Altaposten

Ap-nei til sykehus

Nestleder Bjørnar Skjaeran gjør det klart at Ap blokkerer for akuttilbud og fødeavdeli­ng i Alta.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Både Frp og Senterpart­iet har finpusset formulerin­ger i forslag som vil gi fødeavdeli­ng og akuttilbud i Alta, men Ap velger å blokkere for tilbudet. Det bekrefter nestleder i Arbeiderpa­rtiet, Bjørnar Skjaeran. Han er krystallkl­ar på at partiet ikke kommer til å stemme for verken fødeavdeli­ng, akuttilbud i Alta, oppbygging av intensivti­lbud i Kirkenes, eller permanent ambulanseh­elikopter her som skal betjene kommunene i Øst-finnmark som har svaert lang responstid ved akutt sykdom eller skade.

– Vi kommer ikke til å gå for forslaget til Frp, konstatere­r Skjaeran.

Møtte ledelsen

Altaposten er kjent med at Alta Ap reiste til Oslo og fikk samme beskjed fra Ap-ledelsen da de ba om støtte for et likeverdig helsetilbu­d for Finnmark.

– Jeg kan bekrefte at vi møtte ledelsen i partiet, og at vi måtte reise tomhendt og utrolig skuffet hjem. Vi forstår det rett og slett ikke. Ledelsen i Ap sier ja til et prinsipp på Helgeland som sikrer sykehus for en region helt lik vår, men nei til å legge det samme prinsippet om lang sykehusvei og vaer som stopper tilgjengel­igheten til grunn i Finnmark. For oss er det helt uforståeli­g at vi ikke innrømmes et likeverdig tilbud som gir trygghet for liv og helse, ikke minst på bakgrunn av det Ap sørget for på Helgeland, sier leder i Alta Ap, Kåre Simensen, samtidig som han understrek­er at avgjørelse­n på Helgeland har hundre prosent støtte hos han.

Simensen deltok på møtet sammen med stortingsr­epresentan­t Steinar Karlstrøm fra Alta. Fra ledelsen møtte nestleder Bjørnar Skjaeran og partisekre­taer Kjersti Stenseng. Sistnevnte kom inn i stedet for helsepolit­isk talsperson for Ap, Ingvild Kjerkol, som på kort varsel ble opptatt med møte om korona-krisen.

Nestleder Bjørnar Skjaeran gjestet noen dager i forveien årsmøtet i Alta Ap. Da fikk han klar beskjed om at Ap ville bli uten velgere om partiet blokkerte for sykehustil­bud til vekstsente­ret i Finnmark.

Dypt skuffet

Frp krever at helseminis­ter Bent Høie går inn og gir styret i Finnmarksy­kehuset signal om å trykke på pause for byggeprosj­ektet Nye Hammerfest sykehus. Duoen Åshild Bruun-gundersen og Bengt Rune Strifeldt sentral på Stortinget for å få Høie på banen og sikre likeverdig­e helsetilbu­d i Finnmark. Frp på Stortinget ber Høie gripe inn og stoppe kontrakt for NHS.

For Kåre Simensen og Steinar Karlstrøm var det imidlertid nytteløst å argumenter­e med at det var 35.000 pasienter i kommunene som ville ha sin naermeste fødeavdeli­ng og akuttilbud ved Klinikk Alta, eller at sykehusvei­en varierte fra 14,5 til 30 mil for innbyggern­e, en vei som i desember og januar var stengt eller kolonnekjø­rt 50 ganger. Hos Ap-ledelsen var det ingen åpning for at to-sykehusmod­ellen også skulle nyttes i for Alta-regionen.

Leder i Alta Ap, Kåre Simensen, sier at Alta Ap ikke vil vaere med på å så tvil om integritet­en til Skjaeran og partiledel­sen.

– Vi er dypt skuffet over å ha tapt denne saken, men er avhengig av å ha et godt forhold til partiledel­sen i framtiden. Jeg vil i alle fall ikke vaere med på å gjøre denne saken til et spørsmål om partiledel­sen her har tatt avgjørelse ut fra personlige interesser. Jeg vil på det sterkeste ta avstand fra en slik vinkling, sier Simensen.

Faglig forsvarlig

Bjørnar Skjaeran er klar på at Frp-forslaget i Storginget. Skjaeran skriver til Altaposten:

«Jeg besøkte et strålende årsmøte, der debatten omfattet mange tema. Budskapet fra Alta Ap om føde- og akuttilbud er tydelig. Det er «ingen» som ikke vet hva Alta Ap mener. Men det er også viktig å ha nok behandling­er for å ha et faglig forsvarlig tilbud. Blir det få fødsler, øker sannsynlig­heten for komplikasj­oner på fødeavdeli­ngen.

Helgeland har en befolkning som er omtrent like stor som Finnmarks og der kommer det fremover til å vaere to sykehus. Det som skjer på Helgeland er at man går fra tre til to sykehus. Norge kommer til å mangle helseperso­nell framover, så Arbeiderpa­rtiet vil ikke gå inn og love nye sykehus i behandling­en av Nasjonal- helse og sykehuspla­n.

Det er et problem når friske kvinner med normale svangerska­p ikke føder på fødestua. Det fødetilbud­et som er i Alta bør styrkes, slik at flere kan føde der, men vi kommer ikke til å gå for forslag til Frp på Stortinget. Det er ikke finansiert, og kan legges til den store mengden av tomme løfter som Frp har kommet med, som de ikke gjennomfør­te i regjering.

Siv Jensen har lagt frem syv statsbudsj­ett og seks reviderte. Status i Alta taler vel egentlig for seg. Resultatet av den sulteforin­gen sykehusene har opplevd er for eksempel at Klinikk Alta ikke har fått opp og gå de tilbudene stortinget har forutsatt. En godt fungerende ambulansef­lytjeneste er også viktig for akuttilbud­et i Alta, den tryggheten har regjeringe­n satt i spill i ambulansef­lykrisen, og Frp er fortsatt denne regjeringe­ns støttespil­ler.»

 ??  ??
 ??  ?? Bjørnar Skjaeran under årsmøtet til Alta Ap. Her fikk klar beskjed om at partiet i de neste valgene vil bli uten velgere i vekstsente­ret i Finnmark dersom partiet i stortinget stemmer ned fødeavdeli­ng og akuttilbud som Frp og Senterpart­iet har lagt fram forslag om. (Foto: Jarle Mjøen)
Bjørnar Skjaeran under årsmøtet til Alta Ap. Her fikk klar beskjed om at partiet i de neste valgene vil bli uten velgere i vekstsente­ret i Finnmark dersom partiet i stortinget stemmer ned fødeavdeli­ng og akuttilbud som Frp og Senterpart­iet har lagt fram forslag om. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway