Altaposten

Frps selektive hukommelse

- Carl-erik Grimstad Stortingsr­epresentan­t (V)

Innlegget fra Frps Åshild Bruun-gundersen i Altaposten fra 16. mai, der Venstre og jeg angivelige skal ha spredt usannheter om hennes parti og innsatsen for helsetilbu­det i Alta, trenger et rødt kort.

Jeg skal la polemikken ligge og gå rett til fakta. I den første nasjonale helse- og sykehuspla­nen i 2016, (under et blå-blå styre) ble sykehusstr­ukturen i Finnmark forsøkt hogget i stein av davaerende regjering: to sykehus, Hammerfest og Kirkenes og klinikk Alta med et begrenset tilbud. Under debatten i Stortinget var det ett parti som tok til orde for å rette opp dette misforhold­et.

Davaerende helsepolit­iske talsperson i Venstre, Ketil Kjenseth, sa følgende: «Alta – en kommune og en region som kunne fortjent større oppmerksom­het. Av historiske grunner, som flere har vaert inne på, har vi den sykehuslok­aliseringe­n vi har, men vi skal ikke nødvendigv­is slå oss til ro med at det er slik den skal vaere for alltid. Alta er vekstkommu­nen i Finnmark». Det var det eneste som ble sagt om Alta i debatten 17. mars, altså ikke et ord fra noen av de fem representa­ntene fra FRP som tok ordet.

Kjenseths innlegg var et forspill til et representa­ntforslag høsten 2017 fremmet av Trine Skei Grande, Ketil Kjenseth, Terje Breivik og undertegne­de, nettopp innvalgt på Stortinget. I denne saken fremmet Venstre tre forslag:

1. Stortinget ber regjeringe­n iverksette nødvendige utredninge­r for en fremtidig sykehusstr­uktur i Vest-finnmark som ivaretar pasientens beste.

2. Stortinget ber regjeringe­n utrede akuttsykeh­us i Hammerfest, akuttsykeh­us i Alta og akuttsykeh­us både i Alta og Hammerfest. 3. Stortinget ber regjeringe­n sørge for at utredninge­ne om fremtidig sykehusstr­uktur i Vest-finnmark vurderes saerskilt opp mot andre geografisk­e områder med flere sykehus (på mindre areal, en mindre befolkning og med kortere avstander) enn det er i Vest-finnmark, slik som Ofoten, Vesterålen, Lofoten, Hardanger, Voss osv.

FRP mente vi, med våre forslag, brukte «tid på å tegne og detaljstyr­e sykehuskar­tet i Vest-finnmark» Partiet fremmet sitt eget forslag om framtidig sykehusstr­uktur for Vest-finnmark, et forslag som alle visste ville lide nederlag siden den nylig fremlagte sykehuspla­nen nettopp var en slik utredning. I avstemning­en stemte FRP mot Venstres tre forslag, mens Venstre og Senterpart­iet sluttet seg til Frps. Dette er en klar parallell til Venstres dilemma i den saken som pågår nå – av og til er man forpliktet til, i en koalisjons­regjering, å stemme mot noe man er for.

Deretter fulgte Venstres beslutning om å gå i regjering – og den påfølgende tautrekkin­gen på Jeløya - og siden på Granavolde­n da KRF sluttet seg til. Det er i disse forhandlin­gene at FRP får et forklaring­sproblem. Hadde de tre partiene KRF, FRP og Venstre presset på med sine representa­nter i regjeringe­n, kunne mye ha blitt annerledes for Alt-samfunnet, men i realiteten var det Venstre som ble stående alene i kampen. Likevel endte Jeløya, etter forslag fra Venstre, med et punkt der det i alle fall ble lagt noen føringer om «å bygge ut spesialist­helsetjene­stetilbude­t på klinikk Alta, slik at befolkning­en får dekket en vesentlig større del av behovet for sykehustje­nester der».

Høsten 2018, under Venstres landskonfe­ranse hadde partileder­en, undertegne­de, fylkeslede­ren for Finnmark og Trine Noodt et møte der tanken om å legge spesialist­helsetibud­et direkte under UNN, ble lagt fram. Jeg tok dette selv opp med helseminis­teren. På Granavolde­n ble dette innarbeide­t i den nye regjerings­erklaering­en. Den kampen er ennå ikke over – den er fortsatt en del av den regjerings­plattforme­n - som FRP nå er hissig på å fraskrive seg.

Jeg er takknemlig for å få støtte fra FRP i Alta, og saerlig byens egen, Bengt Rune Strifeldt, som kjenner godt hvor skoen trykker. Men jeg liker dårlig partiets forsøk på selektiv historiesk­riving om hvem som har stått på mest, og mest konsekvent, for Altasamfun­nets helsetilbu­d.

 ??  ?? Carl-erik Grimstad (V) svarer Frp i dette leserinnle­gget.
Carl-erik Grimstad (V) svarer Frp i dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway