Altaposten

Ber bedriftene bidra m

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Kommunen ser for seg et utbrudd av koronasmit­ten i Alta i tiden etter påske.

Onsdag oppsummere­r rådmann Bjørn-atle Hansen status for Alta kommune. Fortsatt har fire testet positivt, og rundt 20 personer testes daglig.

– Utenom de fire har vi kun fått negative prøvesvar, forteller rådmannen.

Samtidig dukker det opp nye smittetilf­eller og dødsfall i nord. Tirsdag ble et smittetilf­elle avekket i Porsanger. Totalt har to personer i Nord-norge dødd av smitten, begge i Tromsø, som har et mye større smittetryk­k enn kommunene i Finnmark.

– Strategien vår er at vi skal holde stand fram til over påske. Da vil også vaerforhol­dene vaere bedre enn i dag, sier rådmannen, vel vitende om at sykehusløs­e Alta i likhet med flere andre kommuner er avhengig av at veien inn til vaerutsatt­e Hammerfest er åpen om pasienter med behov for akutt hjelp skal komme seg fram i tide.

Viruset kommer

Rådmannen sier at det ikke ligger an til innskjerpe­lser i lokale karanteneb­estemmelse­r, her vil nye vurderinge­r komme over påske. Heller ikke ved å inkludere smitteutsa­tte Tromsø i «søringkara­ntenen».

– Vi tror at de lokale karantener­eglene har bidratt til at vi har så lavt smittetryk­k i Alta. Men på et tidspunkt har de lokale karantener­eglene ingen effekt lenger. Vi vil få spredning til Finnmark, men ved å gjøre som vi gjør og ved at folk er flinke til å isolere seg sosialt, så kjøper vi oss tid, sier Hansen.

Ruster seg

Han forteller at kommunen ser for seg at Alta vil få et virkelig utbrudd etter påske, eventuelt i mai, med jevnlig økning av smittetilf­eller.

– Vi planlegger for et utbrudd etter påske, eventuelt i mai. Og innen da må apparatet stå klart. Det vi gjør nå er sånn sett å kjøpe oss tid. For spredninge­n vil komme, men hvordan og hvor sterkt den vil komme, det vet vi ikke, sier Hansen.

Trenger alt

Med det som utgangspun­kt ber rådmannen lokale bedrifter, lag og foreninger om å gjøre en innsats for å lete fram smittevern­utstyr.

– Kommunen har behov for smittevern­utstyr; antibac, ansiktsmas­ker, munnbind, engangshan­sker, våtserviet­ter, heldekkend­e beskyttels­esutstyr – alt, egentlig. Vi har et lite lager, men dette blir altfor lite om behovet skulle bli stort. Uansett hva som er der av smittevern­utstyr som kan avses, det ønsker vi tilgang til. For slik det ser ut nå må kommunene klare seg selv, sier Hansen.

Vet ikke om noe kommer

Han forteller at kommunen i likhet med andre kommuner kartlegger og melder inn behov.

– Men vi får ikke tilbakemel­ding på om vi vil få tilsendt noe av dette. Derfor går vi ut med en oppfordrin­g på dette. Finnes det bedrifter, lag eller foreninger som har slikt utstyr så ønsker vi dette levert til helsesente­ret. Skulle

vi få mangel, så vil helsesente­ret og sykehjemme­ne bli prioritert, mens øvrige smittevern­tiltak vil utgjøre grundig vask med såpe og vann.

Ønsker frivillige

Kommunen har tidligere gått ut og bedt helseperso­nell med ledig kapasitet om å melde seg, med stor suksess.

 ??  ?? Smittevern­utstyr står høyt på kommunens ønskeliste akkurat nå. (Foto: NTB Scanpix)
Smittevern­utstyr står høyt på kommunens ønskeliste akkurat nå. (Foto: NTB Scanpix)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway