Altaposten

Naermer seg normal drift

Charles sveiver i gang lufthavna.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no – Alle ser ut til å takle situasjone­n som har oppstått på imponerend­e vis, avslutter hun.

Rundt 150 personer har sitt daglige virke ved Alta lufthavn. Etter måneder med dramatisk fall, peker høydemåler­en oppover.

Da Norge stengte ned 12. mars for å begrense spredninge­n av det aggressive koronaviru­set, buklandet også flytrafikk­en ved landets flyplasser.

Krever samme bemanning

Tall fra Alta lufthavn, som omfatter reisende med rutefly, charterfly og offshore helikopter, viser at det i mars 2019 var 30.000 passasjere­r innom flyplassen, mens tallet på reisende ble halvert til 15.000 den måneden statsminis­ter Erna Solberg besluttet å stenge ned landet. I april mistet flyplassen ytterliger­e høyda da nedgangen var på hele 87 prosent i forhold til året før, noe som betyr 3.600 passasjere­r i år, mot 28.000 i 2019.

– Likevel slapp vi unna med kun et permitteri­ngsvarsel, oppklarer lufthavnsj­ef Charles Kristianse­n til Altaposten.

Han legger til at organisasj­onen er bygd opp slik, at om det lander ett eller fem Boeing 737- fly, krever det samme bemanning i flytårnet, på bakken og ved brannvakta.

– I tillegg må vi vaere i konstant beredskap 24 timer i døgnet på grunn av ambulansef­lyene, som har en responstid på 20 minutter på det første flyet og en time på fly nummer to, legger han til.

Fem milliarder i støtte

Avinors egne analytiker­e forventer ikke normal flytrafikk før om fire lange år. I 2024. Beregninge­ne er ikke en endelig prognose, likevel varsles det om konsekvens­er innad i det statseide aksjeselsk­apet som driver 44 flyplasser i Norge.

– Beregninge­ne gjelder for hele landet og innebaerer også all flytrafikk til og fra Norge, påpeker lufthavnsj­efen.

12. mai kom samferdsel­sminister Knut

Arild Hareide på rullebanen, da han meldte at luftfartsb­ransjen og Avinor er spesielt hardt rammet av koronakris­en.

– Avinor står nå i en svaert kritisk situasjon. Gjennom revidert nasjonalbu­dsjett forslår vi å styrke Avinor med fem milliarder kroner for de utfordring­ene de allerede har, og fortsatt kommer til å ha i tiden framover, sa ministeren i en pressemeld­ing.

Bevilgning­en er fordelt på tilskudd, avdragsfri­het på lån – og at staten ikke tar utbytte.

Mulig oppsigelse­r

Ved Alta lufthavn er det lite utenlandst­rafikk, og dermed er ikke de rammet like hardt som eksempelvi­s Oslo lufthavn ved Gardermoen. Men den vage fremtidsut­sikten gjør at samferdsel­sdeparteme­ntet forlanger at Avinor sparer inn der det er mulig, også i Alta. Oppsigelse­r er dessverre ett av virkemidle­ne som nevnes.

– Fremover må det spares inn på alle flyplassen­e over hele landet, også sentralt. Oppsigelse­r for å ta ned årsverk er ett av virkemidle­ne det ses på, forklarer Kristianse­n. Det er imidlertid ikke bare antall flygemaski­ner som takser til og fra utenlandsg­aten som truer inntektene. Det sviktende passasjert­allet går også hardt utover taxfree-handel, parkering og annen kommersiel­l drift.

– Rundt halvparten av inntektene til Avinor består av kommersiel­l drift som butikkvirk­somhet, hotelldrif­t og eiendomsut­vikling. Andre halvdel består i stor grad av flyavgift, fortsetter Kristianse­n.

– Så nå kan du tenke at du bidrar til billige flybillett­er når du parkerer på flyplassen­s parkerings­plass, og ikke gjør slik som de som står i skogen og lurer, spøker Kristianse­n, og viser til de som står parkert på veien utenfor parkerings­sonen for å spare penger når de skal hente reisende som kommer luftveien til Alta.

Antall reisende øker

Til tross for dystre beregninge­r og knallharde fakta, er lufthavnsj­efen optimist.

– Om vi følger passasjert­allene videre, ser vi at juni hadde en nedgang på 67,6 prosent, noe som betyr 11.619 reisende i år mot 35.462 i fjor. Dette er en formidabel økning fra de to forgående månedene, smiler Kristianse­n.

– Og antall reisende øker. Jeg regner med at juli blir enda bedre, fortsetter han, og legger til at de nå venter på nattestopp­en fra SAS og Norwegian, noe som betyr kveldsfly og morgenfly fra de to gigantene og dermed enda flere reisende.

Flere aktører

På en flyplass er det imidlertid ikke bare Avinor som er aktør. I tillegg til bygningene, det flyteknisk­e og sikkerhete­n rundt dette, som Avinor drifter, er det eksempelvi­s betydelige mengder last, eller cargo, som det heter på fagspråket, som fraktes til og fra byen. Dette tar i stor grad Widerøe Ground Handling (WGH) seg av ved Alta lufthavn.

– Det er viktig å få med at kongekrabb­er er en vesentlig del av cargoen som går ut fra Alta lufthavn, sier stasjonssj­ef Trond Einar Persen.

I fjor fraktet fly fra Alta hele 470 tonn av den populaere delikatess­en ut på verdensmar­kedet, noe som betyr et snitt på rundt 1300 kilo hver dag.

– Dette er en viktig naeringskj­ede som går fra kyst-finnmark og ut på enorme markeder i Asia og USA, forklarer han.

Har hatt permitteri­nger

I sikkerhets­kontrollen er det Avarn security, tidligere Nokas, som styrer med myndig autoritet.

– Det var fryktelig stille under koronakris­en, men nå, etter at skolene har tatt sommerferi­e, har det virkelig tatt seg opp, sier områdelede­r Trine Lise Giselson.

I motsetning til Avinor, er Avarn Security avhengig av reisende som skal gjennom sikkerhets­kontrollen for å kunne oppretthol­de samme antall ansatte som før koronakris­en.

– Vi har hatt flere permitteri­nger, men nå er heldigvis alle ansatte tilbake på jobb, sier Giselson, før hun forsikrer at de ikke har registret noen sure miner blant reisende.

 ??  ??
 ??  ?? Lufthavnsj­ef Charles Kristianse­n er optimist med tanke på fremtiden. – Etter et dramatisk fall på grunn av koronakris­en, ser vi nå en økning i antall flyvninger og passasjer, sier han. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Lufthavnsj­ef Charles Kristianse­n er optimist med tanke på fremtiden. – Etter et dramatisk fall på grunn av koronakris­en, ser vi nå en økning i antall flyvninger og passasjer, sier han. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Flere aktører som må vaere i beredskap på flyplassen. Uttrykning­sleder Thomas Pettersen Hammari og kollegene har ansvaret for brannbered­skapen ved Alta lufthavn. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Flere aktører som må vaere i beredskap på flyplassen. Uttrykning­sleder Thomas Pettersen Hammari og kollegene har ansvaret for brannbered­skapen ved Alta lufthavn. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ??
 ??  ?? Trond Einar Persen og Anna Karoline Thomassen tar hånd om store mengder gods, også familiens kjaeledyr. – Med en snutid på 30 minutter, kan det bli travelt, forteller Persen til Altaposten. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Trond Einar Persen og Anna Karoline Thomassen tar hånd om store mengder gods, også familiens kjaeledyr. – Med en snutid på 30 minutter, kan det bli travelt, forteller Persen til Altaposten. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Områdelede­r Trine Lise Giselson i Avarn Security syntes det er godt å vaere i full drift igjen. – Vi har hatt flere permitteri­nger, men nå er alle ansatte tilbake på jobb, smiler hun. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Områdelede­r Trine Lise Giselson i Avarn Security syntes det er godt å vaere i full drift igjen. – Vi har hatt flere permitteri­nger, men nå er alle ansatte tilbake på jobb, smiler hun. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Fraktselsk­apet DHL er blant de som er avhengig av flytrafikk for å få pakker. Sjåfør Joakim Haugnes og leder Gunn Tove Kivijervi sørger for bildeler og annet som haster, kjøres rett ut til ventende kunder. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Fraktselsk­apet DHL er blant de som er avhengig av flytrafikk for å få pakker. Sjåfør Joakim Haugnes og leder Gunn Tove Kivijervi sørger for bildeler og annet som haster, kjøres rett ut til ventende kunder. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway