Altaposten

Altas første bygutt ble helt «turbo»

- Av Rune Østlyngen rune@altaposten.no

Det er 1. januar og Alta har offisielt vaert by i ett døgn. 12 dager før termin ser millennium­sgutten Tom Egil Hågensen dagens lys.

– Han kom som en nyttårsrak­ett, og slik har han vaert siden. Full fart både på jobb og på fritiden, sier mamma Helene Kristensen drøyt 20 år senere.

En arbeidskar

Tom Egil bare bekrefter det mamma Helene forteller.

– Ja, det blir mye jobbing. Jeg kjøpte leilighet i Saga da jeg var 18 år. Men jeg jobber så mye at det ikke ble tid til å bruke den. Derfor leide jeg den like godt ut, noe den fortsatt er, sier han, mens han sitter i bilen på vei hjem til Alta, ja nettopp fra jobb.

– Jeg driver og graver ut en boligtomt på Storslett, forteller han. Tom Egil ble tidlig en idrettsfli­nk Alta-ungdom.

– Jeg spilte fotball i Alta IF og senere i Tverrelvda­len. Og så ble det litt håndball i BUL. Samtidig oppdaget jeg snart at det ikke ble tid til idrett. Jeg jobbet ofte til langt ut på kvelden. Da blir det vanskelig å kombinere idrett og arbeid, påpeker han.

Kjører det meste

Tom Egil, som går under kallenavne­t «Tomba», blir en smule stum når Altaposten tar kontakt og vil skrive om hvordan det gikk med Altas millennium­sbarn – 20 år etter.

– Helt aerlig. Vi snakket om det for bare noen dager siden. Da sa jeg at hvis Altaposten ringer, så kommer jeg til å tippe over, sier han og ler. For ordens skyld; Tom Egil tippet ikke over.

Han er derimot en fyr som lett tar styringen. Bokstaveli­g talt.

– Ja, jeg kjører jo det meste. Han har akkurat tatt lastebilla­ppen, men har allerede lov til å kjøre moped, snøscooter, bil, hjullaster, gravemaski­n og et eget sertifikat på veihøvel. I tillegg har jeg tatt kranførers­ertifikat. Det ligger en baktanke han.

– Planen er å ta overfirmae­t Hågensen Kran, som pappa Tor-egil eier.

– Problemet er jo at jeg har en eldre bror som heter Kristoffer, som er like maskininte­ressert som meg. Men jeg tenker at en må ta styringen i fremtiden, så får den andre, altså Kristoffer, legge seg et nivå under. Det blir helt naturlig å vaere sjefen til sin egen storebror, sier Tom Egil og ler godt. bak det,

Samlet på to datoer

innrømmer

Tom Egil er altså født 1. januar. Trolig er det tilfeldigh­etenes spill som gjør at han er født den første dagen i måneden, som begge storesøskn­ene.

– Kristoffer er eldst, fire år eldre enn Tom Egil. Han er født 1. mars. To år senere ble Victoria født. Jeg hadde termin 13. oktober. Også hun ble født 12 dager før tida, den 1. oktober, forklarer Helene. Men disse tilfeldigh­etene stopper ikke der.

– Etter noen år ble jeg og barnas far, Tor-egil skilt. Siden har jeg truffet min samboer, Rune Bellika, som jeg har jentene Gunn Ellen (9) og Mia Helen (10) med. Begge er født den 28. Gunn Ellen den 28. mars og Mia Helen den 28. februar.

– Du er ikke selv tilfeldigv­is født den 1. eller 28.?

– He-he, nei. Jeg er født den 25.

 ??  ?? Tom Egil Hågensen ble den første altavaerin­gen etter at Alta ble by. Mamma Helene og pappa Tor-egil forteller at gutten hadde det travelt og kom som en nyttårsrak­ett. (Faksimile: Altaposten 3. januar 2000)
Tom Egil Hågensen ble den første altavaerin­gen etter at Alta ble by. Mamma Helene og pappa Tor-egil forteller at gutten hadde det travelt og kom som en nyttårsrak­ett. (Faksimile: Altaposten 3. januar 2000)
 ??  ?? Mamma Helene er skikkelig stolt over millennium­sgutten sin, som ble født 1. januar 2000. Her tatt da Tom Egil ble konfirmert for fem år siden. (Foto: Privat)
Mamma Helene er skikkelig stolt over millennium­sgutten sin, som ble født 1. januar 2000. Her tatt da Tom Egil ble konfirmert for fem år siden. (Foto: Privat)
 ??  ?? Tom Egil Hågensen har utviklet seg til å bli en skikkelig arbeidskar. Han kjører maskin nesten døgnet rundt og jobber så mye at han ikke har tid til å vaere hjemme. (Foto: Privat)
Tom Egil Hågensen har utviklet seg til å bli en skikkelig arbeidskar. Han kjører maskin nesten døgnet rundt og jobber så mye at han ikke har tid til å vaere hjemme. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway