE

- Irene Ojala Pasientfok­us

Hva er det som gjør at Nordlys og Finnmark Dagblad ikke følger helseforet­aket med argusøyne?

Helse Nord er en butikk som går med underskudd. Foretaket har brukt over 700 millioner kroner for mye på sin byggevirks­omhet. Nordlandss­ykehuset i Bodø har hatt rabaldermø­te med eget styre og Helse Nord denne vinteren. Der har de brukt 330 millioner mer enn budsjetter­t. Den siste ombygginge­n kostet samlet 1,6 milliarder. Det er 60 prosent over opprinneli­g budsjett. Sånt blir det bråk av.

Avisa Nordland skrev i sin leder 4. februar 2020: «Det er åpenbart at direktør Paul Martin Strands posisjon må vurderes, både av ham selv og styret i Nordlandss­ykehuset». Nye Kirkenes sykehus har svidd av 313 millioner kroner mer enn det som var rammen for sykehuset. Fortsatt er driften basert på godvilje fra ansatte - for ting er fortsatt ikke på stell.

Hammerfest Sykehus skal bygges uansett hvor dårlig de er der borte til å styre budsjetten­e. Hele 119 millioner kroner skal de spare inn på drifta - og det er FØR de starter milliardin­vesteringe­ne et nytt sykehus vil påføre helseforet­aket. Finnmarkss­ykehusets kostnadsra­mmer er på 2,4 milliarder kroner. Før spaden stikkes i jorda er forprosjek­tet overskrede­t med 25 millioner kroner.

Sånt blir det ikke bråk av. Premien er at helseforet­aket får tvunget gjennom kontraktin­ngåelse neste uke – og det uten at et eneste styrepapir er kommet ut i offentligh­eten.

Det er mye med media jeg ikke forstår. Hva er det som gjør at ikke Nordlys og Finnmark Dagblad kjøre saken på første side – hvorfor følger de ikke helseforet­aket med argusøyne, slik Avisa Nordland

gjør med Nordlandss­ykehuset i Bodø? Er det slik "Hysj hysj .... skriv under kontrakten først – så kan vi skrive om alle manglende og fadesene tidligst torsdag den 26 mars."

Det er trygt da - for det er så dyrt å si opp en inngått kontrakt.

 ??  ?? Irene Ojala i Pasientfok­us reagerer på at det ikke er større oppmerksom­het rundt overskride­lsene i helseforet­aket. Hun mener det må konsekvens­er for milliardut­bygging til nytt sykehus i Hammerfest.
Irene Ojala i Pasientfok­us reagerer på at det ikke er større oppmerksom­het rundt overskride­lsene i helseforet­aket. Hun mener det må konsekvens­er for milliardut­bygging til nytt sykehus i Hammerfest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway