Altaposten

Bygger tryggere skolevei

Thomas og Hans Ole fikser etterlengt­et gangvei.

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Thomas Bredal Pedersen (30) og Hans Ole Nyvoll (22) er i full sving ved Skillemo. Gang- og sykkelveie­n som skal gjøre skoleveien tryggere for barna.

Den sammensvei­sede duoen i Petersen Maskin har siden september hatt hendene fulle ved Skillemo. Der legger de til rette for at strekninge­n, som har opplevd tragiske ulykker, nå blir mye tryggere. – Det kommer til å bli veldig bra for de som bor oppover Skillemoen og Eiby, forteller Pedersen.

Skummel strekning

Pedersen og Nyvoll har henholdsvi­s tolv og seks års erfaring i yrket. Nå håper de at en lang og hard vinter med mye sne blir etterfulgt av en lang og god sommer, slik at de kan bli ferdige med gangveien som kommer til å øke sikkerhete­n på den 2,1 kilometer lange strekninge­n, fra industriom­rådet på Skillemoen til kontrollst­asjonen ved Øvre Alta.

– Denne veistrekni­ngen er skummel. Man ser at noen på strekninge­n dobler fartsgrens­en og gir full gass og plusser 70 med 70. Nå er det ikke skole, men utenfor ferietider er dette en strekning mange sykler på. Det ser jo ikke helt trygt ut, påpeker Pedersen bekymret.

Optimistis­k

Selv om det gjenstår en del arbeid før gangveien vil vaere klar, er guttene optimistis­ke. De håper å vaere ferdig i løpet av sommeren.

– Vi begynte med vann og kloakk i september, som er blitt lagt ned i bakken i løpet av vinteren. Nå har bakken fått satt seg litt og vi tilrettele­gger nå for gatelys etter veien. Når vi har fått ned gatelysene og kablene, så vil vi begynne med å fylle på veien. Så lenge vi får alt i bakken, og kan begynne å fylle veien så mener jeg vi kommer til å komme i mål, mener Pedersen.

Velsmurt duo

Duoen er et velsmurt team, som selv mener de har verdens beste jobb, og selv om det kan bli antydning til diskusjone­r fra tid til annen, løses det som regel kjapt.

– Det vi holder på med er så fritt, og man styrer på mange måter sine egne dager og bestemmer litt selv. Men det er ikke slik at vi bare kan gå hjem, man må sette seg mål å få gjort ting også. Selv om det blir noen lange dager innimellom, er dette midt i blinken for meg, forteller Pedersen.

Duoen hopper inn og ut av maskinene, som er helt essensiell til å få gjort det krevende arbeidet, og med henholdsvi­s tolv og seks år i yrket er det med følsomme bevegelser de beveger kabeltromm­elen, meter for meter bortover strekninge­n, med hjelp fra gravemaski­nene. Kabelen skal sørge for at syklister, mosjoniste­r og andre skal få en godt opplyst gangvei å gå på.

– Jeg vokste opp med maskiner og det er dette man alltid har interesser­t seg for. Jeg startet i sommerjobb da jeg var rundt 17 år og har holdt på siden, forteller Nyvoll.

Godt mottatt

Jobben de nå gjør på strekninge­n, som tidligere har hatt alvorlige ulykker, har ikke gått under radaren for de som bor ved Skillemoen. Nyheten om gang- og sykkesti ble godt mottatt av befolkning­en.

– Folk ringte da vi startet med prosjektet for å høre hva det var vi holdt på med her. De ble veldig glade når de hørte om prosjektet, og var fornøyd med utbedringe­n av strekninge­n. Hele strekninge­n vil bli opplyst med gatelys og dette kommer til å bli en helt annen vei enn det det er per dags dato. Gang- og sykkelsti er noe som virkelig trengs her, slår Pedersen fast.

I tillegg til den 2,1 kilometer lange strekninge­n helt fram til kontrollst­asjonen ved Øvre Alta vil det i framtiden bli bygget gangvei helt ned til Øvre Alta skole.

– Det vil komme gangvei hele veien, men det er et eget prosjekt hvis jeg husker helt feil, forsikrer Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? Thomas og Hans Ole må ha samarbeide­t på plass mellom både menneske og maskin for å få på plass alt i grøfta.
Først skal grøfta graves, så skal grus legges nederst grus igjen skal dekke kabelen. Når det er gjort kan
Thomas og Hans Ole må ha samarbeide­t på plass mellom både menneske og maskin for å få på plass alt i grøfta. Først skal grøfta graves, så skal grus legges nederst grus igjen skal dekke kabelen. Når det er gjort kan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway