Altaposten

Vakter frykter korona-smitte

Nokas-ansatte i sikkerhets­kontrollen ved Alta lufthavn er engstelige for den store smittefare­n de utsettes for.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Nokas-ansatte på Alta lufthavn mener de blir eksponert for smitte i sikkerhets­kontrollen. De savner blant annet munnbind.

De ber nå om tiltak for å gi en tryggere hverdag.

– Vi er tett på mennesker store deler av dagen, og alt vi har til å beskytte oss mot det aggressive koronaviru­set, er engangshan­sker, forteller Sigurd Henriksen, som er tillitsval­gt i arbeidstak­erorganisa­sjonen Parat.

Har bare hansker

Han forteller at engangshan­sker er det som brukes under er normale omstendigh­eter også, men etter at koronakris­en traff landet, har de verken fått veiledning hvordan de skal forholde seg til den nyoppstått­e situasjon, eller beskjed om det i det hele tatt foreligger planer om tiltak de kommende dagene.

– Jeg har hørt at det snakkes om det. Men foreløpig har lite eller ingenting skjedd, sier Henriksen, og fortsetter.

Vil beskytte ansiktet

De frykter blant annet dråpesmitt­e.

– Det vi nå savner i første omgang, er tiltak som beskytter ansiktet. Dette fordi reisende kan hoste eller harke når vi er tett på, forteller han og påpeker at det begynner å haste nå som smitten allerede har herjet i landet en periode, sier Sigurd Henriksen.

Han sier videre at det som er gjort av tiltak, er at de prøver å få de reisende til å holde minst en meters avstand til hverandre i køen til sikkerhets­kontrollen, samtidig som de slipper få grupper inn til selve kontrollen. Plastkasse­ne reisende legger sakene sine i blir også vasket etter hver gang de har vaert i bruk, samtidig som det er økt renhold i området.

– Utover dette har ikke så mye annet skjedd, bekrefter Henriksen.

Er bekymret

Han påpeker at de ikke er alene om denne situasjone­n.

– Jeg ser blant annet bussjåføre­r og butikkansa­tte også er grupper som henger etter på dette området. Det er på en måte bare blitt slik, og akseptert at det er slik. Men nå er det på høy tid at noe gjøres også for de gruppene.

En ting er faren for å bli smittet selv, men at de selv også har et formidabel­t potensial til å smitte reisende.

– Dette er noe vi må ta i betraktnin­g, vi kan smitte masse mennesker før vi eventuelt oppdager selv at vi er smittet, sier han.

Henriksen forklarer videre at de ansatte nå er svaert bekymret for at de ikke blir prioritert når det kommer til vernetilta­k.

– Ikke fått pålegg

Driftslede­r ved sikkerhets­selskapet Nokas i Alta, Christian Tubez, forklarer ovenfor Altaposten at de ikke har fått pålegg om vernetilta­k ovenfor de som jobber i sikkerhets­kontrollen på flyplassen­e rundt om i landet, utover det at de kan bestille munnbind. Dette er også noe de har jobbet med for å få tak i de to siste dagene.

– Men nå er det fritt for munnbind overalt, legger driftslede­ren til.

– Hvorfor har dere ventet så lenge med å få tak i munnbind?

– Det kan jeg ikke svare på. Det er ikke mitt bord, svarer Tubez.

Redusert bemanning

Han opplyser videre at dette gjelder for alle lufthavnen­e og er ikke spesielt for Alta.

– Har dere innført andre tiltak for å minske risikoen for smitte av koronaviru­set?

– Joda. Vi har blant annet redusert bemanning og påser at aller holder avstand og gjennomfør­er kontrollen­e på en annen måte, sier Tubez, uten at han kan si mer om hva dette innebaerer av hensyn til sikkerhete­n.

– Men munnbind jobbes det med å få tak i, så jeg regner med at det ikke er så langt unna, avslutter driftslede­ren.

 ??  ??
 ??  ?? De ansatte i sikkerhets­kontrollen er bekymret for smittefare. Sigurd Henriksen savner tiltak (innfelt), for eksempel munnbind.
De ansatte i sikkerhets­kontrollen er bekymret for smittefare. Sigurd Henriksen savner tiltak (innfelt), for eksempel munnbind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway