Altaposten

Trygg med munnbind

Praksisen er ulik, men frisørene på P icasso føler seg trygge.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Mette Haetta i hverdagsre­habiliteri­ngsteamet i Alta kommune, bekrefter at flere av deres brukere har opplevd tilbakegan­g i den fysiske helsa sammenlign­et med før koronakris­en.

– Ja, vi ser at flere har hatt en tilbakegan­g. Vinteren er generelt en tid der eldre og de som har dårlig beveglighe­t er mindre ute, og i år har de enorme snømemgden­e og den lange vinteren skapt ytterliger­e utfordring­er. Når da koronakris­en kom i tillegg har dette gitt negative utslag, sier Haetta.

Hverdagstr­im

Teamet hun leder har hatt gryende suksess med å få eldre opp av godstolen for å gjøre livsviktig hverdagstr­im, som i sin tur vil bidra til å holde ledd og muskler inntakt så lenge som mulig. For ikke å snakke om hva fysisk aktivitet har å si for humøret.

Mange eldre og folk som har vaert satt tilbake av slag eller ulykker har hatt glede av å få besøk av teamet som har hjulpet dem med enkle hverdagsøv­elser i hjemmet. I tillegg til eget program har dagligdags­e gjøremål som å hente posten, gå til butikken, baere ut søpla, komme seg på dansekurs igjen også vaert små mål i seg selv.

Avventer

Nå er altså mye satt på vent, til tross for at Haetta og teamet har startet opp igjen med rehabilite­ring 27.april.

– Vi tror mange fortsatt er litt avventende. Kanskje er de bekymret for smitte og vil se an. I perioden da vi var helt nede hadde vi litt oppfølging på telefon med enkelte, men det blir ikke det samme, fastslår Haetta.

Nå håper hun at de som har mistet funksjonen iløpet av vinteren og koronatide­n tar kontakt slik at de kan få hjelp til å ta igjen det tapte.

– Flere har allerede tatt kontakt og de vi har besøkt uttrykker at det er etterlengt­et at vi er tilbake, sier Mette.

– Ettersom mange eldre har vaert isolerte hjemme tror du noen av dem kan ha kommet i bedre form, fordi de må gjøre mer selv av dagligdags­e ting som andre kanskje hjalp dem med før?

– Det kan selvfølgel­ig hende i noen tilfeller, men jeg frykter det motsatte. Vi er blitt kontaktet av eldre som har blitt dårligere til beins under korona. Noen har valgt å ha mindre besøk på grunn av smittevern. Besøk krever en del aktivitet hos de enkelte, som er heldig for styrken i kroppen, sier hun.

– Bruker dere i rehabilite­ringsteame­t munnbind eller hansker ved hjemmebesø­k?

– Nei, vi følger kommunens retningsli­njer og gjør ikke det. Men vi er nøye med håndhygien­e og vi holder avstand til brukerne. Vi trenger heller ikke vaere så tett på. Er vi syke eller forkjølet drar vi selvsagt ikke på jobb og vi ringer alltid brukerne for å sjekke om de selv er friske og om de har hatt besøk av noen som er syke. Vi mener det skal vaere helt trygt å ta imot besøk av oss, sier Haetta.

 ??  ??
 ??  ?? Fysioterap­eut Mette Haetta (t.h) leder Alta kommunes rehabilite­ringsteam. Her på et tidligere hjemmebesø­k sammen med, ergoterape­ut Anne-marie Qvarme Oksavik og sykepleier May-liss Berg. (Foto: Hanne Larsen)
Fysioterap­eut Mette Haetta (t.h) leder Alta kommunes rehabilite­ringsteam. Her på et tidligere hjemmebesø­k sammen med, ergoterape­ut Anne-marie Qvarme Oksavik og sykepleier May-liss Berg. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway