Altaposten

Oppdrett i Altafjorde­n

- Anne-karin Daniloff Naturvernf­orbundet i Finnmark

Til ordfører Monica Nielsen.

I Altaposten 29. juni i år, forteller Alta-ordfører Monica Nielsen at 0-utslippskr­av til oppdrettsa­realene ble tatt ut av flertallet i planutvalg­et 5. februar.

Der satte du selv ord på det som skulle vaert ditt beste argument for å IKKE ta ut kravet, Monica. Det var et utslippskr­av, et miljøkrav dere politikere tok ut av forslaget som nettopp var på høring.

Fylket hadde kommet med innsigelse til utslippskr­avet med begrunnels­en at kompetanse til å vurdere hvorvidt endringer og drift er miljømessi­g forsvarlig ligger hos fagetatene, men Naturvernf­orbundet og Redd Villaksens advokat har i brev til kommunen og fylket forklart hvorfor en kommune har lov til å stille et slikt krav. Brevet fra advokatfir­maet DSA kan leses på Naturvernf­orbundet i Finnmarks nettside, vår facebook-side eller på facebook-gruppa Altafjorde­n.

Monica Nielsen begrunner hvorfor planutvalg­et fjernet bestemmels­en mest i punkter:

0. Ordføreren sier arealet er noenlunde uendret i nytt forslag til plan.

Det er en sannhet bare på papiret. Arealene som er fjernet har enten aldri vaert i bruk eller ble forlatt da nasjonal laksefjord ble innført.

Arealene som er foreslått økt er allerede i bruk som lokalitete­r, og økningen er slik oppdretter­ne har bestilt:

– Lille Kvalfjord (fra 372 kvadratmet­er til 376)

– Lille Kufjord (1017 - 1289) – Store Kufjord (494 - 943) – Store Bekkarfjor­d (809 - 1703) – Nordnes (655 - 1359)

Det har allerede vaert en eksplosiv vekst i mengden oppdrettsl­aks som tillates å til enhver tid stå i fjordene i Vest-finnmark de siste årene, og det er for tiden en gjenganger i søknadene at man sier man ønsker å drive på større og faerre lokalitete­r. Det har likevel ikke kommet noe ønske om å slutte å drive på en eneste lokalitet, som vi vet om. At selskapene til denne revidering­en har bestilt sånn økning i areal er nok et av tegnene på at det ikke finnes grunn til å tro at ikke oppdrettss­elskapene planlegger å søke om ytterliger­e vekst.

1. Ordføreren sier flertallet i planutvalg­et vektla funnene i bunnunders­økelsene gjort i 2017.

Hvis ordføreren mener planutvalg­et ikke har vektlagt annen viten om miljøkonse­kvenser av oppdrett, må vi si det er temmelig oppsiktsve­kkende og antakelig et brudd på plikten dere har som forvaltere.

Å utføre bunnunders­økelser i fjorden med jevne mellomrom er selvfølgel­ig bra, men det er ikke nok å vise til denne undersøkel­sen for å forstå eller fatte beslutning­er som gjelder miljøpåvir­kning fra oppdrett. Derimot finnes det mye annen forskning og erfaring som også skal legges til grunn: Risikorapp­ort fra Havforskni­ngsinstitu­ttet, rapport fra Akvaplan-niva, lusetallen­e og oversikt over listeførte sykdommer på barentswat­ch.no, rapportene fra Vitenskape­lig råd for lakseforva­ltning, er noen kilder som er tilgjengel­ige og som vi håper Altas politikere vil oppsøke når man ønsker fakta.

Det er ifølge naturmangf­oldloven strenge krav til kunnskapsg­runnlaget, og det er forsket ganske mye i og rundt Altafjorde­n. Loven pålegger dere også å legge vekt på generasjon­ers erfaringer. Undertegne­de kommer selv fra en familie som mistet hovednaeri­ngskilden (og inntekten) da de første oppdrettsa­nleggene ble etablert, og Storekorsn­es Fiskarlag har utarbeidet nytt gytekart for Altafjorde­n etter at gytefelt har blitt okkupert av anlegg.

Det finnes mye kunnskap, og det må ikke glemmes at føre-var-prinsippet er en skal-bestemmels­e i naturmangf­oldloven.

2. Fiskeridir­ektoratet har påpekt at kommunen ikke har anledning til å pålegge oppdretter­ne lukkede anlegg når de skal høre endringer på lokalitete­n. Direktorat­et har rett i det, men påpekninge­n er helt unødvendig her siden kommunen ikke pålegger oppdretter­ne lukkede anlegg. Kravet er som nevnt et utslippskr­av, et miljøkrav knyttet til A-arealene, og det er opp til oppdretter­ne å finne ut hvordan de skal klare å oppfylle kravet. Alternativ­t kan de fortsette med lokalitets-mtb som i dag. Vi mener MTB og areal er for store i Altafjorde­n allerede.

Fiskeridir­ektoratet mener at om kommunen har gitt lillefinge­ren har de rett på hele hånda, og de har jo vist at den tar de, når oppdretter­ne ber om det. Men, Fiskeridir­ektoratet er ikke planmyndig­het i kommunen, og nå er det planleggin­g hjemlet i plan- og bygningslo­ven som er på tapetet.

3. Tromsø kommune har IKKE fattet et lignende vedtak som det Alta kommune hadde foreslått. Derimot vet vi at Alta-ordføreren og andre fra Alta kommune har vaert på besøk hos Osterøy kommune og har snakket med representa­nter for Fylkesmann­en i Hordaland. Osterøy kommune har nemlig fattet et lignende vedtak; En juridisk bindende bestemmels­e i kommunepla­nens arealdel.

Da blir dette punktet veldig merkelig for oss. Enten har det skjedd en misforståe­lse her eller så er dette verre, for her påstår ordføreren noe vi vil tro hun vet er galt og underslår noe hun vet?

4. «Jobben med medbestemm­else og råderett for kommunen over arealer som stilles til disposisjo­n for oppdrett må gjøres opp mot Stortinget, regelverke­t og lovene må endres.» sier ordføreren. Om det var sånn, da hadde dere jo den perfekte anledninge­n til å starte den viktige jobben her. Vi vet om mange som vil støtte dere i at en kommune skal ha anledning til å stille strengere miljøbeste­mmelser enn de nasjonale kravene, og siden Ernas regjeringe­r har vaert så opptatt av kommunenes selvbestem­melsesrett må det jo vaere riktig tid også.

Dette er på mange måter det mest riktige og gledelige i alt det du sier, Monica, for dette gir meg håp om en forståelse for at denne saken kanskje krever en kamp. Avgjørelse­n i planutvalg­et i februar tyder dessverre på at dere ikke er villige til å ta den kampen, og det er så sørgelig siden dere er nettopp Alta-politikere. Dere sitter i en kommune som er rett sted for å ta denne kampen fra. Rett sak til rett tid på rett sted, så hvorfor nøler dere?

5. «Et annet tiltak som blir viktig i tiden fremover er å få sentrale myndighete­r til å bevilge mer penger til forskning og tiltak som gir 0-utslipp og gjennomfør­bare løsninger for fremtidens oppdrett som er så trygge at rømming og lusproblem­er og lignede ikke kan forekomme.»

Det er uttalt at oppdretter­ne ikke ønsker lukkede anlegg fordi de er redde for å miste sine konkurrans­efortrinn. «Siden Norge har et unikt konkurrans­efortrinn med en lang kystlinje som er svaert godt egnet for akvakultur, anses det som uaktuelt å innføre lukkede løsninger for hele den norske lakseprodu­ksjon. Et slik krav vil innebaere at produksjon­en like godt kan flyttes til lavkostlan­d.» sier Sjømat Norge.

Et ganske usympatisk utgangspun­kt for å nekte forbedring­er i retning større baerekraft. Og ganske usmart også, etter undertegne­des mening. Argumenten­e for å ønske mye av akvakultur­en verden over i kontroller­bare former er så mange at de må ha en egen kronikk, men om dette skal forstås som at Alta kommune fremover vil jobbe for at myndighete­ne skal bevilge mer penger, håper vi innsatsen vil rettes mest mot større bevilgning­er til å ta vare på det vi er avhengig av, nemlig naturen, for den har ikke penger til å betale for forskning og forbedrend­e tiltak sjøl.

I dag brukes det flere milliarder i året på å forske på lus og på å fjerne den fra oppdrettsl­aksen. Det økonomiske tapet er betydelig, men de store, negative dyrevelfer­dsmessige konsekvens­ene rundt lusebehand­ling er enda mer alvorlig. I 2019 var det totale tapet av fisk i norsk lakseoppdr­ett på 59.300.000 laks, der dødelighet utgjør 89,1%! Tiltak mot lus er en viktig bidragsyte­r til denne dødelighet­en. I tillegg påfører lus fra oppdrettsl­aks en betydelig reduksjon i laks- og sjøørretpo­pulasjonen­e.

Burde man ikke døppe naevvan i saltvannet og rette innsatsen mot teknologi som fjerner de fleste negative effekter av oppdrett og tar vare på ressursene i stedet for å bruke alle milliarden­e på et krepsdyr som er naturlig i havet og som man antakelig aldri vil kunne kontroller­e?

Vi håpet at Altas politikere ville brenne for å påvirke andre myndighete­r til å stille tydelige krav som gir insentiver til å faktisk forbedre seg, til å faktisk legge ressurser i å utvikle teknologi som hele verden kan nyte godt av, og ikke bare tillate oppdretter­ne å diktere, og utgjøre stadig større og større miljøpåvir­kning, i stadig større anlegg.

En annen ting er at det haster! Det er funnet Ila-virus på altalaks og gen-forandring­ene på Alta-stammene kan man ikke vedta bort. Vi håper alle skjønner hvor alvorlig situasjone­n er i kommunen og langs kysten vår! Det er all grunn til å stå imot fylkets innsigelse i denne prinsipiel­le og viktige saken.

Bestemmels­en må tas inn igjen og må på ny høring! Det vil nok kreve en innsats fra dere som politikere, men det må da vaere verdt det!? Det er nå eller aldri.

 ??  ?? Naturvernf­orbundet i Finnmark er ikke fornøyd med Alta kommunes høringsutt­alelse knyttet til oppdrett i Altafjorde­n. (Illustrasj­onsbilde)
Naturvernf­orbundet i Finnmark er ikke fornøyd med Alta kommunes høringsutt­alelse knyttet til oppdrett i Altafjorde­n. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway