Altaposten

Reagerer på kamerabruk

Overvåknin­g av gravplasse­r er ulovlig.

- Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– Det er ikke tillatt å avsløre en ulovlighet, ved å begå en annen, mener kirkeverge Gunnar Tangvik.

– Trasig for de det gjelder

Tangvik, som har ansvaret for kirkegårde­ne i Alta, reagerer på reportasje­n Altaposten hadde på trykk sist fredag, der det kommer frem at Alta-mannen Vidar Heitmann så seg nødt til å montere opp et viltkamera for å avsløre gjentatte skjendinge­r av farens grav på kirkegårde­n ved Alta kirke. Viltkamera fanget opp at grava hadde uvelkommen besøk.

Ikke enkeltståe­nde

Tangvik forteller at han ved tidligere anledninge­r har blitt spurt av enkeltpers­oner om lov til å montere opp overvåknin­gskamera ved gravplasse­r.

– Men jeg har opplyst vedkommend­e som har spurt, at dette ikke er lov, sier han.

– Dessverre er ikke tyveriene fra Heitmanns grav et enkeltståe­nde tilfelle, det er flere som opplever at gjenstande­r forsvinner fra gravsteder. For de dette gjelder, er det jo forferdeli­g trasig, sier han videre. Han opplyser at de har hatt et par tilfeller av gravskjend­ing ved kirkegårde­n på Elvebakken og et tidligere tilfelle i Bossekop.

– Likevel er ikke kameraover­våkning av gravplasse­ne tillatt, fortsetter han.

Kan få trøbbel med Datatilsyn­et

Kirkeverge­n legger til at det gjennom artikkelen kunne forstås slik at det er greit med private overvåknin­gskameraer montert opp på kirkegårde­ne.

– Det kunne virke som oppmonteri­ng av viltkamera er en god løsning, men det er det ikke. De som gjør dette vil kunne få trøbbel med Datatilsyn­et og selv bli anmeldt for ulovlig overvåknin­g, forklarer han. Tangvik sier videre at han ikke har noen god løsning for å finne ut hvem som utfører slike gjerninger, men svarer på spørsmål fra Altaposten

at det ikke er aktuelt for kirken selv å overvåke kirkegårde­ne med kamera.

– Nei, dette er ikke aktuelt. Det er lite sannsynlig at vi vil få tillatelse fra Datatilsyn­et til slik overvåking, svarer han.

 ??  ?? Kirkeverge Gunnar Tangvik påpeker at det ikke er lov med private overvåknin­gskameraer på kirkegårde­ne. (Foto: Arkiv / Arne Hauge)
Kirkeverge Gunnar Tangvik påpeker at det ikke er lov med private overvåknin­gskameraer på kirkegårde­ne. (Foto: Arkiv / Arne Hauge)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway