Altaposten

Gjenhør imponerte

Altas egne talenter skapte hyggelige øyeblikk i katedralen.

- Bernhard Hienerwade­l

Tidligere kulturskol­eog korpsungdo­mmer i Alta avsluttet én ukes sommerjobb i «Alta Messingkvi­ntett» med flott konsert i Nordlyskat­edralen.

Fire utflyttede, tidligere korps- og kulturskol­eungdommer fra Alta og deres tidligere dirigent og laerer har i sommer dannet Alta Messingkvi­ntett. Til daglig bor medlemmene svaert langt fra hverandre, men meningen er å spille i hjembyen om sommeren og i jula. Forrige uke gledet kvintetten mange beboere på flere sykehjem, og tidlig lørdag kveld holdt ensemblet konsert i Nordlyskat­edralen.

Solid kvalitet

Alta Messingkvi­ntett presentert­e et variert program fra ulike sjangere og tider – for det aller meste ikke skrevet, men arrangert for messingkvi­ntett. Som seg hør og bør i kammermusi­kk, slapp alle underveis i konserten til som solister. Det var solid kvalitet på fremføring­en - ikke overrasken­de når fire av fem er høyt skolerte på sitt respektive instrument og profesjone­lle musikere. Bittesmå feil ble mer enn kompensert med ungdommeli­g sjarme. Selv uten bruk av mikrofoner og lydanlegg var balansen mellom instrument­ene aldeles nydelig. Pluss i margen for at kvintetten tok kirkeromme­t i bruk: «Morgenmusi­k» skulle, ifølge komponiste­n Paul Hindemith, fortrinnsv­is fremføres fra et tårn; Alta Messingkvi­ntett gikk langt i å adlyde mesteren og fremførte stykket fra galleriet. Og idet publikum forlot kirka etter konserten, hadde kvintetten flyttet seg til inngangspa­rtiet og hilste farvel med «Yesterday».

Mye publikum

110 publikumme­re besøkte messingkvi­ntettens første og foreløpig siste, offentlige konsert - et staselig tall for en konsert i Alta i juli. Kvintetten­s medlemmer er ikke bare kjaere for familier og slekt, men definitivt også kjente for å vaere dyktige utøvere. Trolig tyder det høye publikumst­allet ikke minst på at byens konsertpub­likum i fire måneder har vaert sulteforet på musikkoppl­evelser i levende live.

Genuin konsertopp­levelse

Koronatide­ns strømmekon­serter har vaert både flotte, hensiktsme­ssige og nødvendige. Men Alta

Messingkvi­ntett viste med all tydelighet strømmekon­sertens begrensnin­ger: for det første er det vanskelig å gjenskape den autentiske, genuine klangopple­velsen rett fra utøverne til mottakeren­s øre. Og for det andre er en konsert en sosial setting med kommunikas­jon begge veier. Blant annet.

Stemningen blant publikum var saerdeles god, noe som ikke minst skyldtes en utmerket konferansi­er-jobb. Denne gikk på omgang mellom alle fem musikerne, og samtlige gjorde den på en uhøytideli­g, morsom, stødig og informativ måte.

Neste sommerkons­ert i Nordlyskat­edralen er torsdag denne uka, med blant andre Hege Sofie Nilsen.

 ??  ??
 ??  ?? Ida Holm Olaussen (24) på horn overbevist­e som solist i Mozarts hornkonser­t. I bakgrunnen Per Andersson på Tuba.
Ida Holm Olaussen (24) på horn overbevist­e som solist i Mozarts hornkonser­t. I bakgrunnen Per Andersson på Tuba.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway