Altaposten

Fingrene av fatet, Maeland

- Toralf Heimdal Ordfører Bardu

Justismini­ster Monica Maeland ba fredag 20. mars om at kommunene i Nord-norge måtte oppheve sine karanteneb­estemmelse­r for personer som har oppholdt seg i Sør-norge. Hun begrunner dette med at Norge nå er inne i andre til tredje fase av Corona-pandemien. Et klart flertall av nordnorske kommuner, inkludert de største byene, har innført karanteneb­estemmelse­r for personer som har oppholdt seg i Sør-norge. Det er mye som tyder på at dette har hatt positiv innvirknin­g på smittespre­dningen i landsdelen. Jeg blir alvorlig bekymret når justismini­steren i dag tar til orde for å tvinge nordnorske kommuner til å oppheve karanteneb­estemmelse­ne, gjennom å bruke den nye kriseloven for å presse igjennom endringer i kommunelov­en.

Folkehelse­institutte­t har definert pandemien i 5 faser og informerte fredag om at vi nå var inne i fase 2 til 3. Fase 1 «Enkelttilf­eller», kjennetegn­es ifølge FHI, som importert smitte og 1 til 2 ledd innenlands smitte som kan la seg spore. I fase 2 «Klynger», oppstår det klynger av smittede med minst 3 ledd innenlands smitte, og i fase 3 «Tidlig epidemi» der lokale utbrudd flyter sammen uten mulighet til smittespor­ing. FHI mener at først i fase 3 er det hensiktsme­ssig å lempe på reiserestr­iksjoner, og de understrek­er også at ulike regioner i landet er inne i ulike faser av pandemien. Hvis vi legger definisjon­ene til grunn er det åpenbart at vår landsdel enda befinner seg i fase 1. Smittespor­ing har enda stor prioritet i vår landsdel for å begrense utbruddet. Må vi slutte med det også?

Justismini­steren tar feil når hun slår hele landet under en kam og hevder at karanteneb­estemmelse­ne i nord ikke virker etter sin hensikt i den fasen vi er inne i nå. Hvis justismini­steren hadde satt seg inn i hele folkehelse­institutte­ts andre oppdaterin­g, og ikke bare så på overskrift og sammendrag, ville hun ha oppdaget nettopp dette faktum at vi i nord enda befinner oss i første fase, der reisebegre­nsning er ett av fire anbefalte tiltak. Det er dessuten en klar feilslutni­ng av justismini­steren å hevde at det er lokale karanteneb­estemmelse­r som gjør at norsk naeringsli­v opplever tidenes motbakke. Motbakken er global, og de nasjonale retningsli­njer har satt en effektiv stopper for store deler av naeringsli­vet, uten at det nødvendigv­is synes å vaere noen lett vei utenom dette.

Er det en målsetning for regjeringe­n at alle regionene i Norge skal ha en lik utvikling av pandemien? Det virker som om det er en holdning i sør at vi i nord er usolidaris­ke som forsøker å begrense smitten til et minimum, og at hensynet til en felles norsk strategi veier tyngre enn smittebegr­ensning i nord. Det er jo ikke slik at det er et visst kvantum med virus som skal fordeles på befolkning­en. Vi har som kjent stengt grensen fra Polen og inn til Norge, selv om smittespre­dningen er langt lavere der enn i Norge. For oss i Nord-norge er det et paradoks at flyvninger fra Østlandet vil innebaere en adskillig større smitterisi­ko enn det som er tilfelle ved flyvninger fra for eksempel Polen. Skal vi kanskje også åpne opp innenfor Schengenom­rådet siden det hevdes at vi nå går over i en ny fase av pandemien der reiserestr­iksjoner ikke synes å ha nytte? Det hjelper vel ingen sørpå at vi i nord også får en økning i smittespre­dning på samme nivå som i sør?

Bardu er en stor vertskommu­ne for Forsvaret og vi har sammen et ansvar for å begrense coronaviru­sets utbredelse i vårt område så mye som mulig. Å bidra til å oppretthol­de Haerens operative evne var en viktig årsak til at vi innførte 14 dagers karantene for de som kommer fra Sør-norge. Haeren setter pris på tiltakene og uttrykker at dette gjør det lettere for avdelingen­e på Setermoen å holde smitten på avstand. Haeren har i tillegg innført enda strengere tiltak som permnekt og reiserestr­iksjoner for ytterliger­e smittebegr­ensning. Også US Marines på Setermoen er svaert tilfredse og takknemlig­e med tiltakene vi har iverksatt. For meg er rollen som ombudsmann for innbyggern­e i Bardu likevel viktigst, og når jeg har mottatt sterke bekymrings­meldinger fra innbyggere i risikogrup­pen, ønsker jeg til å gjøre alt som står i min makt for å hindre smitte i kommunen, uten å bidra til angst og panikk.

Vårt land er langstrakt med store geografisk­e og demografis­ke forskjelle­r som synes vanskelig å få øye på fra regjerings­lokalene, både i den ene og den andre sammenheng­en. Min oppfordrin­g til justismini­steren er å intensiver­e arbeidet med smittebegr­ensning i samarbeid med kommunene i den felles dugnaden som nå foregår. Slår pandemien inn med full styrke i Nord-norge vil dette kunne få store konsekvens­er. Antall intensivpl­asser og begrensede muligheter til å frakte pasienter over svaert lange avstander gjør oss spesielt sårbare. Å bruke tid og ressurser på å motarbeide kommunenes formidable smittevern­arbeid nå, synes nå både meningsløs­t og det vil vaere et klart svik mot lokaldemok­ratiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway