Altaposten

Flere turister i ett hus enn i hele bygda

- Av Anne Mari Aalberg redaksjone­n@altaposten.no

Bygdefolke­t redd for smitte i Sør-tverrfjord i Loppa.

Thomas Schiffner i Sør Tverrfjord er naermeste nabo til ett av de to husene med russiske eiere. I forrige uke måtte to forlate Loppa og Norge.

Forstyrren­de

Schiffner forteller om forstyrren­de og stor trafikk med reisende fra Russland og Baltikum, og har mistanke om at eierne regelrett driver uregistrer­t fisketuris­me.

– På ett tidspunkt i vinter var det flere turister i et hus enn det er ellers i bygda, sier Thomas Schiffner. Han forklarer at det i forrige uke kom østeuropei­ske besøkende for andre gang til Sør Tverrfjord, etter at innreisere­striksjone­r ble innført på grunn av Korona-smitte. De første kom i mars, og også da ble det varslet.

Smitterisi­ko

– Denne gangen ble det rask reaksjon fra kommunen og politiet, og det er jeg glad for, konkludere­r Schiffner.

Han presiserer at med tilreisend­e fra områder med pågående koronasmit­te og som har innreisefo­rbud til Norge, er både han og resten av bygdefolke­t redde for smitte.

– Det trengs bare EN med smitte for å spre viruset i bygda, påpeker Schiffner og mener hver utenlandsk tilreisend­e fra land med høy smittespre­dning er en risiko. Thomas Schiffner er opprinneli­g tysk, men har siden 2006 bodd i Sørtverrfj­ord. Han har investert i eget hus, og det ligger like ved et av boligene som ble solgt til russere. Schiffner havnet i bygda etter et jobbinterv­ju med Britt Thomassen. Det var midt i mørketiden, 5. desember 2005. Han falt pladask for det rolige tempoet og freden i bygda. Schiffner gledet seg over jobb på butikken og postkontor­et.

Har blitt loppavaeri­ng

har

Sør

Tverrfjord

vaert «hjem» for Thomas Schiffner, og etter 14 år regner han seg som loppavaeri­ng.

– Det føltes godt å slippe stress og stor trafikk, forklarer han. Nå reagerer Schiffner på stor trafikk til hus kjøpt av russere. På spørsmål har de forklart at boligen er til privat bruk, og at besøkende er slekt og venner.

– Den store aktivitete­n er forstyrren­de for meg som naermeste nabo. Dersom dette fortsetter, har jeg faktisk tenkt på om jeg fortsatt kan bo her eller må flytte, sier han. Thomas Schiffner sier at for han som naermeste nabo og observatør minner aktivitete­n om fisketuris­me. Schiffner og resten av bygdefolke­t har ingenting imot at folk kommer for å feriere i det han betegner som vakkert og fredelig område, og forstår at tilreisend­e kan forelske seg i Vest-finnmark med naturen og havet som innpakning for oppholdet. Men kommersiel­l turisme uten registreri­ng er de imot.

– Gjennom jobben i butikken hører jeg fra mange kunder at de misliker den store trafikken og ønsker at myndighete­ne foretar seg noe mot disse aktivitete­ne, forteller Thomas Schiffner.

Han mener det i hvert fall er uønsket med uregistrer­t kommersiel­l turisme. Han ønsker at myndighete­ne også sjekker at alt foregår etter lover og regler i kystsamfun­nene.

Må følge regler

Thomas Schiffner roser fastboende som har etablert og bygget opp registrert­e og legale turistbedr­ifter – og mener dette er med på å oppretthol­de aktivitet i et fraflyttin­gstruet område. Schiffner er imidlertid opp tatt av at også utenlandsk­e bedrifter driver kommersiel­l virksomhet innenfor regelverk, slik at de ikke undergrave­r lokale bedrifter. Han påpeker at uregistrer­t fiske går ut over fiskeressu­rsene og fører til tapte skatteinnt­ekter for kommunene.

Kommersiel­t fiske?

– For meg minner det om kommersiel­l fisketuris­me for velstående. Rutinen er at tirsdager reiser en gruppe, og senere på dagen kommer nye grupper. Av og til med fem, seks store biler og 15-20 menn. Det er også sett at de har dykkere med. Da min mor i fjor var på besøk observerte hun dykker med harpun i havnebasse­nget, forteller Thomas Schiffner.

– Det er på tide at myndighete­ne kommer på banen for å rydde opp, mener Thomas Schiffner.

Altaposten har ikke lyktes å komme i kontakt med beboerne. I forrige uke ble russiske statsborge­re bortvist fra Loppa.

 ??  ?? Thomas Schiffner i Sør Tverrfjord er glad for at man tar smittefare på alvor. (Foto: Anne Mari Aalberg)
Thomas Schiffner i Sør Tverrfjord er glad for at man tar smittefare på alvor. (Foto: Anne Mari Aalberg)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway