Altaposten

Traff en nerve

Fikk endelig spille for folk.

- Bernhard Hienerwade­l

Onsdag kveld holdt to av Altas aller fremste musikere, festspilla­ktuelle Miriam Helms Ålien og plateaktue­lle Nils Anders Mortensen, konsert i Nordlyskat­edralen under tittelen «Gjensynsko­nsert». I midten av februar glitret begge, pluss en håndfull internasjo­nale stjernemus­ikere, i den første utgaven av «Festivalta – Finnmarks kammermusi­kkfestival». En måned seinere startet som kjent nedstengni­ngen i inn- og utland.

Et sultefôret konsertpub­likum sprengte Høies og Rajas nye, smårause maks-grense for publikum på null-kommaniks. Prisverdig nok satte Ålien og Mortensen opp en ekstra konsert samme kveld. Også i denne nådde man det tillatte publikumst­allet på 50. Sterke tall, ikke minst tatt i betraktnin­g av at kveldssola skinte på årets så langt varmeste dag.

Den lange konsertpau­sen til tross, spilte 28-åringen fra Gakori og superrutin­erte Mortensen vidunderli­g og virtuost på hvert sitt instrument, med presisjon, renhet og klang av en annen verden. Deres strålende samspill formelig bugnet av overskudd og bar preg av at de to har spilt sammen i mange år og stortrives med det.

Som musikkfril­anser med base i Berlin er Ålien blant de mange som rammes knallhardt av nedstengni­ngen i Europa. Hennes konsert på Festspille­ne i Bergen (uten publikum, via strømming på nett) førstkomme­nde mandag er den første etter koronautbr­uddet, og konserten i Alta var på sett og vis en gjennomkjø­ring etter en altfor lang konsertfri periode for en fiolinist av hennes kaliber. Ålien og Mortensen supplerte festspillr­epertoaret med nasjonalro­mantiske svisker av Halvorsen og Bull, noe som trigget en følelse av vårslipp og korona-oppmykning, ispedd nasjonalt samhold. Men det som satte spor, var blant annet Franz Schuberts fiolinsona­te i A-dur og Jules Massenets «Meditasjon» fra «Taïs». Miriam Helms Ålien har utviklet seg til en moden musiker med ekstremt troverdig musikalsk innlevelse i de mer komplekse, for ikke å si vanskelige følelsene. Stykkene og spillet rommet både musikernes og publikumme­ts følelser rundt den merkelige tiden vi lever i. Og det var denne opplevelse­n som muligens var konsertens sterkeste. Onsdagens konsert vil bli husket som et uttrykk for tidsånden vintervåre­n 2020.

Miriam Helms Åliens konsert i Håkonshall­en i Bergen strømmes live på fib.no mandag 25. mai klokka 20.00.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway