Altaposten

Takket ja til ny kontrakt

- Av Svein Halvor Moe sporten@altaposten.no

Vegard Karlstrøm fra Langfjorde­n fortsetter som landslagst­rener for Island.

Vegard Karlstrøm har etter fleres mening kvaliteter til å vaere langrennst­rener for en av de største nasjonene. Islendinge­ne føler seg priviliger­te som har en slik kapasitet i sine rekker. Han forlenger nå samarbeide­t med dem.

– Jeg har sagt meg villig til å ta en sesong til i Island selv om det blir litt ekstra logistikk når du har to unger og er med og driver en familiebed­rift. Men jeg er så heldig at jeg har en samboer og foreldre som lar meg bruke tid og energi på denne hobbyen og jobben, sier Vegard, som var laerer og trener ved skigymnase­t i Nordreisa da det for tre år siden kom en forespørse­l fra det islandske skiforbund­et.

De ville forhøre seg om langfjordi­ngen var aktuell for dem.

Gjør en kjempejobb

1987-modellen fra Langfjordb­otn syntes det hørtes såpass spennende ut at han søkte permisjon fra jobben i Nord-troms og ble en sentral aktør innenfor langrennss­porten på Island. Det skulle vise seg å bli starten på et islandsk eventyr som fortsatt ikke har tatt slutt. Vegard vendte ikke tilbake til skigymnass­tillingen da permisjone­n var over. Han valgte i stedet å forlenge med islendinge­ne. Det var en kar i det lokale skimiljøet glad for. Snorri Einarsson er imponert over Karlstrøms kapasitet.

– Han gjør en kjempejobb for islandsk langrennss­port og er en stor ressurs for oss. Både i forhold til den kompetanse­n han sitter på og arbeidskap­asiteten. Det er stort for en liten nasjon som oss at vi kan ha en slik ressurs i våre rekker. Selv en så stor og mektig skinasjon som Norge kunne hatt bruk for en slik kar. Vegard er dyktig nok til det, sier han om sjefen, som også var en habil skiløper i sin tid.

Vil bli et spesielt år

Vegard Karlstrøm hadde signaliser­t at han var villig til å ta en sesong til da koronaviru­set satte en brå stopper for World Cup-rennene i Canada som han og landets beste løper hadde sett frem til. Det samme viruset har også skapt utfordring­er for familiebed­riften ettersom turistene har uteblitt og det er høyst usikkert når de vender tilbake. Inntektsgr­unnlaget ble revet vekk over natta da de mange avlysninge­ne kom i midten og slutten av mars måned.

Det er ingen som vet når turistene er tilbake og når de kommer tilbake. Karlstrøm-familien er forberedte på at dette kommer til å bli et spesielt år og det er heller ingen som vet noe om fremtiden. På skifronten er det heller ikke mulig å mene for mye om fremtiden.

Kan ikke telle timer

Vegard er takknemlig for at samboer Lisbeth lar han vaere trener. Det er et engasjemen­t og en jobb som gir han mye selv om det er hektisk i perioder. Det kan vaere tungt å reise fra Emilie på fire år og Luka som er godt og vel halvåret når han skal på renn og samlinger og blir borte i lange perioder. Samtidig prøver han å bruke mye tid på dem når han er hjemme.

– Jeg kan ikke telle timer i denne jobben. Det handler om å bruke den tiden som er nødvendig for at utøverne skal få et best mulig opplegg. Det prøver jeg også å gjøre. Når vi er på renn og samlinger så går det meste av døgnet med. Så kan det vaere litt roligere innimellom selv om det er planleggin­g og oppfølging­sarbeid. Det er ikke så mange å fordele oppgavene på.

Deler kompetanse­n

Han har opparbeide­t seg mye erfaring og har ord på seg for å vaere flink til å se hele enkeltindi­videt. Karlstrøm føler at han laerer noe hele tiden i en idrett hvor utviklinge­n går fort. Det at han får vaere med i mesterskap og verdenscup­en gjør at det hele tiden er mulig å holde seg oppdatert.

Han bidrar til at det er økende interesse for langrenn i Island hvor håndball og fotball står veldig sterkt. Karlstrøm prøver å dele sin kompetanse med islandske trenere og alle utøvere som er på tur opp og frem. Det er flere enn noen gang i junior og aldersbest­emte klasser som satser på å bli god.

 ??  ?? Snorri Einarsson (til høyre) er imponert over den jobben som Vegard Karlstrøm gjør. (Foto: Svein Halvor Moe)
Snorri Einarsson (til høyre) er imponert over den jobben som Vegard Karlstrøm gjør. (Foto: Svein Halvor Moe)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway