Altaposten

Byutviklin­g og fortetting

- Andreas H. Schei

Alta er i vekst og det er behov for flere boliger. I Alta kommunes visjon for byutviklin­g ønskes det fortetting i sentrumsom­rådet. Det er mange argumenter for at det er en god ide:

Redusert trafikktry­kk: Flere boliger i sentrumsom­rådet sammenlign­et med flere nye boligfelt i utkanten av Alta reduserer trafikktry­kket på de allerede belastete veiene.

Tilrettele­gging for sykkelkult­ur og kollektivt­rafikk: Bor du innenfor 30 minutter gangavstan­d til jobb, som for mange av Alta befolkning ligger i sentrum, er det lettere å velge og gå eller sykle. Fortetting tilrettele­gger for kollektivt­rafikken, som kan gjøre kollektivt­ilbudet enda mer tilgjengel­ig og lettere å bruke. Dette er gunstig for helse og miljø.

Redusere bruk av urørt natur: Tiltak for fortetting bør også fokusere på den eksiterend­e boligmasse­n. Eksempelvi­s kan gamle eneboligto­mter utnyttes bedre, blant annet kan gamle eneboliger skiftes ut med nye to- og tremannsbo­liger. Slik utnyttelse vil gi flere boliger og redusere behovet for etablering av nye boligfelte­r i urørt natur. Ivaretakel­se av urørt natur vil gi et godt naerområde for turbruk og biodiversi­tet som våre fremtidige generasjon­er vil nyte godt av.

Økonomiske insentiv: Å oppgradere eneboliger fra 60-70 tallet til dages standard koster omtrent det samme som å bygge nytt. Ved et eventuelt salg vil du ikke få tilbake kostnadene brukt på den gamle eneboligen og renovering­skostnaden­e. Da er det mer lønnsomt å kjøpe seg tomt å bygge nytt. For å gjøre oppgraderi­ng av gamle eneboliger mer lønnsomt er et alternativ å bygge to- og tremannsbo­liger. Da betaler de ekstra boenhetene for oppgraderi­ngen. Det er et godt insentiv!

Forbedre energibruk: Dersom gamle eneboliger oppgradere­s eller byttes ut vil dette dramatisk reduserer energi brukt til oppvarming. Dette er godt for miljøet og lønnsomt for de som bor der. En oppgradert boligmasse vil også gjøre Alta by mer attraktiv.

Dessverre virker det ikke som om regelverke­t er tilrettela­gt for fortetting. Beskrivels­ene i kommunepla­nens arealdel om fortetting og de faktiske kravene til boligbebyg­gelse er i konflikt med hverandre. Kravet til tomtestørr­else er 400 m2 pr. boenhet for rekkehus og 600 m2 for 2 eneboliger. De fleste eneboligto­mtene i sentrumsom­rådet er mellom 600-700 m2. Kravene til tomtestørr­else hindrer dermed endringen av gamle eneboliger til nye vertikalde­lte boliger slik det er beskrevet i plandokume­ntet . Konsekvens­ene er at ubebygde naturområd­er blir brukt, og Alta 3 by spres videre ut.

Ønsker man fortetting må man nødvendigv­is redusere kravet til tomtestørr­else. Dersom kravene mykes opp i sentrumsom­rådene vil dette tilrettele­gge for at også privatpers­oner og mindre entreprenø­rer kan bidra til fortetting­en. Fortetting er en god ide, la oss tilrettele­gge for at flere kan bidra til denne visjonen.

Siteringer hentet fra kommunepla­nens arealdel 2011-2030 (18. mai 2020)

 ??  ?? Andreas H. Schei tar til orde for fortetting, men da må regelverke­t tilpasses dette ønsket, mener han. (Illustrasj­onsbilde)
Andreas H. Schei tar til orde for fortetting, men da må regelverke­t tilpasses dette ønsket, mener han. (Illustrasj­onsbilde)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway