Altaposten

For hard i klypa?

-

Nordnorske kommuner har fått både mild refs og kjeft for at de velger å vaere føre vâr i forhold til korona-smitte. Vi synes for vår del at kommunene har opptrådt ansvarlig og varsom i forhold til innbyggern­es ve og vel.

Innledning­svis i prosessen hadde vi inntrykk av at smittevern var høyeste prioritet og at kommunenes bidrag, med sin naerhet og innsikt lokalt, var høyt verdsatt. Det var inntil det krasjet med føringene fra Oslo.

Vår påstand er at strenge karantener­egler har fungert godt – og bidratt til relatitv få smittetilf­eller. I Alta har det stanset på fire påviste tilfeller per nå. Om dette holder på lang sikt gjenstår å se, ettersom vi fortsatt er i fase 1, men det handler om at små og sårbare kommuner ikke har nubbsjans til å takle en flom av syke pasienter.

Alta er slett ikke minst i klassen her nordpå, men kriseledel­sen i kommunen vet bedre enn de fleste hvilken risiko vi løper ved å mangle det meste av sykehusfas­iliteter, flere timer unna selve sykehuset og pustemaski­ner. Hadde Alta kommune tatt situasjone­n på haelen er vi redd situasjone­n kunne vaert svaert vanskelig, for ikke å si uhåndterli­g i et verst tenkelig scenario. Hvis smittesitu­asjonen eskalerer samtidig som Sennalande­t er stengt og luftambula­nsen sliter med karantene, er 20.000 mennesker i en kattepine.

Dette har kriseledel­sen i Alta tatt hensyn til, parallelt med at de har brukt tiden til å bygge opp et mottak for prøvetakin­g, isolat og kapasitet for behandling. Vi kan ikke skjønne annet enn at dette er sunn fornuft – og vi registrere­r at flere andre kommuner har tatt mange av de samme grepene, blant annet nabokommun­en Loppa, som til og med har stengt alt av scooterløy­per. Det er kanskje lett å ironisere over dette, men det handler om at helseperso­nell ikke skal brukes på andre oppgaver akkurat nå. Det viser seg at lav aktivitet generelt har betydning for den «innsatssty­rken» man har, jamfør at ambulanseh­elikoptren­e i Tromsø har god kapasitet akkurat nå. Alle forstår at følelsen av brakkesyke gjør både en scootertur og hyttetur velkommen, men vi anbefaler at kollektive råd tas på alvor.

De nordnorske kommunene har vaert på tilbudssid­a for å justere reglene etter lovverk og naeringsli­vets behov for pendling. Det tror vi er fornuftig, men det må også vaere lov å mene at man ikke vil spille hasard med egne eldre og risikogrup­per. Et samfunn må fortsatt målet på evnen til å ta hensyn til sine svakeste, selv om krisen er mangesidig.

Det er gjort et stort poeng av at dette er en nordsørkon­flikt og at det praktisere­s en søringkara­ntene, men dette må først og fremst anses som smittevern for mindre kommuner som ikke har muskler til å takle mange syke samtidig.

 ??  ??
 ??  ?? Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund
Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway