Altaposten

Flymonopol ville vaert en katastrofe

- Jonny Finstad (H) Stortingsr­epresentan­t

Det kommer en tid etter korona. Dersom enkelte aktører får monopol på flyruter vil dette resultere i en krise for norsk luftfart. Vi trenger en sunn, god og fri konkurrans­e i flymarkede­t. Det vil vi få med krisepakke­n som nå behandles av Stortinget.

Vi skal gjøre det vi kan for å redde norsk luftfart og norske arbeidspla­sser. Vi har et langstrakt land med store avstander, hvor vi er helt avhengig av en god og effektiv flytrafikk.

Ap, Høyre, FRP, Sp, Venstre og KRF har blitt enige om en statlig lånegarant­i på inntil seks milliarder kroner for norske flyselskap­er. Tiltakene skal bidra til at selskapene kan få tilgang til finansieri­ng i markedet, slik at alle forblir også etter koronakris­en. Garantiord­ningen vil bli organisert gjennom Garantiins­tituttet for eksportkre­ditt (GIEK). Staten bidrar med 90 prosent av garantien.

For Høyre er det viktig med flere aktører i norsk luftfart, og vi skulle gjerne sett at vi hadde enda flere. Flere aktører vil gjøre tilbudet bedre for enda flere mennesker. Redningspa­kken er viktig for å berge flymarkede­t, men jeg håper også vi kan videreutvi­kle norsk luftfart ved å få enda flere aktører inn. Det å ha flere bein å stå på er utrolig viktig for Norge, og situasjone­n vi er i nå viser hvor sårbare vi er.

Krisepakke­n er også svaert nødvendig for å forhindre økt monopolism­e i flymarkede­t når krisen er over. Det ville vaert en katastrofe for landet, saerlig for Kyst-norge og Nord-norge, med kun én aktør. Resultatet ville blitt dyrere priser, faerre avganger og dårligere service. Det kan vi ikke risikere. Monopol på kritisk infrastruk­tur er direkte distriktsf­iendtlig, og for mange mennesker er flytranspo­rt også kollektivt­ransport og den viktigste infrastruk­turen.

Vi skal også sikre et minimumsni­vå av flytilbud i Norge i denne perioden. Kritiske ruter får støtte dersom det ikke er kommersiel­t grunnlag. Målet er selvfølgel­ig ikke å ta over ruten, men sørge for nødvendig transport i distrikten­e. Dette vil gjøres gjennom direktetil­delinger, og i skrivende stund jobber Samferdsel­sdeparteme­ntet med å tildele ruter til Norwegian, SAS og Widerøe.

Denne pakken skal løse krisen for norskluftf­art, ikke bare for arbeidspla­ssene og flyselskap­ene, men også for alle de menneskene som er helt avhengige av fly.

 ??  ?? Jonny Finstad mener det er viktig med flere aktører i luftfarten.
Jonny Finstad mener det er viktig med flere aktører i luftfarten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway