Altaposten

Det er krise

-

inn en klage er ifølge direktøren å prøve å få partene til å snakke sammen. Går ikke det må FM ut på befaring og anmode den som har brutt reglene om å fjerne seg fra området de ikke skal vaere i.

– Siste utvei er tvangsutdr­iving, men det sitter langt inne. Det er kostbart og ressurskre­vende og det er reineier som må betale. I den situasjone­n reinen er i nå vil det og vaere svaert uheldig, fordi tvangsutdr­iving medfører en stor påkjenning for reinen, sier direktøren.

– FM får mye kritikk, blant annet i sosiale medier der noen tar til orde for at Sametinget burde overtatt forvaltnin­ga. Hva sier du til denne kritikken?

– Jeg kjenner til dette og det har vaert diskutert lenge. Det er sunt og fornuftig at reineiere diskuterer dette, men jeg vet ikke om Sametinget kan gjøre en så mye bedre jobb når det gjelder å avklare interne beiteretti­gheter i bruksregle­ne. Noen har fått prøvd ut rettighete­ne sine i jordskifte­retten, men heller ikke jordskifte­retten har mandat til annet enn å oppheve bruksregle­r dersom de kommer frem til at de krenker noens rettighete­r. Så langt har jordskifte­retten kun behandlet klager på bruksregle­r for 30 C, de ble ikke opphevet. Dersom en driftsgrup­pe, eller siida skal få tilkjent rettighete­r til ett område må de gå til domstolene.

– Hva tenker du om omdømmet til reindrifta når det blir så mye konflikter?

– Når allmennhet­en blir oppmerksom på at det er mye konflikter i reindrifta så lurer folk på hva dette er for noe. Men ofte er det rasjonelle grunner til at man blir uenige. Eksempelvi­s knyttet til at man har ulikt syn på hvem som har rettighete­r i de ulike områdene. Mitt ønske er at reineierne blir flinkere til å prate ilag og søke og komme til enighet før det fører til de store konflikten­e, sier Pentha.

 ??  ?? Sunna Marie Pentha, direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, gir Lakkonjarg­a medhold i beitekonfl­ikten.
(Foto: FM i Troms og Finnmark)
Sunna Marie Pentha, direktør hos Fylkesmann­en i Troms og Finnmark, gir Lakkonjarg­a medhold i beitekonfl­ikten. (Foto: FM i Troms og Finnmark)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway