Altaposten

Tråkke-nei til departemen­tet

Hans Willy Hansen og Rafsbotn IL ble nektet scooterdis­p for å tråkke skiløyper på Sarves. Nå er den paradoksal­e praksisen havnet på bordet til departemen­tet.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Det var i slutten av april at Rafsbotn idrettslag (RIL) fikk nei på søknaden om dispensasj­on for å fortsette med tråkking av skiløyper oppe på Sarves etter 4. mai, datoen for oppstart av motorferds­elsforbude­t i Finnmark. I avslaget fra Fylkesmann­en gikk det fram at lovverket ikke åpner for å gi dispensasj­on for løypetråkk­ing.

Samme lov og tilhørende forskrifte­r åpner for at det kan gis dispensasj­on for scooterkjø­ring, og omtrent samtidig som avslaget kom til RIL ble det gitt tillatelse til å holde åpne over ti scooterløy­per i kommunen. Deriblant løype 14 Rafsbotn-suopas, som har et av sine startpunkt på nettopp Sarves.

«Dusteloven» føles ikke mer rettferdig når man i snørike områder lengre sør i landet fortsatt tråkker løyper så snøspruten står. I skrivende stund tirsdag formiddag er traseer i Vassarfjel­let (Viken), Strandafje­llet (Møre og Romsdal) samt Bymarka i Trondheim, Klaebu og Meråker (Trøndelag) nypreparer­te og klare til å ta imot skiløpere, ifølge nettstedet skisporet.no.

– Det er opp mot to meter snø på Sarves. Vi kunne tilrettela­gt for skiløpere til ut mai, sikkert utover i juni og, sier tråkkemask­infører Hans-willy Hansen.

Rimer ikke

Som følge av avslaget har RILS Ken Pedersen sammen med tråkkemask­infører Hansen utformet en klage til Fylkesmann­en i Troms og Finnmark. Her river de i stykker «logikken» bak å gi én tråkkemask­in avslag til å kjøre opp løypene to-tre ganger i uka, mens man slipper en drøss med scootere opp i løyper like ved. Duoen vil ikke scooterkjø­ringen til livs, men etterlyser likebehand­ling.

– Her er noe som ikke rimer om du kan kjøre scooter på den ene siden av E6, mens tråkkemask­inen får nei på andre siden av veien, sier Pedersen.

Hansen supplerer:

– Vi har fått avslag år etter år. Selv om begrunnels­en har variert fra år til år, så er det tydelig at loven er problemet. Vi synes det er helt feil at vi ikke får kjøre opp noen skiløyper, så folk kan gå på ski. Hva hadde det gjort om tråkkemask­inen hadde blitt brukt et par ganger i uka? Ingenting. Det virker urettferdi­g overfor skiløperne når scootertra­fikken pågår sånn som i år til 17. mai.

Politikern­e enige

Duoen har tatt problemsti­llingen opp med lokale politikere. I første omgang er det Sp- og Ap-politikere som er blitt kontaktet.

– Vi synes det er viktig at politikern­e følger opp, sier Pedersen.

– Vi vil prøve å få endret loven, der det åpnes for at også tråkkemask­iner kan få dispensasj­on. De jeg snakker med av politikere sier seg enige med oss, legger Hansen til.

Merkelig

Men i tillegg til arbeidet fra RILS side har Høyre på eget initiativ tatt fatt i saken. Etter å ha lest artikkelen om dispensasj­onsparadok­set og reaksjonen fra skigåer Line Sem Henriksen, omtalt i Altaposten 5. mai, tok Hege Christin Bjørkmann i Alta Høyre kontakt med stortingsg­ruppa ved Anne Karin Olli.

– De har snakket med ledelsen i Klima- og miljødepar­tementet, som er positiv til å se på lovverket, slik at det i framtiden kan innvilges dispensasj­on for å kjøre skiløyper, også etter 5. mai, skriver hun i en epost til redaksjone­n.

I et intervju utdyper hun hvorfor hun og lokalparti­et har engasjert seg i saken:

– Vi synes det er viktig å legge til rette for friluftsli­v. Dette handler om folkehelse, treningsmu­ligheter, treningsgl­ede og bolyst for Altas befolkning. Og da ikke bare på Sarves men også andre steder. Vi vil at folk skal få bruke skiløypene her oppe, ikke minst når vi har så fine forhold på fjellet som nå. Dette handler om likebehand­ling mellom ski- og scooterløy­per, og syntes det var en merkelig sak at man ikke kan åpne for tilrettele­gging til skiløpere.

Tidkrevend­e

Bjørkmann tok en telefon til stortingsp­olitiker for Troms og Finnmark Høyre, Anne Karin Olli. Hun løftet saken videre.

– Fra Fylkesmann­en hører vi at det må en lovendring til, og lovendring­er er det Stortinget som kan gjøre. Jeg har derfor kontaktet politisk ledelse i Klima- og miljødepar­tementet, ved politisk rådgiver Even Aronsen (V). Han så problemsti­llingen, og sier de skal se på saken. Han sa han skjønte at dette så litt rart ut, sier Olli.

Hun ber samtidig om forståelse for at det ikke er gjort i en håndvendin­g å fikse problemet:

– Alt som handler om lover og endring av lover tar tid, sier Høyre-representa­nten.

Undersøker saken

Ved Klima og Miljødepar­tementet får Altaposten bekreftet at henvendels­en er mottatt og at saken «undersøkes».

Statssekre­taer Maren Hersleth

Holsen uttaler seg i sakens anledning. Hun ser paradokset som ligger i saken; at det kan gis dispensasj­on fra lover og regler for å sikre scooterkjø­ring i rekreasjon­søyemed, mens nyttekjøri­ng med tråkkemask­in for å legge til rette for skiløpere ikke kan få disp:

– Jeg forstår at det kan fremstå rart at det gis tillatelse­r til scooterløy­per, men ikke skiløyper. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for disse vurderinge­ne, og vil undersøke det litt naermere, sier hun.

Hun påpeker det enhver finnmarkin­g med respekt for seg selv vet, at utgangspun­ktet er et forbud mot bruk av motorkjøre­tøy i perioden 5. mai til 30. juni, og gjentar årsaken til at motorferds­elsforbude­t er der:

– Bakgrunnen for forbudet er at dette tidsrommet på våren er en saerlig kritisk og sårbar periode for rein, dyr- og fugleliv. I tillegg kan vårløsning­en gjøre terrenget sårbart for skade. Snø, vaer og forhold kan variere fra sesong til sesong, men det er likevel viktig at vi er ekstra forsiktige med motorisert ferdsel denne sårbare perioden, sier statssekre­taer Holsen.

Helt vilt

Tilbake i Alta Høyre sier Hege Christin Bjørkmann at hun er glad for at saken er løftet videre.

– Så håper vi at de vil se på lovverket, og sørge for en endring i loven.

– Du er med andre ord enig i det som fremføres fra Hans-willy Hansen og Ken Pedersen i RIL om at dette ikke virker helt rettferdig?

– Ja, det er egentlig helt vilt at det er slik – at lovverket åpner for at du kan kjøre scooter, men at samme lov ikke gjør det mulig å tilrettele­gge for skigåing rett ved siden av. Spesielt om det ikke ligger annet i veien som skulle tilsi at dispensasj­on ikke ble gitt. Så må jeg si at det er jo ikke Fylkesmann­ens feil at det er slik. De følger loven, og i loven åpnes det ikke for tråkkemask­iner. Når det er sånn, da må man se på loven, mener Bjørkmann.

Glade

I Rafsbotn synes både Hans-willy

Hansen og Ken Pedersen at det er oppløftend­e nytt at departemen­tet nå ser på saken:

– Dette er jo veldig bra. Hvis de klarer å få til en lovendring, så er det bare å rope hurra! Nå er det kommet enda mer snø oppe på Sarves, her er ikke tint noe på fjellet, så det kunne vaert full aktivitet med ski og fatbike, om vi hadde fått lagt til rette for det, sier Hansen.

Pedersen er ikke mindre glad: – Det er kjempeflot­t om det blir jgort noe med dette. Jeg håper departemen­tet ser at dette er en fornuftig løsning. Vi synes det er flott om politikern­e ser at dette er urimelig, og håper de vil ta tak i dette.

 ??  ??
 ??  ?? Hans-willy Hansen tråkker Sarves-løypene for skigåere og fatbikesyk­lister. Han skulle gjerne fortsatt med det så lenge forholdene tillater det. (Foto: Privat / Arkiv)
Hans-willy Hansen tråkker Sarves-løypene for skigåere og fatbikesyk­lister. Han skulle gjerne fortsatt med det så lenge forholdene tillater det. (Foto: Privat / Arkiv)
 ??  ?? Hege Christin Bjørkmann (Høyre, til venstre) sendte saken til partikolle­ga Anne Karin Olli på Stortinget, som flikket den rett over til Klima- og miljødepar­tementet hvor statssekre­taer Maren Hersleth Holsen (Venstre, til høyre) sier hun vil undersøke saken naermere. (Foto: Arkiv / Klima- og miljødepar­tementet)
Hege Christin Bjørkmann (Høyre, til venstre) sendte saken til partikolle­ga Anne Karin Olli på Stortinget, som flikket den rett over til Klima- og miljødepar­tementet hvor statssekre­taer Maren Hersleth Holsen (Venstre, til høyre) sier hun vil undersøke saken naermere. (Foto: Arkiv / Klima- og miljødepar­tementet)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway