Altaposten

– Ikke greit, selv om

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Selv om det er en beitekrise er det ikke greit at man blir liggende i andres beiteområd­e utover de to tillatte dagene. Orda har hatt helt låste beiter over lang tid og de har fått penger for å fòre dyra sine. Men de kan like godt bedrive foring i sine egne områder, fastslår reindrifts­direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, Sunna Marie Pentha.

Befaring

Mandag denne uka var FM på befaring i det nevnte området mellom Maze og Suolovuopm­i etter at de hadde fått inn klage fra Lakkonjarg­a på ulovlig beiting.

– Her tar vi affaere. Orda er klar over at de ikke skal oppholde seg der og selv om de har svake dyr, kan de flytte seg sakte, men sikkert over til sine egne områder. Selv om noen har det vanskelige­re enn andre kan man likevel ikke gå inn i andres områder og på en måte stjele maten som et annet distrikt har spart opp til sine egne dyr. Da vil de i neste omgang kunne rammes, sier Pentha, som påpeker at Orda har mulighet til å søke om mer penger om krisa vedvarer.

40 saker i vinter

Så langt i vinter har Fylkesmann­en hatt omlag 40 beitekonfl­ikter til håndtering.

– Det virker som om det er litt mer enn vanlig, men det kan og ha sammenheng med at bruksregle­ne (interne grenser i vinterbeit­edistrikte­ne) nå er på plass i midtre sone og at det er noen som driver og tester ut disse grensene, sier Pentha.

Tvang siste utvei

Det Fylkesmann­en gjør når de får

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway