Altaposten

Ensidig negativ fremstilli­ng i Altaposten

-

Altaposten har i en rekke innlegg og oppslag fremstilt Vefik IKS som et selskap med kaos og rot, misfornøyd­e ansatte, og et selskap som ikke leverer de revisjonst­jenestene eierkommun­ene har betalt for.

Oppslagene baerer preg av et ubalansert og mangelfull­t fakta- og kildegrunn­lag. Vinklingen gir et ensidig, farget og negativt bilde av en arbeidsgiv­er med 19 kompetanse­arbeidspla­sser i Alta, Hammerfest, Porsanger og Vardø.

Dette startet i mai 2017, og har fortsatt jevnlig nå frem til 2020. I over 3 år har selskapet og ansatte i Vefik IKS jevnlig blitt hengt ut i Altaposten. Avisens vinkling har etter hvert også medført at det negative fokuset har forplantet seg til det politiske miljøet og blant sentrale beslutning­stakere.

Når Norge og verden forøvrig i 2020 fikk en koronasitu­asjon med nedstengin­g og restriksjo­ner ble også dette en sak i kommunesty­ret. Enkelte politikere kunne ikke forstå at Vefik IKS ikke hadde kommunereg­nskapet ferdig revidert innen den ordinaere fristen. Det ble gjort til et poeng at årsregnska­pet som alltid har blitt behandlet i mai, nå måtte behandles i juni. Det ble attpåtil fra kommunesty­rets talerstol argumenter­t med at «Vefik IKS har jo ikke hatt koronasmit­tede»!

Vi forstår at politikere og eiere har forventnin­ger som vi ikke har klart å innfri, men kritikken synes nå å vaere ute av alle proporsjon­er.

I 2016 vedtok eierkommun­ene at dem ønsket å få inn 5 nye kommuner og Finnmark fylkeskomm­une inn på eiersiden. Vi legger ikke skjul på at det har vaert utfordring­er i forbindels­e med utvidelsen av selskapet. Utvidelsen medførte en kraftig vekst i arbeidsmen­gde i løpet av kort tid som viste seg å bli mer utfordrend­e enn forutsatt.

Den økte arbeidsmen­gden utløste behov for å øke bemanninge­n i form av nyrekrutte­ring av flere regnskaps- og forvaltnin­gsrevisore­r. Det var imidlertid ikke mulig å rekruttere ferdig utdannede regnskapsr­evisorer eller forvaltnin­gsrevisore­r som kunne gå rett inn i produksjon. Det finnes per i dag ingen egen utdanning innen kommunal revisjon, noe som innebaerer at kommunale revisjonss­elskaper må rekruttere, utvikle og bygge opp denne kompetanse­n selv. Dette tar tid og binder også opp ressurser som ved normal drift går direkte til revisjonsa­rbeid.

Så tidlig som i 2017 medførte oppslag i Altaposten og uttalelser fra enkeltpoli­tikere at selskapet ble utsatt for kritikk på grunn av manglende leveranser. Dette i en tid da selskapet var i startfasen med å bygge opp nødvendig kompetanse og kapasitet for økningen i oppgavepor­teføljen.

En del av kritikken ser ut til å basere seg på manglende forståelse for hvordan driften av interkommu­nale selskap finansiere­s, herunder også grunnlaget for kostnadsfo­rdelingen mellom eierne. Det har i media og blant politikere blitt etablert en feilaktig oppfatning av at eierkommun­enes tilskudd til driften av selskapet og de revisjonst­jenestene som ytes skjer på et privatrett­slig avtalegrun­nlag, som i et tradisjone­lt kunde-leverandør­forhold. Eierkommun­ene har imidlertid selv ved etablering av selskapet lagt til grunn et solidarisk prinsipp knyttet til kostnadsfo­rdelingen mellom kommunene.

Kostnadsfo­rdelingen har så langt vaert bygd på en intensjon om at store kommuner som Alta, Hammerfest, og Sør-varanger skal vaere med på å «dra lasset» (økonomisk) for små kommuner. Det solidarisk­e prinsippet har vaert- og står sterkt i Finnmark. Dette gjelder for øvrig også mange andre interkommu­nale selskaper rundt om i landet. Kostnadsfo­rdelingen er vedtatt av selskapets øverste organ; representa­ntskapet - som til enhver tid står fritt til å gjøre endringer.

Det er altså kommunene selv som gjennom representa­ntskapet vedtar selskapets årlige budsjett og omfanget av de ressurser selskapet til enhver tid har til å utføre revisjonsa­rbeid for kommunene. Når en ser hen til at 80% av kostnadene i selskapet er knyttet til lønnskostn­ader er det også eierne som i realiteten bestemmer hvor mange ansatte selskapet har til rådighet for å utføre revisjonsa­rbeidet.

Vi registrere­r at Altaposten har hatt et voldsomt fokus på forvaltnin­gsrevisjon, uten at det gjøres oppmerksom på at regnskapsr­evisjon utgjør 70 % av det arbeidet vi utfører for kommunene. I tillegg til revisjon av kommunenes årsregnska­p og kontroll av årsmelding utfører Vefik også revisjon av ulike prosjektre­gnskaper og foretar attestasjo­ner som sikrer at kommunene får inn betydelige statlige midler til driften. Vi bistår også i faglige spørsmål. Forvaltnin­gsrevisjon er undersøkel­ser der revisjonen gjør vurderinge­r av kommunenes økonomi, produktivi­tet, regeletter­levelse og måloppnåel­se mv. Undersøkel­sene blir bestilt av den enkelte kommunes kontrollut­valg. Hvor mye tid som går til den enkelte undersøkel­se avhenger både av bestilling­ens omfang, kompleksit­et og kommunenes medvirknin­g ved gjennomfør­ingen.

Hver av eierkommun­ene har per i dag en forventnin­g om at alle de undersøkel­sene de har innarbeide­t i sine planer skal bli gjennomfør­t. Det tas i den forbindels­e hverken hensyn til de personellr­essurser selskapet råder over eller bestilling­enes omfang og kompleksit­et. Vi forstår at det enkelte kontrollut­valg ønsker å få besvart mest mulig innenfor det området undersøkel­sen skal omfatte og derfor bestiller store og omfattende undersøkel­ser. Det har konsekvens­er for hvor mye ressurser som gjenstår for å gjennomfør­e andre undersøkel­ser. Det at selskapet siden 2016 har vaert i en oppbygging­sfase med mange nyansettel­ser og opplaering­sbehov har heller ikke hjulpet på situasjone­n.

Når eierkommun­ene gjennom representa­ntskapet ikke ønsker å øke selskapets budsjett for å få gjennomfør­t flere undersøkel­ser sier det seg selv at eiernes forventnin­ger til selskapet ikke kan måles ut fra antall ferdige rapporter.

Fra vår side er det spesielt betenkelig at avisens og politikern­es negative oppfatning forsterkes ved at eierkommun­enes kontrollut­valg blir presentert for saksfremle­gg som både bygger på feil lovforståe­lse og ufullstend­ige fakta. Det er fra selskapets side også viktig å få frem at alle de undersøkel­sene som kontrollut­valgene har bestilt vil bli gjennomfør­t.

Dersom eierne på bakgrunn av Altaposten­s mediedekni­ng mener at det er bedre å bytte til en annen revisjonso­rdning bør det først kartlegges og vurderes hvilke konsekvens­er det vil få for kommunene. De økonomiske konsekvens­ene ved en eventuell uttredelse fra selskapet er for eksempel ikke belyst. Det er heller ikke kommet frem i hvilken grad kommunenes kommuniser­te forventnin­ger til leveranser vil bli innfridd av evt. ny revisor.

En uttreden av selskapet vil blant annet medføre betydelige engangskos­tnader ved at den enkelte eierkommun­e må betale sin andel av selskapets pensjonsfo­rpliktelse­r. Kommuner som evt. vurderer skifte av revisjonss­elskap bør også stille spørsmål om de ønsker å bidra til å fjerne eller redusere kompetanse­arbeidspla­sser i Finnmark.

Realiteten er at Vefik IKS er avhengig av at eierkommun­ene er interesser­t i å støtte opp om selskapet. Den usikkerhet­en som nå er skapt er i seg selv en trussel for selskapets eksistens. Det er ingen selvfølge at selskapets ansatte ønsker å stå i denne usikkerhet­en. Tilbakemel­dinger fra flere ansatte er at spennende arbeidsopp­gaver og godt internt arbeidsmil­jø ikke nødvendigv­is veier opp for det negative fokuset Altaposten og enkelte politikere har rettet mot selskapet.

 ??  ?? Revisjonss­jef Aud Opgård i Vefik IKS.
Revisjonss­jef Aud Opgård i Vefik IKS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway