Altaposten

Bortfall på 6-7 millioner

Inntektene har fordunstet på Alta museum. Nå forbereder de åpning.

- Av Aron Braestrup Løsnes aron@altaposten.no

Et korona-stengt Alta-museum kan ha mistet 30.000 sommerbesø­k.

I over to måneder har Alta museum vaert nødt til å holde stengt. Nå jobbes det på spreng for å klargjøre til åpning.

– Før vi åpner 1. juni skal vi ha gjort det så trygt som mulig for gjestene og besøke oss her. Vi er nesten glad for at vi har den tiden frem til det, så vi får gjort det på en god måte, sier Anita Tapio, sek- sjonsleder for markeds- og publi- kumsavdeli­ngen.

– Skal alltid vaere åpent

Altaposten besøker museet 18. mai, som også er den internasjo­nale museumsdag­en, men lysene i resepsjone­n er imidlertid slukket og utstilling­ene er tomme for folk. – Det er veldig rart. I 2019 hadde vi åpent 363 dager, det vil si at vi kun hadde stengt på julaften og nyttårsaft­en. Vi har bestandig hatt en policy om at museet alltid skal vaere åpent, så for oss ble dette en annen hverdag, sier Tapio. Snart skal det omsider bli liv når museet igjen åpner opp for besøkende, men det blir likevel en sesong utenom det vanlige. Stengte grenser fører til at en stor andel av de utenlandsk­e gjestene faller bort, spesielt når sommeren og det som egentlig er høysesonge­n naermer seg.

Stort bortfall

– Det har mye å si siden internasjo­nale besøk vanligvis utgjør 75 prosent i sommerseso­ngen, så prognosen vi budsjetter­er for nå er under 10.000 besøkende i sommer, der vi normalt har 40.000, så det er en stor reduksjon, sier museumsdir­ektør Jan S. Dølør.

Nå håper de at altavaerin­ger og folk andre plasser i landet vil bestemme seg for å besøke museet i løpet av sommeren, selv om det trolig skal godt gjøres å erstatte så mange utenlandst­urister. Dermed må museet også belage seg på et inntektsbo­rtfall i tillegg til at inntektene i stor grad har stoppet opp i perioden de har måttet holde stengt

– Salgsinnte­ktene våre utgjorde 36 prosent av finansieri­ngen i fjor, så det betyr også at endel av markedsinn­tektene også går til utviklings­oppgaver. Endel av det er satt på vent frem til vi forhåpentl­igvis kommer tilbake til en normal situasjon. Det blir bare spennende å se når den normale situasjone­n oppstår igjen, forklarer Dølør.

Tiltak

– Vi hadde et budsjett for 2020 som lå på ca 27. millioner og av det hadde vi budsjetter­t 10 millioner av det i salgsinnte­kter. Vi tror at inntektsbo­rtfallet vil ligge på mellom 6 og 7 millioner. Det er bra mye av et budsjett på 27 millioner. Så vi måtte ta tak i hva dette betyr for oss med en gang, sier Dølør.

Blant annet har de vaert nødt til å iverksette permitteri­nger der nesten alle ansatte blir permittert i en måned hver i perioden 20. april til 20. juni. I tillegg er arbeidet med å fornye hele basisutsti­llingen blitt utsatt i et år for å frigjøre ressurser og ompriorite­re.

– Det er viktig å si at selv om det rammer oss hard, så vet vi jo veldig godt at det er andre som har det mye hardere, legger han til.

Ingen sommeransa­tte

Det er også innført strengere innkjøpsko­ntroll og ansettelse­sstopp. Det innebaerer også at de heller ikke kommer til å hyre inn sommeransa­tte i år.

– Det var med tungt hjerte og det kom en liten tåre da jeg måtte sende ut en mail om det. Folkene som jobber her er jo kanskje noe av museets viktigste ressurs og mange av dem som har hatt sommerjobb her har vaert her i flere år og er dyktige folk, sier Tapio.

Dermed må de faste ansatte trå til i oppgavene som de sommeransa­tte normalt ville ha denne sesongen. De har likevel en forhåpning om at mange av dem som vanligvis jobber hos dem i sommersess­ongen vil komme tilbake igjen.

Kompensasj­on

De forklarer også at museet faller utenfor flere av kompensasj­onsordning­ene ettersom de er offentlig eid og fordi de har litt for høy grad av offentlig finansieri­ng. Likevel merkes det godt når mye av driften er basert på egeninntje­ning.

– De som har mye offentlig tilskudd vil ikke merke dette så godt, men jo høyere egeninntje­ning du har jo mer vil du egentlig bli «straffet» når inntektene faller bort. Det har vaert kompensasj­onsordning­er som vi føler at ikke har truffet oss så veldig godt, mener Tapio.

Verdensarv­senteret jobber derfor med å få belyst disse problemsti­llingene overfor myndighete­ne i samarbeid med museumsfor­bundet.

Kan ta tid

Det kan likevel ta tid før alt er tilbake til normalt.

– Det eneste vi kanskje kan sammenlikn­e dette med er vel egentlig finanskris­en. Da så vi at det hang igjen ganske mange år etter at selve finanskris­en før vi begynte å få vekst igjen. Hvis vi bruker det som sammenlikn­ingsgrunnl­ag er jeg litt mer bekymret, utdyper hun.

Dermed kan det ta tid før antallet besøkende vil bygge seg opp igjen til dagens nivå. Spesielt med tanke på veksten i utenlandsk­e gjester som har vaert de seneste årene.

– For reisemålet Alta sin del, som skulle vaere inne i sitt kanskje beste år noensinne var det ikke dette vi trengte akkurat nå, sier hun.

Flytrafikk­en er viktig

Nå håper hun også at det ikke vil bli store kutt i flyrutene fremover.

– Det vil vaere viktig for at reiselivet i Alta skal kunne komme i gang. Mange kommer jo med fly til de andre reiselivsb­edriftene i Alta, og når de først er her kommer de gjerne til oss også. Går det dårlig for de andre reiselivsb­edriftene, så går det også dårligere for oss. Dermed vil også flere nordmenn kunne legge ferien sin til Nord-norge. Likevel er de heldige med tanke på at vanligvis er mange lokale som bruker museet.

 ??  ??
 ??  ?? Anita Tapio måtte gi sommeransa­tte besjed om at museet ble stengt. – Det var med tungt hjerte og det kom en liten tåre da jeg måtte sende ut en mail om det, innrømmer Anita.
Anita Tapio måtte gi sommeransa­tte besjed om at museet ble stengt. – Det var med tungt hjerte og det kom en liten tåre da jeg måtte sende ut en mail om det, innrømmer Anita.
 ??  ?? Internasjo­nale besøk utgjør vanligvis 75 prosent i sommerseso­ngen. – Det ligger an til 10.000 besøkende i sommer, der vi normalt har 40.000, sier museumsdir­ektør Jan S. Dølør.
Internasjo­nale besøk utgjør vanligvis 75 prosent i sommerseso­ngen. – Det ligger an til 10.000 besøkende i sommer, der vi normalt har 40.000, sier museumsdir­ektør Jan S. Dølør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway