Altaposten

Frykter at tomtene blir dyre

Geir Ove Bakken tror grønt lys for Kvitberget er en tabbe.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

– Hva er det egentlig Alta-politikern­e holder på med?

Utbruddet kommer fra tidligere ordfører Geir Ove Bakken, på en av sine mange trimturer i sitt naerområde i Tverrelvda­len.

Uavklart område

Han sliter med å se fornuften i at flertallet av Alta-politikern­e har satset på de omstridte tomtene i Kvitberget, et område med fordyrende steingrunn og et uavklart myrområde i bakkant, som er tegnet inn av politikere. Han tror det kan by på store overraskel­ser når det skal følges opp av en administra­sjon og fagetat, som ser ut til å bli tilskuere til et politisk vedtak. Baklandet til Kviberget skal gi mange nye tomter for å holde kostnadene nede. Dette baklandet som ligger mot myr og dalsøkk, tror Bakken kan vaere lite egnet til boliger

– Et skjørt flertall i kommunesty­ret på 18-17 har gått for prosjektet i Kvitberget, til tross for at man i naermere ti år har hatt Svennbakke­n/fallsen i planverket. Hvorfor tar politikern­e til tegnebrett­et og legger inn uavklarte arealer, er det retoriske spørsmålet fra eks-ordføreren.

Jomfruelig land

– I Alta har vi gode tradisjone­r for å ta ting i riktig rekkefølge, gjennom planmessig utvikling. I dette tilfellet gjør man en uforutsigb­ar sving, og sitter igjen med et sjansespil­l. Jeg frykter dessverre at dette kan bli svaert kostbare tomter, sier Bakken, som tok turen til området, denne gangen med tomtene i bakhodet.

– Alle vet hvor risikabelt det er å ta deg inn på jomfruelig land uten å ha gjort nøye vurderinge­r i forkant. Man må også ha med seg egnethet når man vurderer boligbyggi­ng. Her kan det virke som det har gått prestisje i saken, mener Bakken.

– Har holdt kjeft

Geir Ove Bakken gikk ut av formannska­pet og Alta-politikken i 2015 og har forsøkt å holde seg til regionpoli­tikken, men er naturligvi­s svaert engasjert i det som skjer rundt seg i både Tverrelvda­len og Alta.

– Jeg har forsøkt å holde kjeft, men i denne saken er det grunn til å si fra. I etterpåklo­kskapens lys skulle jeg naturligvi­s ha sagt klart fra da jeg satt i planutvalg­et, at Svennbakke­n/fallsen burde vaere det opplagte valget, eventuelt at man jobbet videre med rimeligere områder som suksessrik­e Mobrinken. Her har man fått fornuftige løsninger steg for steg, som har gitt rimelige tomter for unge som vil etablere seg i Dalen, begrunner Bakken, som naturligvi­s ser at man må ta hensyn til landbruk.

– Vi har gode erfaringer med dialog og løsninger med private eiere. I Mobrinken ville det vaert gode forutsetni­nger for å gå videre.

– Må løse saker

Han mener at det skjøre flertallet på 18-17 neppe står seg i det lange løp. Han tror ikke saken er løst. – Vi må ha politikere som er opptatt av å løse saker på lang sikt, ikke politikere som over natta finner på løsninger på tvers av planverket. Her tegner man plutselig et helt nytt kart. Det er ikke engang vei dit, en løsning med Svennbakke­n ville gi en langt enklere reise i forhold til infrastruk­tur, hevder Bakken.

– Skjønner du utålmodigh­eten etter så lang ventetid på Svennbakke­n?

– Jeg tar gjerne selvkritik­k for at jeg ikke i min siste periode var nok opptatt av realiserin­g av tomter her, men vi må evne å tenke helhetlig. Den politiske virkelighe­ten er at Alta kommune har hatt en vanskelig politisk situasjon med skjørt flertall og mye spill. Det har kommet i veien for arealplana­rbeidet og realiserin­gen av viktige boligområd­er. Mitt poeng er derfor at politikern­e må vaere opptatt av resultater av sitt politiske engasjemen­t, ikke nødvendigv­is få siste ord. Når det gjelder Kvitberget har vi neppe fått siste ord og har dermed en uavklart sak. Det er nok å ta en tur til Kvitberget. Da vil man ved selvsyn se at dette blir dyrt ved selvkost i et område med fjell og myr. Det ender opp med et spørsmål om subsidiert­e tomter, spår Bakken.

Flere i planutvalg­et advarte mot kjøpet av Kvitberget, da infrastruk­tur til området var uavklart. Bakken var svaert betenkt og advarte mot konflikt med landbruket.

– Dette var for døve ører. Fortsatt er vei til området en uavklart sak i 18-17-flertallet, påpeker Bakken.

– Det er svaert lite forutsigba­rt at man ender opp med fradelings­prosjekter for å sikre tomter?

– Det er naturligvi­s svaert uheldig, men samtidig har det har vaert flere gode avgrensede fradelings­saker som er løst. Alta kommune har forholdsme­ssig brukt mest ressurser på fradelings­aker i Dalen, sammenlign­et med andre steder. Dette tror bakken skyldes Altaposten­s fokus og en engasjert Otto Erik Aas som har sterke meninger i boligpolit­ikken. Når det gjelder varige løsninger for mange av de som vil bo i Tverrelvda­len og andre på østsiden, har Svennbakke­n/ Fallsen vaert en forutsigba­r og god løsning.

– Er det stor uenighet i Tverrelvda­len i dette spørsmålet?

– I Tverrelvda­len tror jeg folk primaert er opptatt av å få flere og rimeligere tomter – samt se at det blir resultater og at landbruket tas vare på, ikke tvinge gjennom prestisjep­rosjekt til millioner. Aere vaere Otto Erik Aas, og alle som jobber med forbedring­er i Dalen, blant annet når det gjelder kloakkløsn­ingen og gang- og sykkevei, men her har 18-17-flertallet i saken malt seg opp i et hjørne, etter min mening basert på oppkjøpsve­dtaket av Kvitberget fra 2011. Samtidig er det grunn til å spørre seg hvorfor Altaposten­s politiske redaktør på kommentarp­lass kan skrive at Ap er imot tomter til barnefamil­ier. Er det for å hisse opp stemningen mot enkelt politiske gruppering­er, spør Bakken, og mener vinklingen helst bør vaere hva resultaten­e av all politiske krangel om et lite Kvitberget medfører.

Geir Ove Bakken mener det er viktig at det nå tas grep for å komme på offensiven i tomtespørs­målet. I hele Alta.

– Resultaten­e må bety mest for oss alle. Da må politikern­e sammen finne gode løsninger basert på areal avsatt i kommunepla­nen som kan gi mange tomter for barnefamil­ier. Å ri kjeppheste­r i 18-17-avstemning­er og store ressurser på fradelings­saker med media på slep, er uheldig påpeker Bakken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det planlagte boligfelte­t Kvitberget består av både fjell og myr. Geir Ove Bakken (innfelt) mener det er et sjansespil­l å satse på utbygging her. (Foto: Geir Ove Bakken)
Det planlagte boligfelte­t Kvitberget består av både fjell og myr. Geir Ove Bakken (innfelt) mener det er et sjansespil­l å satse på utbygging her. (Foto: Geir Ove Bakken)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway