Altaposten

– Det er svaert strenge regler

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

– Kan gå ut over personvern­et.

Senior kommunikas­jonsrådgiv­er Guro Skåltveit ved Datatilsyn­et sier det ikke er slik at man søker om tillatelse til kameraover­våkning, men at alle er pliktig selv til å sette seg inn i lovverket omkring dette, om de vurderer overvåknin­g med kamera. Som eksempel nevner hun at om man monterer opp et kamera i utmark der det er lite sannsynlig at mennesker blir filmet, er dette lov. Da er det et viltkamera.

– Men i det øyeblikket man setter opp et kamera der det er sannsynlig for at mennesker oppholder seg, som eksempelvi­s på et gravsted, er det ikke et viltkamera lenger.

– Og da er det heller ikke lov. Da blir dette ulovlig kameraover­våkning, sier hun.

Offentlig område

Skåltveit presiserer at en gravplass er å regne som et offentlig området, og derfor er det ikke tillatt for enkeltpers­oner å montere opp kamera der.

– Det er kun politiet som har tillatelse til å montere opp kamera på offentlige områder, opplyser hun og sier videre at det er svaert strenge regler på grunn av personvern­hensyn.

– Hele personvern­regelverke­t handler om nettopp dette, at du har rett til å vite om alle personoppl­ysninger som er registrert om deg selv, og hva disse skal brukes til.

Kirkekonto­ret må vurdere selv

Kommunikas­jonsrådgiv­eren sier videre at om kirkegårde­n er plaget med gjentatte haerverk, må ulike tiltak vurderes. Selv vil hun ikke gå god for over telefon, at kameraover­våkning av kirkegårde­n vil vaere lovlig.

– Dette må kirkekonto­ret gjøre en vurdering av selv, og denne vurderinge­n må skriftlig forklare hva formålet med filmingen er og hvordan de ønsker å benytte opplysning­ene som kommer frem som følge av den.

Det må også komme frem hvor lenge filmen lagres og hvem som har tilgang til den.

– Det er ikke slik at alle som jobber i den aktuelle kirken kan ha tilgang til opptakene. I tillegg må inngangen til området merkes med godt synlige skilt, som forteller at området er kameraover­våket, sier hun.

– Det kan ikke vaere slik at alle som har et gravsted skal henge opp et eget kamera. Dette vil gå utover personvern­et, avslutter hun

 ??  ?? Senior kommunikas­jonsrådgiv­er Guro Skåltveit ved Datatilsyn­et sier at det er uvesentlig om man kaller kameraet for viltkamera eller ikke. Det er formålet med filmingen som er viktig. (Foto: Ilja C. Hendel)
Senior kommunikas­jonsrådgiv­er Guro Skåltveit ved Datatilsyn­et sier at det er uvesentlig om man kaller kameraet for viltkamera eller ikke. Det er formålet med filmingen som er viktig. (Foto: Ilja C. Hendel)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway