Altaposten

1,6 milliarder til fastlegeor­dningen

- Bent Høie (H) Helse- og omsorgsmin­ister

Vi setter av 1,6 milliarder kroner til å styrke allmennleg­etjenesten og fastlegeor­dningen. Vi har ikke råd til å la vaere.

De siste årene har både distriktsk­ommuner og bykommuner meldt om økende problemer med å rekruttere fastleger.

Stadig flere arbeidsopp­gaver og stadig lengre arbeidsdag­er får mange leger til å velge bort fastlegeyr­ket.

Det er svaert alvorlig. Forrige uke la vi fram en handlingsp­lan for allmennleg­etjenesten. Den innebaerer at vi etter fire år vil bruke 1,6 milliarder kroner mer på allmennleg­etjenesten enn vi la opp til i 2020. Opptrappin­gen begynner nå.

Planen handler om hvordan vi skal sørge for flere fastleger og bedre betingelse­r for dem som velger fastlegeyr­ket.

Leger som skal bygge opp fastlegepr­aksis vil få et grunntilsk­udd i to år. Vi innfører et knekkpunkt som gir bedre finansieri­ng for de første 1000 pasientene for eksisteren­de praksiser.

Vi vil øke antallet utdannings­stillinger for allmennleg­er (Alis-avtaler) i kommuner med rekrutteri­ngsproblem­er og utvikle bedre måter å rekruttere legevaktar­beidet på. Handlingsp­lanen handler også om hvordan vi skal avlaste fastlegene for oppgaver som ikke har med pasientbeh­andling å gjøre og forbedre arbeidsdel­ingen og samarbeide­t med sykehusene.

Mange pasienter er fornøyd med fastlegen sin. Men pasienter med kroniske lidelser og store behov savner ofte tettere og mer helhetlig oppfølging. Stadig flere av oss vil trenge omfattende helsehjelp og hjelp til å mestre livet der de bor. Vi må derfor jobbe målrettet for å heve kvaliteten på legetjenes­ter i kommunene. Arbeid i team vil kunne gi mer helhetlig oppfølging av pasienter med store behov. Vi vil derfor legge mer til rette for dette.

Regjeringe­ns handlingsp­lan strekker seg over fire år og inneholder både kortsiktig­e og langsiktig­e tiltak.

Jeg håper og tror den vil gi pasientene bedre tjenester og gjøre fastlegeyr­ket mer attraktivt for dagens og morgendage­ns leger.

 ??  ?? Bent Høie.
Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway