Altaposten

– Jeg er strålende fornøyd

Finnmarkss­ykehusets Harald G. Sunde er glad alt fungerte som det skulle.

-

Gjennom stillingen som medisinsk fagsjef har Sunde vaert en av bidragsyte­rne bak systemet som skal sikre folk i Alta-regionen tidligere trombolyse­behandling av små blodproppe­r – eventuelt avdekke større slag med direktetur til Tromsø som resultat, slik som i Jens Harald Hansens tilfelle.

Sunde er svaert glad for at alt gikk så bra da tilbudet ble tatt i bruk.

– Jeg er strålende fornøyd med å høre hvor godt det gikk. Jeg er og godt fornøyd med at vi lager systemer og gode faglige prosedyrer som følges, og at vi får til et så godt samarbeid både internt i Finnmarkss­ykehuset og mellom Finnmarkss­ykehuset og UNN. Historien med Hansen er et kroneksemp­el på hvor godt

Finnmarkss­ykehuset og UNN samarbeide­r, og hvordan vi fremstår som én enhet selv om vi er to separate foretak.

– Jeg er glad og fornøyd på vegne av Finnmarkss­ykehuset, og på vegne av Finnmarks og Altas befolkning, sier Sunde.

Sparer tid

– I dette tilfellet var symptomene til pasient Jens Harald Hansen så tydelige at han trolig ville blitt sendt rett til UNN uansett. Hvor ligger den store forskjelle­n i tilbudet vi har nå kontra før slagalarme­n ble satt i drift?

– Slagalarme­n er primaert laget for at vi skal kunne identifise­re og behandle de små hjerneslag­ene med trombolyse. Men i den prosessen ligger det også at vi med større sikkerhet kan identifise­re pasienter som skal rett til Tromsø og som ikke skal innom lokalsykeh­us.

Pasienter med mindre slag får dermed raskere trombolyse­be

handling, og pasienter hvor man avdekker storkarokk­lusjon (større blodproppe­r, red anm) som ligger «riktig» for å kunne fiskes ut med trombektom­i kan sendes rett til UNN.

– For de som sendes rett til Tromsø og får gjort en «blodproppf­isking», så er det veldig bra at de ikke trenger å ta turen innom lokalsykeh­uset. Tapt tid er tapte hjernecell­er, påpeker Sunde.

For det er ikke alle pasienter med storkarokk­lusjon som avdekkes bare ved å se på symptomer. CT kan bidra til at «silingen» vil bli bedre.

– Det gjenstår litt arbeid for å få «silingen» av pasienter riktig, slik at flest mulig sendes til riktig nivå. Så vil vi måtte tåle at noen flere sendes til Tromsø, hvor man i ettertid ser at pasientene ikke skulle vaert sendt hit. Vi klarer aldri å treffe 100 prosent på denne silingen, men å ha CT tilgjengel­ig hjelper godt på, sier Sunde.

 ??  ?? Medisinsk fagsjef Harald G. Sunde.
Medisinsk fagsjef Harald G. Sunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway