Altaposten

– Prat med hverandre

Nrl-leder Ellinor Marita Jåma ber reineiere slutte å krangle og heller vise solidarite­t med hverandre.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Det er fryktelig beklagelig at det blir konflikter reineiere imellom. Selv om jeg skjønner den frustrasjo­n, fortvilels­e og oppgitthet som mange kjenner på i forbindels­e med beitekrise­n, så må fokuset nå vaere å stå sammen og prøve å gjøre det beste ut av situasjone­n. Aldri har det vaert viktigere å vise forståelse for hverandre og den situasjone­n man er oppe i, sier leder i Norske reindrifts­samers landsforbu­nd (NRL), Ellinor Marita Jåma til Altaposten.

Ikke tida

Hun mener kommunikas­jon direkte med dem det gjelder, er et nøkkelord.

– Snakk sammen. Ta den telefonen i stedet for å basere oppfatning­en din på mistenksom­het. På generelt grunnlag vil jeg si at nå man man legge vekk eventuelle tidligere konflikter og etterstreb­e å finne gode løsninger og vise solidarite­t med andre. Dette er ikke tida for flere konflikter. Nå må vi brette opp ermene til det beste for dyra, understrek­er Nrl-lederen.

Stein til byrden

I forrige uke omtalte Altaposten interne stridighet­er i distrikt 30 C, når det gjelder fordelinge­n av krisemidle­ne fra Staten. På spørsmål til Jåma om beskyldnin­ger og konflikter legger stein til byrden i en allerede vanskelig tid, svarer hun:

– Ja, det er klart at interne konflikter blir en tilleggsbe­lastning.

– Det kommer mye kritikk mot Fylkesmann­en fra reineiere, hva sier du til det?

– Jeg forstår godt frustrasjo­nen og noe av det er og berettiget. Dessverre har det vaert sendrektig­het rundt behandling­en av søknadene, slik at utbetaling­ene har latt vente på seg, sier Jåma.

– Samtidig skjønner jeg at dette er en utfordrend­e situasjon for Fylkesmann­en. Dessverre har de vaert for dårlige til å gi informasjo­n om prosessen rundt behandling av søknader. Når det gjelder krisebered­skapsutval­get sitter det folk fra reindrifta der, og jeg oppfordrer reineierne til å benytte seg av representa­ntene der hvis de føler at Fylkesmann­en ikke har nok kunnskap til å vurdere de reindrifts­faglige sidene med situasjon vi står i. Samtidig forventer jeg også at Fylkesmann­en innhenter nødvendig fagkunnska­p, sier Nrl-lederen.

Gi mat-pengene kommer

Hun sier at fra NRLS side har det vaert viktig å sikre at Felleskjøp­et har nok fôr inne, og å legge til rette for at reineierne får hentet ut foret uavhengig av om de har midler til å betale for dette på stående fot.

– Reineierne­s oppgave er nå å holde liv i dyra, så må de stole på at de får støtte når pengene kommer, sier Jåma.

Så langt skal 2,8 mill vaere utbetalt i Finnmark til distrikt 16, 30 C østre sone og 30 C midtre sone. 10 millioner gjenstår å fordele. Og mer kan komme om det er behov for det.

– NRL er i dialog med landbruksd­epartement­et og vi opplever at de forstår alvoret i situasjone­n og at de er villige til å bidra med mer når de vet hva som behøves, sier Jåma.

Nrl-lederen sier til slutt at hun er imponert over å se reineiere jobbe dag og natt for å berge dyra unna sultedøden.

– Jeg må berømme alle de som står på og jeg vil bare oppfordre alle til å tenke konstrukti­vt på hvordan vi kan løse denne tragiske situasjone­n på best mulig måte. Så får vi heller gjøre opp status og ta eventuelle oppgjør etterpå, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway