Altaposten

Klokt å ringe politiet

- Anastasiya Fedotova Anastasiya@altaposten.no

Hva gjør man hvis man finner en skadet måse?

Tirsdag formiddag falt en måse fra taket i Alta sentrum. De ansatte ved Accountor gjorde akkurat det de skulle gjøre – og faktisk har plikt å gjøre.

– Måseungen falt fra taket. Vi skjønte ganske fort at det skjedde noe, fordi det ble så mye styr med alle de andre måsene som er her. Vi var først veldig usikre på hva vi skulle gjøre, så vi endte opp med å ringe politiet for å spørre. De satte oss i kontakt med viltnemnda, som hentet måseungen etter at vi ringte, forteller daglig leder Beathe Pettersen ved Accountor.

– Plikt til å hjelpe

Mats Vicente Pedersen Thomassen fra Polar Guide hentet måseungen, og forteller at det mange som er usikker på hva som skal gjøres. – Dersom du kommer over et dyr som er åpenbart skadet, sykt eller hjelpesløs­t, har du etter dyrevelfer­dsloven plikt til å hjelpe, forteller han.

Dersom dyret åpenbart har et hjem, som for eksempel katter og hunder, skal man ringe politiet, dersom dyret ikke har halsbånd med telefonnum­mer på.

– For dyr som ikke er hjemløse har dyreeieren plikt til å sørge for forsvarlig behandling eller avlivning, dersom dyret blir sykt eller skadet, forteller han.

Veterinaer får kompensasj­on

Mange velger å ikke ta med skadde, ville smådyr som fugler til veterinaer. av frykt for å bli sittende igjen med regningen. Ifølge Thomassen er ikke det noe folk skal bekymre seg for. – For viltlevend­e smådyr som fugler og mus, er ofte den beste hjelpen å avlive dyret raskt og humant. Dersom du ikke har kunnskap eller vilje til å gjøre dette selv, kan en veterinaer behandle dyret uten noen kostnad for deg. Veterinaer­en får økonomisk komsensasj­on fra staten for å yte nødhjelp til ville og eierløse dyr.

Storvilt

Thomassen oppfordrer alle som kommer over skadet storvilt om å ta kontakt med viltnemnda. – Dersom du kommer over skadet eller sykt storvilt, så er dette en sak for viltnemnda. Som storvilt regnes alle hjortedyr, villsvin, moskusfe, ulv, jerv og gaupe. Da ringer du politiet på telefon 02800 også setter de deg over til viltnemda i din kommune, forteller han. Samtidig understrek­er Thomassen, at dersom man er usikker, så er det bare å ringe politiet.

 ??  ?? SKADET: Måseungen som falt av taket, måseungen var så skadet at den måtte bli avlivet.
SKADET: Måseungen som falt av taket, måseungen var så skadet at den måtte bli avlivet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway