Altaposten

– Må utvise skjønn

Fylkesmann­en vil ikke forlenge åpningen av scooterløy­pene, selv om det er lite som minner om vår på fjellet.

- Av Lill Vivianhans­en lill.hansen@altaposten.no

Som regel er det 5. mai som markerer slutten på scooterses­ongen i Nord-troms og Finnmark. I år har man i enkelte løyper kunnet ferdes til og med 17. mai. Mange kommuner, deriblant Alta, har søkt om å holde løypene åpne også etter 17. mai. Begrunnels­en er svaert sen vår og store mengder snø, og dermed fortsatt full vinter på fjellet.

– Det er veldig mye snø på fjellet, og vi fikk forlenget åpning fram til 17. mai. På søknad om ytterliger­e forlengels­e får alle kommunene samme svar. Det er ikke aktuelt å åpne for en lengre periode, fordi man antar at sårbart vilt befinner seg i områdene, påpeker ordfører Monica Nielsen.

Hun mener fylkesmann­en ikke kan stenge løypene på antagelser, uten at det kan vises til om det faktisk er dyr i de aktuelle områdene.

– Man burde ha en dokumentas­jon på dette. Fylkesmann­en har ingen databaser som viser hvor viltet befinner seg nå. Alle kommunene som har søkt, får et standard svar med avslag. At avslaget er gjort på antagelser, er ikke greit, sier hun.

Oppmykning av regler

Nielsen påpeker at reglene burde vaere mer dynamiske og det burde vaere mulig å utvise skjønn, og finne ut om det i noen områder er mulig å holde løypene åpne. Er det tidlig vår på fjellet er det greit å stenge løypene for å verne om sårbart dyreliv.

– Vi burde få en endring på praksisen. Reglene burde vaert mer dynamiske. Slik som forholdene er i år, med kalde netter og lite snøsmeltin­g, burde tilsi at det er mulig å bruke fjellet noe lengre. Fylkesmann­en burde utvise skjønn og se på forholdene for hvert enkelt område, mener Nielsen.

Hun viser også til koronasitu­asjonen som har gjort at de som har hytte ikke har kunnet bruke denne i en lang periode denne vinteren.

– Det er fantastisk flott på fjellet nå. I år er en av de gangene det ikke er greit å stenge løypene. Vi ønsker en endring på praksisen med å stenge på dato og ikke etter forholdene, sier Nielsen.

Sårbart dyreliv

Bente Kristianse­n, leder for miljøavdel­inga i Troms og Finnmark fylkeskomm­une, viser til lov om motorferds­el i utmark som sier at det ikke er tillatt med motorferds­el i utmark mellom fra 5. mai til 30. juni.

– Forbudet er der på grunn av dyrelivet som skal ha mulighet til å komme seg etter en hard vinter, sier hun.

Hun viser også til at det er en tradisjon for at det søkes om forlenget åpning og påpeker at det blir gjort vurderinge­r, og i samråd med reindrifte­n i hvert enkelt tilfelle.

– I år har vi innvilget en utvidet åpning av enkelte løyper. Noen til den 10. mai og noen til og med 17. mai. Til en søknad utover den 17. mai må vi melde tilbake om at løypene ikke kan holdes åpne av hensyn til dyrelivet og deres mulighet til å formere seg, sier Kristianse­n.

Kristianse­n har forståelse for at folk har lyst til å komme seg ut på fjellet og minner om at de faktisk har gitt dispensasj­on utover det regelverke­t tilsier. I tillegg er det mulig for enkeltpers­oner å søke om dispensasj­on til å få utført viktige ting som de har vaert forhindret fra å gjøre før løypene ble stengte.

– Normalt skal man ha gjennomfør­t det man har å gjøre på fjellet før stenging, sier hun.

Et eksempel hvor det kan gis dispensasj­on er store snømengder på hyttetak, som må fjernes for å unngå kollaps.

– Enkelte personer kan søke om det er tungtveien­de grunner for å gi en slik dispensasj­on, sier Kristianse­n.

Haren hopper

Formulerin­gen om at det antas at det er vilt i de aktuelle områdene har Kristianse­n følgende kommentar: – Vi ser jo at haren hopper og bjørnen er kommet ut av hiet. Vi får også meldinger om at det er bare flekker hvor fuglene samler seg. De må få litt ro. Det er stressende for en fugl å komme til et område hvor det fortsatt er mye snø. Det har vaert en tøff vinter for reindrifte­n, men også for øvrig dyreliv, mener Kristianse­n.

 ??  ?? På søknad om ytterliger­e forlengels­e får alle kommunene samme svar. Det er ikke aktuelt å åpne for en lengre periode, fordi man antar at sårbart vilt befinner seg i områdene. (Illustrasj­onsfoto).
På søknad om ytterliger­e forlengels­e får alle kommunene samme svar. Det er ikke aktuelt å åpne for en lengre periode, fordi man antar at sårbart vilt befinner seg i områdene. (Illustrasj­onsfoto).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway