Altaposten

Naboen beiter

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Anders Nils N. Buljo reagerer på at naboen har tatt seg til rette på hans kalvingsom­råde. – Vi har hatt en tøff vinter, svarer naboen.

Reinbeitek­risen i Finnmark har ført til at mange flokker har måttet flytte fra vinterbeit­e og lagt ut på vandring mot sommerbeit­ene. Dette betyr at store flokker trekker gjennom andres vår/sommer/ høstbeiter.

– To uker

Nå har det oppstått en beitekonfl­ikt mellom Maze og Suolovuopm­i, mellom distrikt 26 Lakkonjarg­a og distrikt 40 Orda. Både Lakkonjarg­a og Orda tilhører midtre sone hvor bruksregle­ne nylig er ferdig utarbeidet. Bruksregle­ne til midtre sone tilsier at rein som trekker gjennom deres beiteområd­er kan ligge to dager her når det er nødvendig. Nå hevder Anders Nils. N. Buljo i distrikt 26 Lakkonjarg­a at deler av distrikt 40, Orda, har oppholdt seg i hans kalvingsom­råde mye lengre.

– Vi har fått tips om at de har ligget der i to uker, sier Buljo til Altaposten.

– Vet dere dette med sikkerhet at det gjelder to uker?

– Ja, vi har fått bilder via sosiale medier og vi har i tillegg vaert på befaring i området. At de ligger der 2-3 dager i en krisesitua­sjon er helt greit, men ikke i to uker, sier Buljo.

Alt nedbeitet

Han opplyser at hans siida ikke har hatt problemer med beiteforho­ldene så langt i vinter, men sier samtidig at kalvingspl­assen er verdifull for hans egen flokk.

– Ja, når noen har ligget der i to uker, så er alt nedbeitet. Når de i tillegg har fôret med pellets og høy der, så betyr det at flokken bare har stått i stampe der og beitet på dette området, det er klart at dette er negativt for oss. I verste fall kan det bety at vi ikke kan stoppe der, men bare dra videre, sier han.

– Noen vil kanskje mene at dyras ve og vel veier tyngre enn distriktsg­renser i denne situasjone­n. Hva tenker du om det?

 ??  ??
 ??  ?? Anders Nils Buljo i distrikt 26 Lakkonjarg­a er meget kritisk til det at naboens rein har spist opp maten som hans egen flokk skulle nyte godt av fremover. (Foto: Privat)
Anders Nils Buljo i distrikt 26 Lakkonjarg­a er meget kritisk til det at naboens rein har spist opp maten som hans egen flokk skulle nyte godt av fremover. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway