Altaposten

De glemte heltene

- Av Bjørn Martin Lyng bjorn.lyng@altaposten.no

Uten Natalja og kollegene stopper samfunnet.

I hele livet har hun sagt «vaskedame. Vaske gulvet? Nei takk.» Men så havnet Natalja Rishaug plutselig som renholder på Alta helsesente­r.

– Og vet du hva? Jeg forelsket meg. For et yrke, for et samhold, for en stolthet vi har. Vi er ikke bare arbeidskol­leger, vi er familie. Vi hjelper og støtter hverandre med problemer på hjemmebane, forteller Natalja som sin arbeidshve­rdag. I korona-tider har de fleste skjønt hvor viktig rengjøring er her.

Dagene går fort

Hun tar imot Altaposten på helsesente­ret klokken 18 på kvelden. Da har Natalja allerede rengjort tannklinik­ken. Nå har hun beregnet tre timer på å rengjøre helseadmin­istrasjone­n, altså kontorene til de som beskytter vår helse i kommunen.

Arbeidet starter med en visitt til utstyrsrom­met, vaskernes helligste plass ifølge Natalja. Her vaskes mopper og kluter, i hver sin maskin, på 95 grader. Det lagres så i et kjøleskap, der Natalja plukker ut det hun trenger de neste timene. Hun har vaert i renholdsyr­ket i tre og et halvt år og er sånn sett ganske ny. Hun er nå på vei til å bli renholdsop­eratør.

– Dagene går så fort og det er et veldig interessan­t yrke å jobbe i. Man må vurdere hvert gulv, hvert rom og man må planlegge dagen sin. På helsesente­ret har vi så mye folk rundt oss, og alle sier god morgen og prater med deg.

Fokus på berøring

Renholdern­e starter vanligvis dagen klokken seks på morgenen, Natalja er som regel på plass litt tidligere for å gjøre forhåndsar­beid. Akkurat i disse tider er det renholdere som kun fokuserer på berøringsp­unkter, disse kommer på jobb rundt åtte-halv ni.

– De går over hele helsesente­ret to til tre ganger om dagen, informerer Natalja.

Hun påpeker at yrket inneholder matematikk, fysikk, kjemi og litt psykologi. Kjemien er for eksempel alle midlene, de må vite hva alt heter og blande det riktig. Fysikk er hvordan de beveger moppen mot overflaten, ingenting er tilfeldig når det skal bli skinnende rent.

Ikke redd

Totalt er det satt inn 50 prosent ekstra stillinger for renhold i kommunens barnehager, på grunn av korona-smitten. Det er 12 ekstra vaskere på jobb for kommunen. Natalja kjenner heldigvis ikke på noen frykt for smitte.

– Hvis man begynner å tenke på det, er det veldig lett å få panikk. Men gjør man hygienen riktig, er det egentlig ikke farlig. Vi får informasjo­n om det er smitte på helsesente­ret, og da er vi kurset og forberedt, forsikrer hun.

Skomaker uten sko

Noe av det siste Altaposten er med på før vi takker for vertskapet på helsesente­ret, er å vaere med på en runde på toalettene. For å gjøre det synlig at Natalja har gjort jobben sin på her, er innført lister hvor det skrives opp klokkeslet­t og navn. Effektive kjemikalie­r gjør jobben rask og enkel. Men når hun vasker hjemme, har hun dessverre ikke utstyret og midlene tilgjengel­ig, men kunnskapen har hun selvfølgel­ig med seg.

– Av og til er man veldig lei. Man skal hjem og gjøre jobben en gang til, men det kan vaere man blir sittende til man ikke gidder. Skomaker uten sko.

 ??  ?? Natalja Rishaug holder på å utdanne seg som renholdsop­eratør. Hun synes det er et spennende og interessan­t yrke. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Natalja Rishaug holder på å utdanne seg som renholdsop­eratør. Hun synes det er et spennende og interessan­t yrke. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
 ??  ?? Natalja frykter ikke korona-smitte. Hun vet at det er lav risiko om hun gjør jobben sin riktig. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Natalja frykter ikke korona-smitte. Hun vet at det er lav risiko om hun gjør jobben sin riktig. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
 ??  ?? Inne i det aller helligste, utstyrsrom­met. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Inne i det aller helligste, utstyrsrom­met. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
 ??  ?? Ingenting blir overlatt til tilfeldige­ne når vaskerne er i aksjon. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Ingenting blir overlatt til tilfeldige­ne når vaskerne er i aksjon. (Foto: Bjørn Martin Lyng)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway