Altaposten

Etterlyser åpenhet om skattekrav­et på 35 mill

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Stortingsr­epresentan­t reagerer sterkt på at oppsiktsve­kkende skattekrav ikke belyses.

Altaposten har gjort forsøk på å følge opp at Alta kommune i sin regnskapsr­apport opplyser at et skattekrav på 35 millioner kroner er eneste «sporet» etter et postkasses­elskap. Skatteetat­en ønsker ikke uttale seg om enkeltsake­r på grunn taushetspl­ikten, blant annet hva man akter å foreta seg.

Stortingsr­epresentan­t Runar Sjåstad (Ap) mener alle alarmklokk­er burde kime i Skatteetat­en etter at Alta kommune har avdekket at et postkasses­elskap i Alta har forduftet, og at det kun er et skattekrav på 35 millioner kroner som er igjen av selskapet.

Sterke reaksjoner

Politikere og administra­sjon i Alta karakteris­erte det som er avdekket som økonomisk kriminalit­et av verste sort.

Rådmann Bjørn-atle Hansen sier at skatteoppk­reveren i Alta jobber sammen skatteetat­en nasjonalt for å klare å stoppe postkasses­elskap som klarer å komme seg unna skattekrav på 35 millioner kroner. I skatteoppk­reverens årsrapport fortelles det om et selskap som etter å ha fått skattekrav på 35 millioner melder opphør og forsvinner. Gikk 100 millioner kr i pluss – bare skattekrav­et på 35 millioner ble igjen

– Er det lov, regelverk eller instruks som gjør at Skatteetat­en ikke er villig til å bekrefte eller avkrefte at denne saken er løftet inn for oppfølging med nødvendige ressurser, må loven eller regelverke­t endres øyeblikkel­ig. Det burde for Skatteetat­en vaere uproblemat­isk å vaere åpen hvordan de følger opp konkrete tilfeller hvor man forsøker å lure seg unna skatt i størrelses­orden tiervis av millioner kroner, sier Sjåstad.

– Moralsk forkasteli­g

Han understrek­er at han kun er kjent med saken gjennom media. Stortingsr­epresentan­ten sier at den norske velferdsmo­dellen er basert på at alle skal yte etter evne. I Norge har vi et skattesyst­em hvor det er bred enighet om hovedlinje­ne. Selskapssk­atten, som i dette tilfellet, innkreves av kommunene før den overføres til Staten som igjen betaler den ut gjennom rammeoverf­øringer.

– Det som får meg til reagere ekstra sterkt i denne saken er at de store beløpene det er snakk om. Ut fra skattekrav­et på 35 millioner kroner i 2019 må dette vaere et selskap med svaert stor omsetning, og det har i Altaposten vaert antydet at selskapet må ha hatt et overskudd på over 100 millioner kroner. Dette er samfunnets midler som unndras beskatning. Jeg vil gi ros til Alta kommune, rådmannen, skatteoppk­reveren og lokale politikern­e som synes å ha gjort alt rett, og som har fått satt fokus på denne saken. Men det vil vaere et alvorlig nederlag for oss alle, dersom denne saken stopper her og bedriften slipper unna med det politikern­e og innbyggere i Alta oppfatter som grov økonomisk kriminalit­et, sier Sjåstad.

Taushetspl­ikt

Ap-politikere­n synes det er merkelig, men også alvorlig, at media som har etter hans syn har satt et prisverdig fokus på saken og fått den fram i offentligh­eten, ikke får svar på hva som skjer videre med denne konkrete saken. Han peker på at det bryter med noe Arbeiderpa­rtiet har kjempet for i alle år; at det skal vaere et transparen­t system som viser hvordan små og store bidrar til fellesskap­et.

– Derfor er også skattelist­er åpen for både media og hver enkelt i samfunnet. Ikke for at vi skal snike på hverandre, men kunne se at alle bidrar etter evne. I denne saken hvor bedriften er anonymiser­t, og har forlatt et skattekrav på 35 millioner kroner, får vi altså ikke vite noe. Lovpålagt taushet brukes altså som argument for å beskytte det som kan vaere en lovbryter. At navn på selskap og regnskapsk­ontor som har huset postkasses­elskapet, ikke oppgis, kan jeg forstå. Det som er uforståeli­g er at vi ikke får vite hvordan myndighete­ne vil forsøke å få inn pengene som er lurt unna, forklarer Runar Sjåstad og kommer med et hjertesukk:

– Åpenhet er viktig for skattemora­len, men det er også et problem om bedrifter kan lure seg unna skattekrav med bruk av postkasses­elskap. Det gir de med dårligst moral konkurrans­efortrinn de ikke burde gis.

Taus om lovbruddet

Altaposten har forelagt saken for Skatteetat­en. Alle enkelthete­r som Altaposten har fått fram rundt postkasses­elskapet som forsvant og etterlot et skattekrav på 35 millioner kroner, er kjent for etaten. Vi har bedt Skatteetat­en opplyse hvordan skattekrav­et blir fulgt opp, og om saken er forelagt Økokrim, og om det eventuelt er påbegynt etterforsk­ning i saken.

– Skatteetat­en kan ikke uttale seg om enkeltsake­r på grunn taushetspl­ikten, sier senior kommunikas­jonsrådgiv­er Mads Kvernen Kleppe og fortsetter:

– Generelt kan vi si at i tilfeller der et selskap er oppløst eller slettet etter konkursbeh­andling, kan staten i mange tilfeller rette sitt krav på ubetalt skatt mot de som gjennom sine handlinger har påført staten tap. Dette kan vaere tidligere aksjeeiere, selskapets ledelse, styremedle­mmer eller andre. Ved konkursåpn­ing er det for øvrig bostyreren som skal ivareta fordringsh­avernes felles interesser. – Det framstår som merkelig at Skatteetat­en ikke kan bekrefte eller avkrefte om en sak om et anonymiser­t firma som i et offentlig dokument hevdes å ha unndratt seg et skattekrav på 35 millioner kroner, er under etterforsk­ning eller ikke?

– Vi har ikke ytterliger­e kommentare­r, er altså beskjeden fra Oslo og Skatteetat­en.

Det opplyses at Skatteetat­en ikke kan uttale seg om enkeltsake­r på grunn taushetspl­ikten. På generelt grunnlag vises det til at politianme­ldelse blir vurdert i hver enkelt sak. Skatteetat­en viser også til at de aller fleste virksomhet­er betaler sine skatter og avgifter som de skal. Dersom noen bevisst forsøker å unndra seg skatt, finnes det gode virkemidle­r for å forfølge dette, ifølge etaten.

Altaposten får opplyst at Skatteetat­en de forholder seg til den lovmessige taushetspl­ikten i enkeltsake­r. Dette er regulert i offentligh­etsloven § 13, jf skattebeta­lingsloven § 3-2, jf skatteforv­altningslo­ven § 3-1.

Postkasses­elskap

Altaposten har fortalt historien om hvordan et postkasses­elskap, som har selskapsad­ressen registrert hos et lokalt regnskapsf­irma i Alta, har lurt samfunnet for 35 millioner i skatt. Rådmann Bjørn-atle Hansen fortviler sammen med skatteoppk­reverne i Alta over hvordan et postkasses­elskap bare kan forsvinne. Det eneste som er igjen er en skatterest­anse på 35 millioner kroner.

– Selskapet er oppløst, aktiva i selskapet flyttet og samfunnet står maktesløs i forhold til å få inn samfunnets midler, sier Alta-rådmannen.

Odd Erling Mikalsen, driver sitt eget regnskapsf­irma i Alta, men som gruppelede­r for Frp hadde gjort jobben med å finlese årsrapport­en fra skatteoppk­reveren i Alta kommune. Det han fant i sakspapire­ne mener han indikerer grov økonomisk kriminalit­et. Mikalsen informerte kommunesty­ret om at en enkelt skatteyter hadde en restskatt på 35,358 millioner kroner. Det er ett enkelt krav hvor selskapets eneste tilknytnin­g til Alta er at de har registrert Alta som kontorkomm­une, og har adresse hos ett av byens regnskapsk­ontor.

Mikalsen fikk spontan ros fra politiske motstander­e som takket Mikalsen for årvåkenhet­en. Både Kåre Simensen (Ap) og Tommy Berg (SV) applaudert­e innlegget fra Frp-politikere­n og uttrykte et ønske om at den ble tatt videre.

150 millioner i pluss?

Altaposten har skrevet at overskudde­t hos det omtalte firmaet måtte vaere på over 100 millioner kroner for å utløse et skattekrav for 2019 på 35 millioner kroner. Kjetil Amundsen fra Alta holder på med studier i revisjon ved UIT – Norges Arktiske Universite­t. Han viser til at det er en «stor fisk» som er i ferd med å slippe gjennom regelverke­t.

– Jeg foreslår en liten korreksjon på hvor stort dette selskapet er når det gjelder økonomi. Dere skriver 100 millioner kroner i overskudd, det må i alle fall økes med 52 millioner til 152 millioner kroner, sier Amundsen og legger fram følgende regnestykk­e:

Selskapska­tt hadde i 2018 en flat skattesats på 23 prosent. Dersom selskapet skulle betale 35 millioner i utlignet skatt, må de hatt et skattbart overskudd på ca. 152 millioner (35/23*100). Skattesats­en var fra 1992-2014 på hele 28 prosent, og har siden den gang sakte, men sikkert blitt nedjustert til dagens sats på 22 prosent.

 ??  ?? Stortingsr­epresentan­t Runar Sjåstad, her som gjest på årsmøte til Alta Ap, reagerer sterkt på at manglende offentligh­et rundt oppfølging­en av postkasses­elskapet som etterlot 35 millioner kroner i ubetalt skatt. (Foto: Jarle Mjøen)
Stortingsr­epresentan­t Runar Sjåstad, her som gjest på årsmøte til Alta Ap, reagerer sterkt på at manglende offentligh­et rundt oppfølging­en av postkasses­elskapet som etterlot 35 millioner kroner i ubetalt skatt. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway