Altaposten

Lett forståelig og med elegant penn

- Thor Robertsen

«Et hav av muligheter. Hva skal vi lever av etter oljen?» heter Henning Røeds siste bok.

Fiskerinae­ringen er Norges andre største eksportnae­ring, nest etter olje- og gassnaerin­gen. I boka forteller Røed historien om de fire viktigste fiskearten­e sild, lodde, torsk og laks, og om den eventyrlig­e rikdommen havet har gitt oss. Faktisk har havet hatt større betydning for norsk økonomi enn olje og gass.

Røed poengterer:

Norge har verdens nest lengste kyst, noen av verdens største fiskebesta­nder og kontroll over sjøområder som er syv ganger større enn det norske fastland. I tusen år før vi fant olje levde vi av fiskeekspo­rt. Men vi har flere ganger stått i fare for å ødelegge for våre viktigste arter.

Fiskeriene er i skuddet som aldri før. Debatten om forvaltnin­gen av fiskeressu­rsene og hvem som skal høste dem har blitt heftigere. Stortinget skal i mai i år ta stilling til fremtidig kvotesyste­m. Røeds forrige bok het «Fiskehisto­rier – hvem skal eie fisken?» Den handler nettopp om fiskekvote­r verdt titalls milliarder kroner som ble gitt bort gratis til en håndfull redere. Den handlet ikke bare om juss, men om Norges framtid og folkets eiendom. Henning Røed og mange andre spør: Hvem skal eie havet?

Henning Røed er marinbiolo­g og har arbeidet på en rekke poster innen fiskerifor­valtning og naturvern. Han kjenner fiskerinae­ringen godt, også internasjo­nalt. Som fiskerikan­didat fra Norges Fiskerihøy­skole og arbeid innen fiskeri, forvaltnin­g og politikk har jeg gjennom et langt liv lest masse fiskerilit­teratur. Sjelden har jeg sett stoffet presentert så lett forståelig som i hans to bøker. Røed fører en elegant og sikker penn. Vanskelig emner blir lett forståelig.

Norge er i dag en av verdens største eksportøre­r av sjømat, og Røed mener vi kan bli enda større. Men da må kunnskapen om havet spres og politikken utformes slik at vi forvalter ressursene våre på en baerekraft­ig måte. Slik kan havet bli den nye oljen. Det er befriende å lese Røeds tanker om hvordan dette kan skje i avslutning­skapitlet Blå revolusjon.

Boken anbefales på det varmeste. Den er til å bli klok av. Vel blåst Henning.

Henning Røed har utgitt 4 sakprosabø­ker for barn om «Havets mysterier. Utrolige historier fra virkelighe­ten.» De har jeg nå bestilt fra biblioteke­t. Jeg gleder meg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway