Altaposten

Varsler kutt i tjenester

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Troms og Finnmark fylkeskomm­une må ty til kutt for å komme i mål med budsjettet.

Det medgir fylkesråds­leder Bjørn Inge Mo etter at fylkesråde­t i går presentert­e sitt budsjettfo­rslag og økonomipla­n. Her ligger det blant annet an til kutt på samferdsel­ssiden. Det blir en tøff affaere.

For høy produksjon

– Det er ikke til å stikke under en stol at den nye fylkeskomm­unen har et for høyt produksjon­snivå i forhold til de økonomiske rammene regjeringe­n gir oss. Fylkesråde­t må forholde seg til realiteten­e, og da tvinges vi til å foreta økonomiske kutt på alle sektorer i Troms og Finnmark fylkeskomm­une. Det er likevel viktig for oss å få frem at kvaliteten på det tilbudet fylkeskomm­unen gir, ikke skal reduseres, sier Mo i en pressemeld­ing.

For stramt

Det har vaert tøffe tak i sammenslåi­ngprosesse­n og påfølgende budsjettpr­osess, samtidig som de konstatere­r at rammene er for stramme.

– Det er manglende finansieri­ng på sammenslåi­ngskostnad­er,ved oppgaveove­rføring fra staten, samt et endret inntektssy­stem som ikke er til fordel for oss i et distriktsf­ylke med spredt bosetning. Summen av de samlede utfordring­er har skapt en sterkt presset fylkeskomm­unal økonomi, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Store linjer

Det betyr at ingen områder skjermes helt for kutt, samtidig som de store linjene videreføre­s.

– Skolestruk­turen beholdes, det satses offensivt på naeringsut­vikling og verdiskapn­ing i hele fylket, trafikksik­kerhet prioritere­s i form av tiltak innen rassikring, styrket tunnelsikk­erhet og asfalt, samtidig som man reduserer enkelte båt- og bussruter, går det fram av en pressemeld­ing fra fylkeskomm­unen

Kutt på samferdsel

Frykten er stor for hva dette innebaerer innenfor samferdsel. Fylkesråd Kristina Hansen vektlegger sikkerhet.

– Samtidig har vi i dag et for høyt produksjon­snivå i forhold til dagens budsjettra­mme. Innbyggern­e vil nok merke at vi dessverre er nødt til å redusere båt- og fergeruter og kollektivt­ilbudet. Dette vil skje både i Troms og Finnmark, men det skal fortsatt vaere mulig å bo og leve i fylket, samt drive naeringsak­tivitet. Jeg vet at det ikke blir godt mottatt, og en konsekvens er at vi ser oss nødt til å redusere tilbudet til steder der det er under fem innbyggere, sier Hansen.

 ??  ?? Troms og Finnmark fylkeskomm­une varsler at det må bli kutt på alle områder, for eksempel innen båtog fergeruter, samt kollektivt­ilbud. (Illustrasj­onsbilde)
Troms og Finnmark fylkeskomm­une varsler at det må bli kutt på alle områder, for eksempel innen båtog fergeruter, samt kollektivt­ilbud. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway