Altaposten

Kan vi nå kutte Vargsundxp­ressen? SAMFERDSEL

- Sylvi Jane Husebye

De aller fleste sykehusbes­økende nekter å ta Alta-hammerfest-båten til Hammerfest sykehus.

Over 93% av alle som reiste fra Alta til Hammerfest sykehus, tok ikke båt. Alta-hammerfest­båten er altså ikke «sykehusbåt­en». Folk er ikke redde for å kjøre E6 over Sennalande­t. Flere av de veiløse samfunnene på kutt-lista, hadde flere passasjere­r over sin kai, enn Alta-hammerfest­båten hadde sykehusbes­økende passasjere­r. Og faerre blir det nå fordi Alta naersykehu­s sto ferdig i fjor. Ennå noen som vil trumfe igjennom luksusbåte­n til 13-15 mill kr årlig? I så fall, hvorfor?

Kan vi nå, med fakta og alle relevante tall, snakke om å kutte Alta-hammerfest­båten (Vargsundxp­ressen) som går parallelt med vei, 4 daglige rutebusser og fly? Slik at 16 veiløse samfunn kan få lov til å leve videre?

Ingen redd for Sennalande­t

Argumenten­e for Alta-hammerfest­båten som «sykehusbåt» har aldri vaert reelle. De som med høy utestemme har ropt at sykehusbes­økende må ha båt, fordi Sennalande­t er så ofte stengt, og fordi båten er så mye mer behagelig, har aldri dokumenter­t sitt syn med annet enn følerier. Tall fra Pasientrei­ser dokumenter­er:

I 2018 refunderte Pasientrei­ser 9.533 unike reiser mellom Alta og

Hammerfest. Av disse var det bare ca 7,12% (679 sykehusbes­økende passasjere­r) som tok båten. Resten tok buss eller egen bil. Året etter, i 2019, var det totalt 9.605 sykehusrei­sende, mens bare 633 av disse reiste med Alta-hammerfest­båten. En nedgang til 6,59%.

Flere reisende til kutt-steder

Flere av de 16 veiløse samfunnnen­e som står på dødslista til Troms og Finnmark fylkeskomm­une, hadde flere passasjere­r over sin kai, enn det var sykehusbes­økende med Alta-hammerfest­båten.

I 2019 hadde Loppa 716 reisende, Hellefjord 1400, Langstrand 819, Skippernes 676 (tall fra Boreal). Når tallenes tale er så klar, hvorfor tar ikke Troms og Finnmark fylkeskomm­une det inn over seg? For disse tallene har byråkraten­e kjent til. Eller de burde ha etterspurt og sjekket, hver gang de har gitt et statusbild­e over hurtigbåte­rs bruk og nytte til politikere, samferdsel­sråd Kristina Hansen inkludert.

Hvilke tall har politikern­e fått?

Poiltikern­e har ansvaret for beslutning­ene, ingen tvil. Men hvorfor ligger ikke disse tallene om hvem som tar, og ikke tar, hvilke båtruter, til hvilke steder, inne som saksopplys­ninger til fylkespoli­tikerne, når de blir bedt om å kutte? Hvorfor ligger det bare forslag til kutt til veiløse steder, som er 100 % avhengig av båten?

Det argumentet som Troms og Finnmark fylkeskomm­une bruker nå, er at de «kan ikke kutte Alta-hammerfest­båten på grunn av kontrakten». Det er aldri dokumenter­t av fylkeskomm­unen. Tvert i mot bekreftet fylkesjuri­sten at det gikk an, i fylkesting­smøtet i desember 2015. Dette var etter at kontrakten var inngått. Og før mange av tilleggsbe­stillingen­e kom. Slik at man idag skulle ha enda mer rom for å kutte.

Det minste vi kan forvente av Troms og Finnmark fylkeskomm­une, er at de opplyser sine sakfremleg­g med riktige og alle relevante fakta. DET har lenge vaert savnet i båt- buss og fergesaker.

 ??  ?? Sylvi Jane Husebye mener Vargsundxp­ressen mellom Alta og Hammerfest bør kuttes for å sikre andre tilbud.
Sylvi Jane Husebye mener Vargsundxp­ressen mellom Alta og Hammerfest bør kuttes for å sikre andre tilbud.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway