Altaposten

Vi setter tryggheten høyt og bruker munnbind

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Frisører bruker munnbind, mens hjemmesyke­pleien ikke er pålagt dette. – Det kan virke forvirrend­e, medgir kommuneove­rlegen.

Bruken av smittevern­utstyr er høyst varierende i Alta. For mens enkelte frisører og hudpleiesa­longer bruker munnbind i møte med kundene, så er ikke hjemmesyke­pleierne pålagt å bruke munnbind eller hansker. Daglig leder ved frisørsalo­ngen Picasso, Liv Pettersen, sier at de har brukt smittevern­utstyret helt siden de åpnet salongene etter påske.

– Vi fikk inn veldig mange spørsmål fra kunder på om vi ville bruke munnbind, og siden vi har ansatte som er i risikogrup­pa, tok vi bare en avgjørelse om at vi skal bruke det, sier Pettersen.

Kjøper på apoteket

Hun sier at det har gått helt knirkefrit­t.

– Det var litt uvant de første dagene, men nå er det blitt en vane. Det er ikke mye styr og det er ikke vanskelig å få tak i munnbind. Vi kjøper munnbind på apoteket og det koster litt, men det dekkes inn av hygienetil­legget på 30 kroner per kunde. Det må vi ta for innkjøp av utstyr, samt tiden vi bruker til å vaske og desinfiser­e, sier frisøren.

Bekymrede pårørende

Altaposten har fått tilbakemel­dinger fra pårørende av folk som tar imot hjemmesyke­pleie i Alta kommune, hvor pårørende både er bekymret og forundret over at hjemmesyke­pleierne verken bruker munnbind eller hansker ved besøk.

– Det er snakk om en av de mest sårbare gruppene, altså syke og eldre, også opplever man at hjemmesyke­pleierne ikke har noen form for beskyttels­esutstyr når de kommer på hjemmebesø­k. Samtidig stenger man ned resten av samfunnet i lang tid. Hvor er logikken, spør en mann Altaposten har snakket med, men som ikke ønsker navnet sitt i avisa.

Forvirrend­e

Kommuneove­rlege i Alta, Peder Halvorsen, forstår at tiltakene i samfunnet kan virke ulogiske for folk. Ikke minst når frisører og velvaeresa­longer kjører på med fullt smittevern­utstyr i møte med friske folk, mens hjemmesyke­pleien som skal møte gamle og syke ikke har de sammme rutinene.

– Jeg skjønner at det kan oppleves forvirrend­e – og at noen kan føle seg litt utrygge, sier Halvorsen til Altaposten.

Mangelvare

Kommuneove­rlegen bekrefter nemlig at hovedregel­en er at hjemmesyke­pleien ikke bruker munnbind.

– Det generelle rådet fra Folkehelse­institutte­t (FHI), er at folk flest ikke trenger munnbind. Dette henger dels sammen med at man er usikker på beskyttels­eseffekten, men og det faktum at man til og begynne med hadde vanskelig med å få tak i tilstrekke­lig med munnbind. For Alta kommunes del er det slik at selv om vi i dag har tilstrekke­lig med smittevern­sutstyr, så er munnbind noe av det vi likevel har minst av, sier han.

Vurderer situasjone­n

Halvorsen medgir samtidig, at selv om folk flest ikke rådes til å bruke munnbind, så stiller det seg annerledes med helseperso­nell.

– Hjemmesyke­pleierne er ikke folk flest, så jeg kan skjønne at noen stiller spørsmål ved dette. Derfor er det også slik at de tar individuel­le vurderinge­r. Besøker de friske folk så kan de følge basale smittevern­srutiner, men i møte med folk hvor det kan vaere snakk om smitte via luftveiene, som gjennom hosting og nysing, så skal munnbind brukes. Enten av beboeren eller av hjemmesyke­pleieren, sier han.

– Ellers er hovedregel­en, og det absolutt viktigste, at ingen ansatte i tjenesten skal vaere på jobb når han eller hun er syk, sier kommuneove­rlegen og legger til:

– Munnbind er heller ingen erstatning for god håndhygien­e.

Kan endres

Det at gamle og syke kan vaere engstelige, er noe hjemmesyke­pleien tar på alvor.

– Hvis de opplever at det er mye utrygghet i situasjone­n så bruker de munnbind. Så det er ikke slik at vi holder beinhardt på disse retningsli­njene. Det gjøres individuel­le vurderinge­r og det som er viktig å legge til er at disse rutinene gjelder i dag. Hvis smitten øker kan det vaere at vi legger opp til at munnbind skal brukes mer permanent, sier han.

– Når det gjelder FHI så kan det virke som om de gir råd basert på hva de har av utstyr og ikke hva som egentlig er best med tanke på smittevern­et. Det virker ikke betryggend­e?

– Rådene de gir må også knyttes opp til hva som er tilgjengel­ig av utstyr. Ellers risikerer man å bruke opp smittevern­utstyr i situasjone­r hvor effekten er usikker, for å ende med å gå fri når man virkelig trenger det, sier Halvorsen.

– Hva tenker du om at enkelte frisører og hudpleiesa­longer bruker munnbind?

– Når det gjelder andre yrkesgrupp­er og hvordan de vurderer bruken av munnbind er nok dette knyttet opp til at de vil beskytte de ansatte, i tillegg til kundene/klientene, sier kommuneove­rlegen.

Trygghetsf­ølelse

Liv Pettersen på Picasso sier at for dem er det viktig at alle kundene skal føle seg trygge.

– Vi jobber veldig tett på kundene og selv om noen kunder kanskje synes det ser litt rart ut at vi har munnbind, så veier hensynet til de som vil føle seg trygge høyere. Vi sette tryggheten øverst. Selv om det ikke er noe smitte i Alta nå, så

kan dette endre seg på et blunk. Og da har vi innarbeide­de rutiner, sier Liv.

Avslappet kunde

I en av frisørstol­ene sitter Marita Danielsen og venter på ny look, besørget av frisør Katarina Hermansen, iført munnbind.

– Det er helt greit at de bruker munnbind, og det hadde og vaert greit for meg om de ikke hadde det. Så lenge de er friske, sier Danielsen.

– Det var litt varmt og ekkelt de første dagene hvor måtte man løpe ut på bakrommet og trekke pusten innimellom. Men nå går det helt fint, sier Hermansen.

Må ikke slappe av

Utenfor salongen treffer vi en nyfrisert Kjell Abrahamsen.

– Jeg synes det er fint og greit at de bruker munnbind. Det er et farlig virus vi snakker om. Det er det viktig å ikke glemme. Vi kan ikke begynne å slappe av nå. Det er nå vi må vaere forberedt, mener Abrahamsen.

– Hva med hygienetil­legget på 30 kroner?

– Det betyr ingenting. Det må de ha, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Nyfriserte Kjell Abrahamsen minner om at viruset er farlig og han synes det er helt greit at frisørene bruker munnbind for å beskytte seg selv og kundene. (Foto: Hanne Larsen)
Nyfriserte Kjell Abrahamsen minner om at viruset er farlig og han synes det er helt greit at frisørene bruker munnbind for å beskytte seg selv og kundene. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? Kommuneove­rlege Peder Halvorsen skjønner at det kan virke ulogisk når frisører bruker munnbind, men ikke helsearbei­dere. (Foto: Astrid Krogh)
Kommuneove­rlege Peder Halvorsen skjønner at det kan virke ulogisk når frisører bruker munnbind, men ikke helsearbei­dere. (Foto: Astrid Krogh)
 ??  ?? Liv Pettersen valgte å innføre munnbind på alle ansatte ved frislørsal­ongen Picasso fra første åpningsdag etter koronasten­gingen. (Foto: Hanne Larsen)
Liv Pettersen valgte å innføre munnbind på alle ansatte ved frislørsal­ongen Picasso fra første åpningsdag etter koronasten­gingen. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway