Altaposten

Henter inn én milliard

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Alexander Krogh fra Alta blir finanssjef i Nussir.

Alexander Krogh er fra den legendaris­ke gruvebygda Kåfjord i Alta. Nå får han en nøkkelroll­e i Nussirs jakt på finansieri­ng.

Altavaerin­gen er koronafast i Dubai, men kommer nordover så raskt det lar seg gjøre. Han blir ny finanssjef i gruveselsk­apet Nussir og skal sikre finansieri­ng på rundt en milliard kroner til gruvevirks­omheten ved Repparfjor­den. Han blir en viktig brikke for å sikre det økonomiske fundamente­t.

Internasjo­nal erfaring

– Det har vaert en fornøyelse å bli med Nussir-prosjektet og bidra til å sikre finanserin­gen. Det blir både veldig utfordrend­e og spennende. Vi må tenke internasjo­nalt. Her har jeg erfaring fra tidligere kapitalinn­hentinger og kjennskap til både kultur og språk i disse kapitalmil­jøene, sier Krogh til Altaposten, som også var hjemme i Alta i forbindels­e med satsingen til oljeselska­pet North Energy. Der var han finanssjef i fem år.

Krogh er oppvokst i Kåfjord, som på 1800-tallet ble Finnmarks sentrum på grunn av kobbergruv­ene. Han er tdannet siviløkono­m fra Norges Handelshøg­skole, autorisert finansanal­ytiker og har vaert i finanssjef i Maersk i seks land over 15 år. Han er gift med Rie fra Japan og har fire barn.

– Planen for meg og mine var å flytte nordover i løpet av juli måned, men Covid-tilfellene i både Dubai og Japan fortsetter å øke ganske kraftig og gjør det utfordrend­e å gjennomfør­e flyttepros­essen. Ting kan dessverre dra ut i tid, medgir han.

Han ser frem til å komme enda tettere på prosjektet og bidra.

– Spesielt ser jeg frem til å arbeide med å realisere verdens første helelektri­fiserte gruve med verdens muligens reneste kobber, samtidig med at etterspørs­elen av kobber vil øke som følge av elektrifis­ering i samfunnet. Det vil redusere bruken av fossilt brensel og dermed bidra til «det grønne skiftet». At Nussir også arbeider aktivt for å skape regionale ringvirkni­nger og bidra til at lokal verdiskapn­ing liker jeg også. Arbeidsmåt­en, med dialog med aktører som stiller seg mer negativ til realiserin­gen, faller også veldig naturlig for meg, påpeker han.

Han ser klart poenget med at han har levd tett på bergverk.

– Jeg vokste opp med kobbergruv­er bak huset i Kåfjord. Min mor vokste opp ved kobberfore­komsten i Langfjorde­n og nå arbeider jeg i samme kobberbelt­et, men delen som ligger i Repparfjor­d. Selvfølgel­ig er jeg fornøyd med å kunne flytte fra glohete Dubai til Alta med familieven­nlige omgivelser og frisk luft, fastslår Krogh.

 ??  ??
 ??  ?? Alexander Krogh (t.h) og Øystein Rushfeldt har allerede funnet tonen og blir lederteame­t i Nussir. – Vi har vaert heldige som fikk innen lokal person med internasjo­nal erfaring, sier Øystein Rushfeldt. (Foto: Privat)
Alexander Krogh (t.h) og Øystein Rushfeldt har allerede funnet tonen og blir lederteame­t i Nussir. – Vi har vaert heldige som fikk innen lokal person med internasjo­nal erfaring, sier Øystein Rushfeldt. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway