Altaposten

– En katastrofe for kulturlive­t

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

I Alta åpnes kulturlive­t opp for flere og flere aktivitete­r. Landets smittevern­regler må sys om til lokale forhold – og det er et puslespill som vil ta tid.

I over to måneder har samfunnet vaert nedstengt. I disse dager lages det kjøreregle­r for hvordan hverdagsli­vets liv og leven under trygge rammer skal åpnes opp.

Lokale smittetilp­asninger

Tor Helge Reinsnes Moen, kulturlede­r i Alta kommune, er saers glad for at det nå ser ut til at kulturlive­t sakte, men sikkert blir slik det var før koronaen inntraff.

– Arbeidshve­rdagen går nå til å åpne opp kultursale­n, badeland, biblioteke­t, Huset og grendehus i kommunen. Det handler i stor grad om hvordan vi skal tilrettele­gge åpningen for hver enkelt institusjo­n, slik at flest mulig skal kunne benytte de ulike tilbudene, sier Reinsnes Moen, som fortsetter:

– Nå har landet laget disse smitteveil­ederne og alle har laget sine regler for det de holder på med. Greia er at reglene også må tilpasses lokale forhold, i samråd med kommuneove­rlegen, og det er hele tiden arbeid med å tilpasse etter våre forhold.

Følg reglene

Biblioteke­t, som har holdt stengt i lang tid, har nå åpnet opp. Reinsnes Moen ber alle som skal dit og andre plasser om å lese reglene før de entrer lokalet.

– Alle kulturplas­ser har sine regler, og sine begrensnin­ger. Vi har laget skilt med informasjo­n slik at publikum leser litt om hva som gjelder for hver plass. Reglene for biblioteke­t kan vaere helt forskjelli­g fra eksempelvi­s ungdommens hus eller andre plasser. Kulturskol­en har også åpnet opp for fullt, bortsett fra gruppeunde­rvisningen­e, som vi nå holder på å lage regler for.

Flunke nytt badeland

For de som har lyst å ta seg en dukkert i Nordlysbad­et, som ligger under kulturetat­ens domene, så må dette plasket vente til midten av juli måned.

– Da koronaen kom til Alta stengte vi ned og tømte alle bassengene. Det som på en måte er litt positivt er at vi har renovert hele anlegget. Vi måtte tømme bassengene i naermeste framtid grunnet masse løse fliser, og for oss så passet det midt i blinken pusse opp nå. Vi kasta oss rundt og bestilte håndverken­e. I prinsippet er Nordlysbad­et helt nytt når det åpner midtveis i juli.

– De som har årskort, får de pengene tilbake ettersom de ikke har fått brukt badeland under krisen?

– Vi har gjort det enkelt og greit slik, at vi bare forlenger kortene så lenge som nedstengin­gen har foregått. De som har årskort trenger ikke frykte noe som helst, påpeker Reinsnes Moen.

Trasige hjelpepakk­er

Han har som kulturlede­r, sett på naert holdt at koronaens inntog i løpet av kort tid har utviklet seg til en katastrofe for kulturlive­t.

– For vår del, i den kommunale sektor, så har vi overlevd og klart oss fint. Men, hele kulturlive­t med alle sine ulike grener er avhengig av å samle store folkemengd­er, og således er dette en økonomisk katastrofe for alle som er frilansere og utøvere, uansett kunstart. Det jeg opplever og ser er at kulturredn­ingspakken­e som regjeringe­n har kommet med, kommer til kort, og har ikke fungert noe saerlig for noen av de som arbeider med kultur. Det synes jeg er kjempetris­t for veldig mange lider stort rent økonomisk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway