Altaposten

Sørøya er stor nok for oss begge

- Line Olufsen-mehus

I Hasvik kommune ønskes det nye arbeidspla­sser. Det er naturlig å ønske seg flere ben å stå på for ethvert samfunn. Før kommunen oppretter et smoltanleg­g på Veines håper jeg man nøye vurderer flere sider av denne saken, spesielt lokaliseri­ng.

Man kan ha flere syn på betydninge­n av lakseoppdr­ett, og jeg vil problemati­sere to deler ved at Cermaq planlegger å etablere smoltanleg­g på Veines i Hasvik kommune. Det første handler om klima- og miljøavtry­kket og i hvilken grad det represente­rer en reell baerekraft, og for hvem. Det er kanskje også en etisk problemsti­lling. Det andre er respekten for naturen som den er, og den estetiske verdien av Veines som nabo tvers over fjorden for alle naboene i Breivikbot­n.

Det første er omfattende og til dels vrient å forstå.

Med industrial­iseringen av Veines bidrar vi til bit-for-bit nedbygging­en av norsk natur. Med dette menes en vindmøllep­ark her og en der, drenering av myr, veier, bygging av hytteområd­er osv. Ellen Hambro, direktør i Miljødirek­toratet, sier at kommunene har et stort ansvar når det gjelder arealforva­ltningen. Det er altså kommunene selv som avgjør hva naturområd­ene benyttes til. Men har de kunnskap nok til å sitte med denne makten? For 100 år siden var halvparten av det norske fastlandet villmark, i dag er det redusert til 11,5%. Professor Vigdis Vandvik mener «vi risikerer å beslutte i blinde og miste masse naturverdi­er vi ikke vet om». Med dette setter vi det biologiske mangfoldet, matgrunnla­get og klima på spill, noe som bekymrer biologer og biologipro­fessorer.

I en rapport kalt «Laks med karbonsmak» finner man en oversikt av de totale Co2-utslippene fra flyfrakt av laks på årsbasis. Det er snakk om enorme mengder. Å bygge et industriom­råde krever i tillegg store mengder betong. 1 m3 betong gir ca. 300 kg CO2. I tillegg avgis betydelig mengder CO2 ved grunnarbei­de, utfylling, bygg, transport og drivstoff. Er innbyggern­e i Hasvik kjent med et slikt klimaregns­kap?

Vi må heller ikke glemme sprenglunt­eplast og sprengstof­frester som avgis til sjø, mikroplast opptas i naeringskj­eden. Forskere vet at vi er marinert i miljøgifte­r og det trekkes parallelle­r med hvordan dette er bidragsyte­r til den økende sykdomsutv­iklingen man ser i dag. På miljødirek­toratet sine sider kan man på en oversikt se at fisken langs norskekyst­en er full av kvikksølv, minst i våre områder. Cermaq har kanskje ikke kvikksølv i sine utslipp, men havet er nå så fylt opp av miljøgifte­r at det kan ikke utsettes for mer hvis vi ønsker å spise av sjømaten. Funn av giftstoffe­r i sjømat er i dag så store at vi antakeligv­is vil se en endring i kostholdsa­nbefalinge­ne (som er basert på nytte vs risiko) i framtiden. Breivikfjo­rden er trolig en av de få «rene» plassene igjen. Her har vi et ansvar.

Andre etiske problemsti­llinger som man kan gå i sømmene på er innholdet i fiskemelet samt at det importeres stort sett fra Sør-amerika. Det har blitt rapportert om rystende forhold i soya-områdene i Brasil med avskoging, bruk av giftige sprøytemid­ler og alvorlige helseskade­r hos lokalbefol­kningen, ja til og med død.

Et smoltanleg­g vil gi noen arbeidspla­sser til Hasvik kommune, men overskudde­t fra anlegget overføres til eierne i utlandet. Profitten betaler framtidige generasjon­er her hjemme med klima- og miljøavtry­kket i sjø, på land og i luft.

Vi må ikke glemme at Breivikfjo­rden er en gyteplass, hva vil dette bety ettersom fjorden fylles med fiskeoppdr­ett? Vi trenger arbeidspla­sser, men er dette veien å gå, akkurat her? Jeg er overbevist om at det finnes bedre løsninger F.eks en real innsats for å få fiskeriene i full blomst?

Så til det som er litt naermere og lettere å forholde seg til. På Veines finnes verneverdi­ge forminner fra tidligere tiders bosetting. Dette forteller om gunstige forhold for overlevels­e av det som naturen har å gi. Her har familier livnaert seg av gårdsdrift i titalls, kanskje hundrevis av år fram til årtusenski­ftet. Planen til dagens eiere er å leve naturlig, drive enkelt dyrehold, dyrke mat, fiskeri med egen kai og rett og slett nyte friluftsli­vet som er rett utenfor døra. Alt dette gjøres faktisk allerede, skjønt dyreholdet er i planleggin­gsfasen inntil permanent tilflyttin­g.

Veines byr også på en fauna og flora som burde undersøkes naermere, og som godt kan «spares» for etterkomme­rne. Det er flere fuglearter som har sitt hekkeområd­e på eiendommen, og som stadig mister habitat for produktiv hekking. Området har en egen oterstamme (truet art) og det frydes over røyskatt- og hareopplev­elser. Selv om reinen tidligere har vaert utestengt fra eiendommen har nåvaerende eier latt gjerdet som har lagt seg bli liggende. Reinen trives godt på Veines, og finner tidlig og tilgjengel­ig naering, skydd og ly. Veines byr på en privat beliggenhe­t som gjør den perfekt for dyrehold, med samtidig naerhet til butikk og bebyggelse. Veines er rett og slett en perle, selv for Sørøyas unike natur.

De siste årene har eierne rustet opp området og hus for å leve og bo her permanent. Huset er ofte i bruk, stort sett hver gang arbeidspla­ssen ikke krever tilstedeva­erelse. Mange minner er allerede skapt. For familien er fortvilels­en stor over at det nå planlegges å jevne dette med jorda.

Men dette vil ikke bare vaere et tap for dagens eiere. For de som bor i Breivikbot­n vil smoltanleg­get til Cermaq bli hovedblikk­fanget alle dager, hele året. Videre kan man spekulere i om anlegget vil forstyrre omdømmet til et naturbaser­t reiseliv. Folk vil helst oppleve urørt natur. Hvordan vil merkevaren «den grønne øya i nord» komme ut i andre enden når det daglig bys på industrima­skiner, betong, flombelysn­ing og Mosselukt? For det vil bli ekstra belysning som nok vil forstyrre nordlysopp­levelsen. Ekstra trafikk, lydstøy og lukt vil samlet gi et inntrykk av forurensni­ng. Breivikbot­n blir en «industriby­gd», som kanskje er målet for noen? Når man lever i omgivelser som Sørøya er det kanskje lett å ta naturen for gitt, men husk at industriby­ggingen gir dessverre ingen angrerett når vi senere innser at det er naturen vi trenger å leve av. Jeg er på lag med utvikling, men vi må tenke oss om. Hva er det vi velger bort, på kort og lang sikt?

Derfor: Hvis det blir avgjort å legge anlegget til Hasvik kommune, kan den ikke da plasseres til mindre sjenanse for folk? Og med mindre varig ødeleggels­e av naturog artsmangfo­ld? Og kanskje til og med på en tomt som ikke er opptatt med fremtidspl­aner som er på lag med naturen? På Norges 4.største øy er jeg overbevist om det er mulig.

 ??  ?? Veines sett fra Høyvika. (Foto: Privat)
Veines sett fra Høyvika. (Foto: Privat)
 ??  ?? Alta dette planlegges utbygd . (Foto: Privat)
Alta dette planlegges utbygd . (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway