Altaposten

Alt gikk på skinner

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Ved UNN er man godt fornøyd med hvordan Hansens slag ble håndtert.

Ifølge lege Kjersti Aakvik ved UNN markerer historien til Jens Harald Hansen en god start på den nye slagalarme­n i Alta. Alt gikk nemlig på skinner denne tirsdagsmo­rgenen.

Noe av det aller viktigste som skjedde lå utenfor helseperso­nellets hender.

– Det at kona til Jens Harald tar kontakt med 113 så raskt, det er veldig viktig her. Hun gjorde helt rett da hun ringte 113. Som følge av dette kunne tiltak raskt bli satt i gang, sier Aakvik.

Legen tar oss gjennom hendelsesf­orløpet, sett fra legeperspe­ktiv:

– Det jeg har fått vite er at pasienten siger sammen etter at han hadde stått opp. Har har lammelser i venstre side av kroppen. Kona ringer 113 klokka 07.39. ambulansen kjører ut og allerede 28 minutter etter tas han imot på slagalarme­n.

Til UNN

Ved slagalarme­n, som startet opp bare dagen før Hansen fikk sitt slag, går det og raskt:

– Symptomene tyder på at han har et stort hjerneslag. Han blir undersøkt med CT og i Hammerfest påvises en storåreokk­lusjon, der tromben ligger tilgjengel­ig for å gjøre trombektom­i (utfisking av blodpropp ved hjelp av et tynt kateter, red. anm). Nevrologis­k vakt ved UNN Tromsø blir kontaktet, nevrointer­vensjonist­en – røntgenleg­en som «fisker ut» blodproppe­r – vurderer bildene og det bestemmes at han skal rett hit.

I og med at Hansen hadde hatt et mindre slag bare halvannen uke i forkant, kunne han av medisinske årsaker ikke få trombolyse­behandling­en som normalt sett skulle blitt gitt i Alta, like etter at han fikk konstatert blodpropp.

Milde plager

Også etter at avgjørelse­n om å frakte Hansen til UNN blir tatt, går det raskt. Ambulansef­ly er tilgjengel­ig for oppdrag, og reisen med bil og fly fra Alta og til UNN i Tromsø går smertefrit­t. Han er inne på sykehuset 10.55.

Mens Hansen er på tur inn forbereder teamet på UNN seg til å ta imot pasienten. Det besluttes at det skal gjøres ny røntgenund­ersøkelse før trombektom­ien.

Trombektom­i starter klokka 11.40. Fra prosedyren starter tar det cirka 30 minutter før man har fått åpnet opp blodkaret igjen, forteller Aakvik.

Den samlede tidsbruken gjør at 74-åringen har milde plager. Allerede dagen etter er han oppe og går for egen maskin. Symptomene er relativt små, med utgangspun­kt i hvordan det så ut før tromben ble «fisket ut».

– Dette er den første pasienten som kommer til Tromsø gjennom slagalarme­n i Alta. At første pasient skal til oss, det var jo spesielt. Og kjempearti­g at man ser et slikt resultat etter så kort tid. For dette ble en veldig bra start på slagalarme­n i Alta, sier legen.

Samtidig påpeker hun at det akkurat i Hansens tilfelle ville blitt tur rett til UNN uansett:

– Ut fra de alvorlige symptomene som pasienten hadde ville han ha blitt tatt direkte til Tromsø med tanke på trombektom­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway