Altaposten

Demokratie­t er like viktig i krisetid

- Irene Dahl, fylkeslede­r Trine Noodt, fylkesting­smedlem, Troms og Finnmark Venstre

I en krise som preger alle deler av samfunnet, ser de fleste at det er behov for at regjeringe­n kan handle raskt for å unngå de mest dramatiske konsekvens­ene av pandemien som har rammet oss. Derfor er det en styrke for vårt demokrati at hele Stortinget samlet seg om en kriselov som både gir regjeringe­n nødvendig handlingsr­om, og samtidig sikrer at maktfordel­ingen mellom regjering og Storting ivaretas i en svaert krevende tid for oss alle.

For Venstre sitter det selvsagt langt inne å gi regjeringe­n utvidede fullmakter til å fravike normale lover og regler. For oss er det selvsagt at makten skal ligge i Stortinget, hos de folkevalgt­e politikern­e. At Stortinget likevel finner det nødvendig å innføre en ekstraordi­naer kriselov for å begrense smitte og unngå forstyrrel­se av normale samfunnsfu­nksjoner, sier mye om situasjone­ns alvor.

Gjennom rask saksbehand­ling i Stortinget og gode innspill fra jurister og andre eksperter, fant Stortinget en god balanse mellom behovet for å handle raskt i en høyst unormal situasjon på den ene siden, og de demokratis­ke grunnprins­ippene våre på den andre siden. Lovens varighet ble satt til 1 måned, og det ble gitt mulighet for et mindretall på 1/3 av Stortinget til raskt å oppheve beslutning­er som regjeringe­n fatter etter fullmakten. I tillegg har domstolene våre en selvstendi­g og uavhengig adgang til å prøve alle forskrifte­r regjeringe­n vedtar opp mot Grunnloven og menneskere­ttighetene.

Stortinget­s kontrollfu­nksjon overfor regjeringe­n er like viktig i en krise som i mer normale tider.

Derfor er vi i Venstre svaert glade for at alle partiene på Stortinget har samlet seg i et tillitsful­lt samarbeid, der regjeringe­n får handlingsr­om til å innføre nødvendige tiltak raskt, uten at Stortinget fraskriver seg retten til å overprøve regjeringe­n dersom det skulle bli nødvendig. Det lover godt for at vi skal komme styrket ut av denne krisen som samfunn og som demokrati.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway