Altaposten

Intens filosofisk hjernegymn­astikk

- Solgunn Solli

Hovedperso­nen Vilde tilbringer sommeren sammen med kjaeresten O på et sommersted sør i Sverige. De to kvinnene har kjent hverandre i over 30 år, og de bor i hver sin leilighet i Stockholm, men har dette fantastisk­e sommersted­et felles. Nå har Vilde fått en diagnose, noe er galt med henne, og hun skjønner det ikke. Hun som er så sterk i kroppen, som bokser og danser og hopper og slår? Hun kan nesten ikke tro det, men legene lyver ikke, og dommen er gitt. Hun har brystkreft.

Teksten hopper frem og tilbake i tid og sted, fra barndommen­s møter med venner og bestefaren, til dagens reiser til den gamle moren i Oslo, til feriereise­r i inn og utland, og til avslapping og restitusjo­n ved sommersted­et. Men som oftest befinner Vilde seg en plass på Södermalm. Noen ganger på tur til sykehuset, noen ganger på tur på arbeid, men alltid fargerik og med en voldsom fart. I løpet av romanen følger leseren en kvinne som går gjennom flere faser av sjokk og tap, og til tross for store utfordring­er er det mye livsglede og håp i teksten.

Bestefaren hennes brukte å si at når hun skulle gjøre seg selv usynlig, da skulle hun vaere Florian, og når hun vil vaere i universet, uten å skrape på tingene, da skulle hun skrive. For de som husker den store gjennombru­ddsromanen til Grimsrud, En dåre fri, så hadde hovedperso­nen Eli stemmene til fire gutter med seg i sin personligh­et. I årets roman er det bare en gutt, Florian, og han kommer frem når virkelighe­ten blir for tøff for Vilde.

«Vilde entret Södersjukh­uset klokka åtte om morgenen med livet sitt i den livlige, sterke kroppen og en skreppe over skulderen, fylt med glimt av virkelighe­ten og sin egen historie. Ikke bare virkelighe­ten har hun slept med seg til fotografer­ing denne morgenen, men alltings hale. Som Florians grønne kappe som dingler der ytterst på kjeppen. Men nå drysser det ut på gulvet i venteromme­t. Hun grøsser mens hun soper sammen glimtene av seg selv.»

Fortelling­ene om fortelling­ene

Oppmerksom­heten på selve det å fortelle er en viktig del av boka. For Vilde fremstår fortelling­ene ikke bare som en forklaring, men som en flukt, en krykke, en rose, en stav, en hånd å holde i, et håp og en venn blant mange andre venner. Mye vikler seg i hverandre, og det meste hører sammen; barndommen, vennene, reisene, sykdommen, gullpennen, kjaeresten, hyttelivet, boksingen, den sterke kroppen, brystet som er borte.

«Det er salt i det tykke tauet mellom meg og vennene mine, tenker Vilde. Salt som i jorden. Så salt er tauet for å binde sammen dette, oss. Salt, tungt og trygt.»

Reven og rotta

Reven og rotta får ganske stor plass i romanen, de møtes i Tantolunde­n, eller på Hornsgatan, eller en annen plass på Södermalm og de fungerer som filosofisk­e kommentato­rer som diskuterer sykdom, død, kjaerlighe­t og Vildes liv, og kanskje Vildes snarlige død. Å skrive inn dyr som snakker, som blir en del av fortelling­en er ikke noe jeg vanligvis liker, det må jeg innrømme, og jeg likte det ikke noe saerlig i denne romanen heller.

Det er en spesiell intensitet i Grimsrud språk. Setningene er knappe, stilen er muntlig, alt går fort og intenst, og meninger og tanker snirkler seg i sirkler og labyrinter før de om litt blir tatt opp igjen i nye situasjone­r, kanskje litt endret, men stadig aktuelle.

Teksten virker godt forankret i virkelighe­ten, selv om det finnes snakkende dyr i romanen. Men Beate Grimsrud skriver fiksjon og det at hun (noe hun har til felles med blant annet Vigdis Hjorth) påfallende ofte har en hovedperso­n som er svaert lik seg selv i gjøren og laden, er et trekk ved samtidslit­teraturen som er blitt diskutert i det vide og brede, og som ikke trenger å bli diskutert her. Virkelighe­tslitterat­ur eller ikke, jeg må si som rotta – noen bøker blir bare for lange, også denne. Men til tross for en ganske utmattende opplevelse, er dette nok et eksempel på eksepsjone­ll skrivekuns­t fra den norsk/svenske forfattere­n.

Beate Grimsrud er født i 1963 i Baerum, hun flyttet til Södermalm midt på 1980-tallet og har bodd der siden. Hun debuterte i 1990 og har gitt ut en rekke bøker og hun har blitt nominert til, og mottatt flere store litteraere priser. En dåre fri som kom i 2010 ble dobbeltnom­inert fra både Sverige og Norge til Nordisk Råds litteratur­pris.

 ??  ?? Beate Grimsrud er aktuell med bokutgivel­sen «Jeg foreslår at vi våkner.»
Beate Grimsrud er aktuell med bokutgivel­sen «Jeg foreslår at vi våkner.»
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway