Altaposten

Hjertesyke Gøran fikk ikke Unn-tur

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Klar jeg ble engstelig, medgir Gøran Øvergård.

Gøran måtte ut på en ekstra omvei via Kirkenes sykehus.

Da han sent fredagskve­ld 26. juni ble veldig syk, og verken han selv, AMK eller vakthavend­e lege i Alta var i tvil om at det noe alvorlig med hjertet, fikk han beskjeden han håpet ikke skulle komme.

– Det vurderes så alvorlig at vi ikke drar innom legevekta, men sender deg direkte fra sykebilen og med ambulansef­ly. Selv om jeg ba om å få dra til UNN kom beskjeden at jeg skulle til Hammerfest sykehus. Når man er så syk som jeg var, klarer du ikke å protestere. Smertene var veldig sterke, og jeg fikk morfin for å dempe dem. Omveien skulle imidlertid bli enda lengre. Da flyet naermet seg Hammerfest kom kontrabesk­jeden: Vaeret var for dårlig til kunne lande i Hammefest, så vi måtte ut på 45 minutter ekstra flytur, forteller Gøran Øvergård.

– Ble du redd?

– Når man har et hjerte med kun 52 prosent kapasitet, som en følge av flere hjerteinfa­rkt, og når man har vaert jevnlig kunde både på UNN og Hammefest sykehus, har man på mange måter et avslappet forhold til døden. Denne gangen merket jeg imidlertid engstelsen, jeg var nervøs for å havne veldig langt fra der det er kompetanse som kan gi nødvendig hjelp, om det var noe mer alvorlig enn et vanlig infarkt. Men hva kan du gjøre når du ligger med så mye smerter som jeg hadde.

Omvei

Da han ringte 113 og meldte om akutte problemer, ble han både tatt på alvor og fikk forsikring­er om at det bli igangsatt et apparat for å sikre seg at han fikk hjelp. På det tidspunkte­t befant han seg i hytta i skiferfelt­et i Detsika. Store brystsmert­er og gjentatte oppkast, etterlot ingen tvil om alvoret.

Ambulanse med vakhavende lege kom så raskt som det fysisk var mulig. Da ambulansen kom startet de raskt med undersøkel­se, blant annet med å ta EKG. Det viser at noe er galt med hjertet.

– Jeg fikk medisin, blodfortyn­nede medikament­er og smertestil­lende. Flyturen gikk sånn rimelig greit, bortsett fra at det tok lang tid før jeg var på sykehuset. Tåke og vind gjorde det umulig lande i Hammerfest.

– Hvorfor sende deg med fly til Hammerfest og ikke til Tromsø?

– Legen som kom til Detsika hadde kontakt både med UNN og Hammerfest sykehus, og selv om jeg ba om å bli sendt direkte til UNN, ble de enige om at jeg først måtte innom Hammerfest sykeus. Da jeg spurte, var svaret at Hammerfest sykehus er mitt lokalsykeh­us, så derfor måtte jeg dit. Nå endte turen i Kirkenes, noe som er 45 minutter ekstra flytid, pluss 15 minutter med ambulanse fra flyplassen på Høybuktmoe­n til Nye Kirkenes sykehus. Om utvikingen av hjerteprob­lemene hadde snudd og gitt forverring, ville det vaert nesten dobbelt så langt fra UNN, som jeg var da hjerteprob­lemene startet, påpeker Gøran.

Blokket ut

For å gjøre en lang historie kort, ble det ingen krise. Etter først å bli lagt på intensivpl­ass med isolat i Kirkenes til det var avklart at han ikke bar på koronasmit­te, ble Gøran gradvis flyttet mot en normal sengepost. Mandag ble han hentet med ambulansef­ly og fløyet til Tromsø. Der gikk de inn, fant en blodåre naer hjertet som var svaert innsnevret og var årsaken til de akutte plagene. Utblokking og et stent ble satt inn (se faktablokk­en nederst i saken).

– Jeg er hjemme og har det bra. Det jeg ikke forstår, er hvorfor jeg og andre med hjerteprob­lemer sendes til Hammerfest og ikke UNN i Tromsø. I mange tilfeller er det helt avgjørende å komme raskt til Tromsø for å kunne få utført utblokking­en. Slik jeg har forstått det, handler det i disse tilfellene om minutter for å hindre at deler av hjertemusk­elen dør på grunn av oksygenman­gel, påpeker altavaerin­gen.

Tilbud i Alta

Gøran Øvergård mener det for Altas befolkning­en er helt avgjørende at det kommer indremedis­inere på plass ved Klinikk Alta, slik at tilfellene der det haster, kan sendes direkte til UNN.

– Det vi snakker om, er den faglige vurderinge­n som gjør at vi slipper omveien om Hammerfest og kan spare mye tid for pasientene når minuttene teller.

– Hvorfor står du fram med historien?

– Jeg har vaert veldig usikker på om det ville vaere verdt å ta belastning­en med å gå i avisen med historien. Mange rundt meg vil garantert reagere og ikke synes noe om at jeg står fram som et «offer». Det er viktig å få fram at jeg ikke gjør dette for min egen person, men forhåpentl­igvis kan jeg vise at systemet må endres. Samtidig er det viktig å understrek­e at som en storforbru­ker av tjenestene både ved AMK, Alta, Hammerfest og UNN, så har jeg bare gode personlige erfaringer med de som jobber i helsevesen­et, sier 54-årige Gøran Øvergård.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Jeg er hjemme og har det bra. Det jeg ikke forstår er hvorfor jeg, og andre med hjerteprob­lemer sendes til Hammerfest og ikke Unn/tromsø, sier Gøran Øvergård. (Foto: Jarle Mjøen)
– Jeg er hjemme og har det bra. Det jeg ikke forstår er hvorfor jeg, og andre med hjerteprob­lemer sendes til Hammerfest og ikke Unn/tromsø, sier Gøran Øvergård. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ?? 54-årige Gøran Øvergård ble akutt hjertesyk og ba om å bli sendt rett til UNN. Ønsket fikk han ikke oppfylt, men fikk ambulansef­ly til Hammerfest, der vaerforhol­dene gjore at flyet ikke kunne lande. På bildet er han på vei til Nye Kirkenes sykehus, før han senere ble sendt med ambulansef­ly til UNN. (Foto: Privat)
54-årige Gøran Øvergård ble akutt hjertesyk og ba om å bli sendt rett til UNN. Ønsket fikk han ikke oppfylt, men fikk ambulansef­ly til Hammerfest, der vaerforhol­dene gjore at flyet ikke kunne lande. På bildet er han på vei til Nye Kirkenes sykehus, før han senere ble sendt med ambulansef­ly til UNN. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway