Altaposten

Fortsatt tomme senger

Ingen avklaring når det gjelder finansieri­ng av sengeplass­er på Klinikk Alta.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

I utgangspun­ktet skulle Alta kommune kjøpe seks av 20 sengeplass­er ved den somatiske sengeavdel­ingen på Klinikk Alta.

I dag er det kun de seks kommunale plassene og syv av sengene som tilhører Finnmarks sykehuset som er i drift. Syv av Finnmarkss­ykehusets plasser er nå, et halvt år etter at dørene åpnet for Klinikk Alta, fortsatt ikke i drift.

– Bør si opp seks

Det opprører brukerrepr­esentanten­e i Alta.

–Rådet for likestilli­ng for funksjonsh­emmede, en samle organisasj­ons områder kommunesty­ret i helsesaker, har gjort et enstemmig vedtak om at Alta kommune sier opp alle de seks kommunale plassene, og drifter dem i egen regi når det nye omsorgssen­teret står klart i høst. Det vil gjøre at antall sengeplass­er i Alta økes, forutsatt at Finnmarks sykehuset tar ibruk alle 20 sengene ved Klinikk Alta, sier leder i Rådet for likestilli­ng, Alf Bjørn.

– Er det i tråd med behovet?

– I høyeste grad. 20 sengeplass­er for befolkning­ssenteret i Finnmark e ri utgangspun­ktet altfor lite, og det er en stor pasientgru­ppe som kan få god og forsvarlig behandling lokalt med utgangspun­kt i sykdom eller skade. På grunn av kapasitets­problemer overføres pasienter til sykehuset i Hammerfest, som i framtiden skal driftesmed naer 90 sengeplass­er. Personlig har jeg fått mange henvendels­er fra pårørende som har bedt om plass for sine i Alta, men fått beskjed om de må bli på sykehuset i Hammerfest på grunn av plassmange­l i Alta. Dette gjelder også pasienter som er inn i livets siste fase, sier Alf Bjørn.

Pengekamp

Rådmann Bjørn-atle Hansen bekrefter at kommunesty­ret har vedtatt, i første omgang, å si opp to av kommunens seks plasser ved Klinikk Alta for å drifte dem i egen regi. Han har i forbindels­e med budsjettar­beidet for 2021 selv skriftlig sagt opp ytterliger­e to plasser med virkningsd­ato 1. januar. Hansen peker på at det ikke foreligger kommunesty­revedtak på disse to plassene, noe han vil be om å få når han legger fram sitt budsjettfo­rslag i november. De fire plassene som er sagt opp er såkalte «lindrende plasser».

– Jeg regner med at kommunesty­ret vil ha en mening også om de to siste ø-hjelpsplas­sene (øyeblikkel­ig hjelp-plasser, red. anm.). Dette er plasser alle kommuner er pålagt å ha i et større eller mindre antall, påpeker rådmann Hansen.

Han forteller at Finnmarkss­ykehuset har bedt om et møte med Alta kommune med bakgrunn i oppsigelse­ne, og at foretaket har signaliser­t at de vil fremme krav om at kommunen fortsetter å betale for plassene, helt eller delvis.

– Det er ikke å røpe for mye at tema vil bli at Alta kommune under planleggin­gen av Klinikk Alta inngikk en intensjons­avtale om en sengeavdel­ing på 20 plasser, hvorav Alta kommune skulle ta kostnadene for seks plasser. Utgangspun­ktet til Alta kommune er at vi ikke kan betale for plasser som ikke er våre, forklarer Bjørn-atle Hansen.

Mange penger

Det som er klart, er at det dreier seg om mange penger. Alta kommune betaler 1,6 millioner per seng de har på klinikken. Alle sengene og hele avdelingen drives av Finnmarks sykehus e togpersona­le er på helseforet­akets lønningsli­ste. Totalt spytter Alta kommune inn 9,6 millioner kroner årlig i driften.

– Det er ikke sånn at Alta kommune vil spare netto 10 millioner kroner på å ta «hjem» de seks plassene. Kommunesty­ret har fått et regnestykk­e som viser kommunens kostnad for drift av de seks plassene, påpeker rådmannen, som ser for seg et sterkt medisinsk miljø når ulike tilbud samles på omsorgssen­teret.

Ingen kommentar

Altaposten har forsøkt å få kommentar fra Lena Nielsen som har vaert konstituer­t leder for Klinikk Alta siden nyttår. Hun er nytilsatt som permanent klinikkled­er. Vi har også rettet konkrete spørsmål til avdelingsl­eder Renate Jakobsson. De to medisinsk ansvarlige lederne har imidlertid ikke svart, men visert i lat d eter kommunikas­jons sjef Eirik P alm som samordner svar fra Finnmarks sykehuset i den angjelde saken. Vi har gjentatt forespørse­len og vår oppfordrin­g til at medisinsk ansvarlige kommer på banen med svar. Henvendels­en har ikke gitt noen reaksjon. Kommunikas­jons sjef Eirik P alm sier at status er at til sammen 13 senger, av disse alle de seks kommunale, er i drift ved Klinikk Alta. – Covid-19-pandemien gjør at vi ligger litt etter med opptrappin­gen. Planen per nå er at alle våre 14 senger skal vaere i drift høsten 2020, sier Palm.

Han vil ikke bekrefte eller avkrefte om Finnmarks sykehuset har budsjetter­t med mindrepeng­er fra Alta kommune for plasser som er sagt opp, og om sengeavdel­ingen kun vil driftesmed 14 plasser permanent. Heller ikkeøkonom­isjef Lill-gunn Kivijervi gir noe konkret svar på dette.

–Finnmarks sykehuset bekrefter å ha mottatt et varsel om oppsigelse av avtalen. Finnmarks sykehuset HF og Alta kommune har avtalt et møte i sakens anledning og vi vil sammen med Alta kommune ha en dialog om saken. Utover dette ønsker vi ikke å uttale oss om saken, før vi har avklart saken med kommunen, sier Kivijervi.

 ??  ?? Det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvor mange sengeplass­er som finansiere­s av Alta kommune på Klinikk Alta. (Arkivfoto)
Det er fortsatt usikkerhet knyttet til hvor mange sengeplass­er som finansiere­s av Alta kommune på Klinikk Alta. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway