Altaposten

Kjører helt idiot på veien

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Rasekatten Santina ble påkjørt og drept utenfor familiens hjem i Sandfallve­ien. – Det eneste som kan få farta ned er fartsdempe­re, sier matmor Cilie Hammari Bjørnaes og samboer Jan Ola Fåhammer.

Rasekatten Santina ble ihjelkjørt utenfor familiens hjem. Nå krever matmor Cilie Hammari Bjørnaes fartsdempe­re.

– Det eneste som kan få farta ned her er fartsdempe­re. Men det sitter visst utrolig langt inne og gi folk her i veien og alle som ferdes her den tryggheten. Vi har skrevet brev til kommunen i fjor, men ikke fått noe svar, sier Cilie Hammari Bjørnaes og samboer Jan Ola Fåhammer.

– Bra det ikke var en unge

Altaposten treffer samboerpar­et i Sandfallve­ien, der Cilie holder rasekatten Santina til 15.000 kroner i armene. Katta ble ihjelkjørt tirsdag morgen og er død og stiv i pleddet til matmor.

– Jeg sa til den unge bilføreren at det var enda godt det ikke var en unge som løp ut i veien. Han påstod at han hadde bare 20 kilometers fart, men det stemmer ikke. Da ville han ha klart å stoppe, mener Bjørnaes.

– Kjører idiot med ATV

Hun har bodd i Sandfallve­ien i 20 år og hevder at farta og trafikkbil­det har blitt mer komplekst – og farlig. Til tross for at fartsgrens­a er 30, så hevder hun at det kjøres langt raskere langs veien hvor husene ligger tett inntil veibanen.

– Det er helt Chicago med alle Atv-ene, Utv-ene, mopedene og bilene som dundrer forbi her i langt, langt mer enn 30 km/t. Jeg skulle ønske at ikke gutter fikk kjøre ATV og UTV, for de er rett og slett ikke modne nok til det. De kjører idiot og gir fullstendi­g blaffen i fartsgrens­a. At ingen har blitt drept er et under, sier Bjørnaes, som legger til at Sandfallet har blitt mer trafikkert som følge av turgåere og av ulike aktivitets­tilbud på bakken. I tillegg er det skolevei for elever til

Sandfallet ungdomssko­le og barnehager går ofte tur forbi.

Har ringt politiet

Hun har ringt politiet en endeløs rekke ganger opp gjennom årene.

– De lover at de skal komme, men jeg har ikke sett dem her en eneste gang. De legger seg i 60 og 80-sonen utenfor tettbygde strøk, men hvorfor er de aldri å se i en 30-sone. For flere år siden var det fartsmålin­g her og da endte gjennonsni­ttfarta på 50. Den er garantert enda høyere nå, sier hun og samboeren.

Betale selv

Når det gjelder fartsdempe­re, sier Cilie at hun har prøvd alt.

– Jeg har til og med tilbudt meg å betale for dem selv. Men nei. Vi får det ikke. For mange år siden fikk vi tilbud om et griseskilt, der vi selv malte «Vi liker ikke grisekjøre­re», men det hjalp en kort stund. Vi har satt ut blomsterka­sser, men de ble kjørt i stykker. Vi har og satt leker og sykler ut i veien i håp om å få folk til å roe ned, men det hjelper to dager så er det like ille. Nå er jeg rett og slett forbvanna. Vi betaler skatt til kommunen og synes vi kunne fått noe av det igjen på å få en trygg vei. Naboene har en liten toåring og det kan fort komme flere barn hit, sier Bjørnaes.

Samboerpar­et synes det var fint gjort av bilføreren å stoppe.

– Ja, og han beklaget veldig. Vi klandrer ikke han spesifikt. Han er bare en av mange, sier de.

Puskas bekrefter

Gunnar «Puskas» Schweiger bor rett over gata og kan bare understrek­e at det naboene forteller stemmer.

– Ja, det er helt vanvittig. En gang tok jeg en råkjører på ATV da han kjørte forbi her. Han hadde sikkert 80. Da jeg konfronter­te han med det sa han: «Ja, jeg bruker teste farta på de her småveiene». Da måtte jeg nesten bare le, sier Puskas.

Altaposten har forsøkt å få Alta kommune og politiet i tale angående saken uten å ha lyktes før deadline.

 ??  ??
 ??  ?? Cilie Hammari Bjørnaes og samboer Jan Ola Fåhammer sørger over katta Santina som ble ihjelkjørt utenfor huset i sandfallve­ien tirsdag. (Foto: Hanne Larsen)
Cilie Hammari Bjørnaes og samboer Jan Ola Fåhammer sørger over katta Santina som ble ihjelkjørt utenfor huset i sandfallve­ien tirsdag. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway