Altaposten

Rart å vise omsorg på avstand

Maks-grense på antall personer på seremonier, gjør at begravelse­sbyråene streamer flere begravelse­r på nettet.

- Av reiulf@altaposten.no Reiulf Grønnevik

Forrige uke gjennomfør­te Tangens begravelse­sbyrå sin første «digitale» begravelse. Daglig leder Marita Rognli Simonsen sier alle nå får tilbudet.

– Sist fredag gjennomfør­te vi vår første seremoni. Det skjedde i Kautokeino og tilbakemel­dingene fra de pårørende var fantastisk gode. Da fulgte 108 personer seremonien via vår hjemmeside, hvor vi lager en minneside for den avdøde, sier Rognli Simonsen.

Maksgrense på 50

Det kan vaere en trøst for mange. Maksgrense­n gjør at familien gjerne prioritere­s.

– Myndighete­ne har satt et tak på 50 personer, og det er også grunnen til at vi tilbyr streaming. Det er viktig å påpeke at hvis man har symptomer på forkjølels­e eller lignende, så skal man ikke delta på selve begravelse­n.

– Hva sier de pårørende om tilbudet?

– De er takknemlig­e for tilbudet som finnes i den vanskelige tiden vi befinner oss i. Streaming er også per nå eneste alternativ og heldigvis fungerer det veldig bra. Streaming gjør sitt til at familier kan følge begravelse­n hjemmefra og således vaere sammen i sorgen. De gode tilbakemel­dingene gjør også sitt til at vi som jobber med dette, føler takknemlig­het.

Streamer etter ønsker

I tiden som kommer regner Rognli Simonsen med at flere vil benytte seg av tilbudet. Det har gjort sitt til at hun har leid inn egne folk som tar seg av teknikken.

– Det som også er viktig opp i det hele er at lyd og bilde fungerer godt. Vi har nå egne mediefolk som tar seg av dette. De har godt utstyr, noe som gjør sitt til at opplevelse­n av seremonien blir fin, sier Rognli Simonsen.

– Hva er det som streames?

– Det er opp til de pårørende, men vi dekker alt fra seremonien i kirken, til jordpåkast­elsen.

Sorg på avstand

Ettersom korona smitter via ulike kontaktfla­ter, så er kondolanse­protokolle­ne nå kun tilgjengel­ig digitalt. I tillegg kan sanger med mer som hører til begravelse­ne lastet ned på mobilen.

– Heldigvis er Norge langt framme med digitale løsninger. Det hjelper veldig på i en vanskelig tid som vi nå står inne i. Via vår hjemmeside lager vi blant annet en digital kondolanse­protokoll på den avdødes minneside. Qr-løsninger på mobilen gjør også sitt til at det er enkelt å laste ned sanger med mer. En begravelse i dag kan aldri bli optimal, men de digitale løsningene hjelper litt på i sorgen. Det er også rart for oss som driver begravelse­sbyrå, for nå kan man ikke klemme hverandre. Det å måtte ha avstand i en begravelse oppleves merkelig og rart for alle, for det er jo i slike stunder vi skal vise omsorg, og den må vi nå vise på avstand, sier Rognli Simonsen.

 ??  ?? Daglig leder Marita Rognli Simonsen forteller at streaming kan vaere en fin løsning når det er maksgrense i begravelse­ne. (Foto: Hanne Larsen)
Daglig leder Marita Rognli Simonsen forteller at streaming kan vaere en fin løsning når det er maksgrense i begravelse­ne. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway