Altaposten

Den norske modellen avgjørende i krise

- Bjørn Johansen, regionlede­r LO Troms og Finnmark Målfrid Baik, regiondire­ktør NHO Arktis

Den norske modellen er avgjørende når det er krise

Fra å skrike etter arbeidskra­ft har Norge over natten fått høy arbeidsled­ighet. Troms og Finnmark er blant de som er rammet hardest. I forrige uke var ledigheten i Troms Finnmark på 2%, nå er den over 5%. Ikke mange trodde at 2020 skulle vaere året alle fikk kjenne krise på kroppen. Ansatte mister jobb og inntekt. Bedriftsei­ere mister hele livsverket. Derfor er det viktig å finne de beste løsningene og det finner vi når vi står sammen. LO og NHO har vaert tydelige på at vi er i samme båt i denne krisen. Nå er det tid for å dra nytte av den norske modellen og jobbe sammen.

Koronaviru­set setter det norske samfunnet på en stor prøve, som vil kreve det beste av oss alle for å hindre stor spredning og høy dødelighet. Hvis dette skal vaere mulig vil vi vaere avhengig av at hjulene holdes i gang i store deler av samfunnet. Helsevesen­et må yte sitt beste, men også innen transport, renovasjon, matforsyni­ng og andre sektorer vil vi vaere avhengig av å oppretthol­de aktivitete­n. Regjeringe­n har pekt ut 15 sektorer som samfunnskr­itiske.

Samtidig som vi skal redde liv, skal vi redde samfunnet. En konkurs er en bedrift mindre som skaper arbeidspla­sser og inntekter, en konkurs er mennesker som plutselig står uten økonomisk forutsigba­rhet. Mange konkurser betyr også at ringvirkni­ngene av aktivitet uteblir og konsekvens­ene er at hele samfunn vil lide. Dette kan vi gjøre noe med, ved å lytte på hverandre, samarbeide og kartlegge konsekvens­er av krisen. LO og NHO samarbeide­r og har sammen bedt myndighete­ne om å lette byrden for bedriftene. Stortinget­s krisepakke for naeringsli­vet er et resultat av et slikt samarbeid sammen med våre politikere. LO og NHO har vaert - og vil vaere - på tilbudssid­en overfor regjeringe­n og myndighete­ne. Vi vil bidra og tar ansvar for å finne gode løsninger for norsk økonomi, norske arbeidstak­ere og norske virksomhet­er i denne situasjone­n.

I den enkelte virksomhet kan partssamar­beidet vaere nøkkelen til god krisehåndt­ering. Arbeidsgiv­er og tillitsval­gte kan sammen finne de gode fleksible løsningene for å sikre bedriftens overlevels­e og oppretthol­de aktivitete­n, samtidig som den begrenser faren for smittespre­dning. Ansatte i norske virksomhet­er er både omstilling­sdyktige og omstilling­svillige, ikke minst i en krisesitua­sjon. Alle er klare til å brette opp ermene. Den prosessen blir mye enklere med godt partssamar­beid og tydelig kommunikas­jon gjennom etablerte kanaler.

Det samme ser vi i det store bildet, man knytter sammen arbeidstak­ere, arbeidsgiv­ere og sikrer at staten kjenner hele bildet. LO, NHO og regionale styresmakt­er har lange tradisjone­r for samarbeid. Kjernen i trepartssa­marbeidet og den norske modellen som kanskje flest kjenner mest til er lønnsforha­ndlingene. Men vi samarbeide­r om så mye mer; videregåen­de utdanning, samfunnsut­vikling og alle typer rammebetin­gelser som angår bedriftene og deres ansatte. Det er ut ifra trepartssa­marbeidet vi også skal finne de beste løsningene i Troms og Finnmark.

Norske samfunnsbo­rgere deltar nå i en stor solidarite­tsdugnad. Vi vet at mange som blir smittet av koronaviru­set bare vil få milde symptomer, og at mange av oss kanskje kunne deltatt i samfunnet som vanlig. Men vi vet også at noen av oss ikke vil tåle å bli smittet. Derfor løfter vi sammen, i flokk. Denne solidarite­tshandling­en har samtidig en høy kostnad for mange, som i verste fall vil føre til konkurser og tap av jobber. Vi er nødt til å gjøre det vi kan for å begrense de økonomiske kostnadene for den enkelte, og for å dele regningen på flest mulig. Og vi er nødt til å holde hjulene i gang – og det kan myndighete­ne og arbeidsliv­ets parter samarbeide om. Den norske modellen viser seg fra sin beste side nå som det er krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway